Reklama

Reklama

Valachiho svědectví

  • Itálie Joe Valachi - I segreti di "Cosa Nostra" (více)
Trailer

VOD (1)

Joe Valachi, bývalý mafián, se ocitnul ve vězení. Rozhodne se stát hlavním svědkem v ostře sledovaném procesu s mafiánským bossem. Ve své výpovědi před kamerami postupně odhaluje celý svůj životní příběh, historii svého pádu do osidel mafie a zločinu… (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

Seti 

všechny recenze uživatele

Jak mi mohla tahle perla mého oblíbeného žánru tak dlouho unikat? Režie nebo scénář možná nejsou tak strhující jako u Kmotra nebo Mafiánů, ale vypovídající hodnota Valachiho svědectví je možná ještě větší. Rekonstrukce složité struktury a několik dekád probíhajících aktivit new yorské Cosa Nostry, natočená podle skutečných výpovědí korunního svědka, jenž porušil Omertu. Joe Valachi diváka postupně seznamuje se svojí cestou mafiánským světem, která je lemována těmi nejzvučnějšími jmény new yorského podsvětí a přibližuje charaktery, z nichž čerpali svoji inspiraci všichni slavní spisovatelé, režiséři ale i herní vývojáři zabývající se gangsterskou tematikou. Pro fanoušky naprostá povinnost. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Gangsterka o jedné kryse. V porovnání s Scorsesiho brilantními kousky je tahle gangsterka spíše druhá liga. Zub času na ni taky nechal nejeden šrám (třeba zvukové efekty jsou otřesné). Navíc v podání DeNira , Pesciho a dalších mi gangsteři připadají uvěřitelnější. Podle skutečnosti a to se cení, navíc skutečnost odráží docela věrně. Ventura v druhé části filmu perfektně ztělesní mafiánského bosse. Bronson mi naopak neseděl vůbec, nejen že mi do filmu nepasuje, ale má jen pramálo společných rysů se skutečným Josephem Valachim. 3/4* ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Někomu asi filmy o mafii připadají hodně fajn, mě nebaví. Tady se navíc neděje nic než pár stříleček do nebránících se, a jedna chuťovka v Joeově podniku, kterou bych si kdykoliv rád odpustil. Hlavní postavy sledujeme asi 40 let, během niž se vizuálně změní asi o deset... Skvělý Švehlík a jinak věkově naprosto neodpovídající dabéři (Rous, David Prachař, Pantůček, Radovan Vaculík) na o generaci starší herce, a každý asi osmnáct postav. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmy stejně jako lidé stárnou, v případě Valachiho svědectví naštěstí důstojně. U některých ohlédnutí do filmové historie mám pocit hořkosti a bolestného zklamání, tady se nic podobného nestalo. Ne, že by všechno šlapalo tak, jako v době vzniku, ale nadprůměrné herecké obsazení leccos zachraňuje. Jen je vidět, jaký je rozdíl mezi skutečným hereckým esem, za jakého považuju Lino Venturu, a mezi Charlesem Bronsonem, který, ať se na mě nikdo nezlobí, v mých očích je jen charismatickým typovým hercem, kterému nejvíc sluší role mlčenlivých zabijáků s minimální mimikou. Tady se po něm po hříchu požaduje charakterové herectví a Bronson někdy nestačí. Na nejlepší žánrovky své dekády Valachiho svědectví určitě nemá, ale pořád je to obstojná zábava. Celkový dojem: 70 %. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Porovnávať to s Coppolom alebo dokonca Scorsesem (úplne iná doba, možnosti, filmové vedomosti, kontext!) je scestné. Zatiaľ čo ten prvý menovaný stvoril mýtus o mafii, Terence Young sa pokúsil... podať svedectvo! Vo svojej evidentnej snahe o autenticitu a neprikrášľovanie sa síce nevyhol istým zjednodušeniam (a ani prikrášleniu svojho hrdinu - inak jedna z najlepších rolí Charlesa Bronsona!), je to ale dobre odvedený kus poctivej roboty, skutočná klasika so správne dezilúznym finále. Rok 1972 bol však skrátka rokom iného filmu, ktorého tvorca zašiel čo do filmovej estetiky a filmovej reči o celé míle ďalej (o tom žiadna) a Valachi tým jednoznačne trpí dodnes! No v akomkoľvek rebríčku 10-tich najlepších mafiánskych filmov (ak chcete príbehov) by chýbať nemal! V rámci žánru tvorí ojedinelý, neprehliadnuteľný výkon, na ktorom sa ani v najmenšom nepodpísal zub času. Som už napísal - Klasika! ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Film sa odohráva v roku 1929, avšak v jednej scéne naháňačky aut, kedy jedno skončí vo vode, sú v pozadí jasne vidieť slávne "dvojičky" World Trade Center, ktoré boli v tej dobe iba rozostavané. (Jello Biafra)
  • V tomto filmu nejde o smyšlenou kriminální historku, nýbrž více méně o rekonstrukci, vytvořenou na základě svědectví jednoho z prominentních gangsterů, který se po svém zatčení v 50. letech ocitl v bezvýchodné situaci a během soudního přelíčení zveřejnil pravdu o činnosti organizace Cosa nostra uvnitř americké společnosti. Film se pohybuje na hranicích fiktivního thrilleru a jakési "kroniky". (Rosalinda)
  • Vo Francúzsku bol film uvedený pod názvom Cosa Nostra. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama