Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

VasaX 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film se zvláštním obsazením. Pořád přemýšlím, zda je to hodně špatné A-čko či překvapivé B-čko. Děj je takový rozhádaný, zápletka mdlá a atmosféra plochá. Sympatie ke kterékoli z postav se hledají těžko. Andy vyznívá jako sebestředný chladný egomaniak, Hayden dělá z Boba ještě většího fouňu a Eidi je taková holka, co si myslela, že je mnohem větší jak její stín, egocentricky nerozvážná a lehkomyslná, která dělá přešlapy na každém kroku a přisuzuje je svému okolí. A když na chvíli najde stabilitu a perspektivu, tak ji zahodí za to, aby se ještě strměji mohla řítit ke svému dnu. Prostě o holce, které se stříbrná lžička rozpustila v puse... Ano, někde tam na začátku, tak krásná holka (jak by řekl Andy), s takovým talentem. Jenže myslet si, že ti svět spadne do klína většinou znamená, že sama padneš k jeho nohám. Občas nejsme tím, čím jsme jen díky sobě, ale díky tomu, co z nás dělají ostatní. I když to nechcete vidět, v dobrém či zlém. A ne vše se vždy v dobré obrátí, a ne navždy tu pro vás budou ti, co vás milují. Jak řekl ke konci Bob - "I would help her if I could...". ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

O Edie Sedgwick som v minulosti čítala niekoľko smutných článkov,a to najmä v súvislosti s jej drogovou závislosťou a predčasnou smrťou.O jej zvláštnej ,,láske" k Warholovi som,samozrejme,tiež čítala,ale to,že ju na sklonku jej krátkeho života tak hanebne odkopol,som ani netušila.Byť niekoho múzou a inšpiráciou predsa znamená doživotný údel a nie len krátkodobý pracovný vzťah,na konci ktorého čaká ženu osobný úpadok a všeobecné opovrhnutie.Warhol bol podľa tohto filmu slaboduchá,cynická a lakomá sviňa,ktorá nemala ani šajnu o tom,čo je skutočný život.Výsostne nesympatický Guy Pearce nasadil môjmu odporu voči Andymu Warholovi doslova kráľovskú korunu.Sienna Miller,naopak,ukázala,že na úlohy slávnych,osudom ťažko skúšaných žien je ako stvorená.Jej Edie si zaslúži uznanie,hoci film sám o sebe je len priemerný. ()

Reklama

Brandon 

všechny recenze uživatele

Andyho tvorbu jsem měl možnost poznat jen na pár výstavách. Byl to výstřední blázen a pop artový genius. Film o Warholově spřízněné duši Edie je jako jízda na tripu. Mix barev, zvuků, střihu, halucinací, sexu, povrchnosti a prázdnoty. Komplikovaná holka. Obtěžované dítě. Superstar. A nakonec troska. Andy říkal, že umění je vše, co vám projde. Vztaženo na Factory Girl by měl Hickenlooper v tomhle směru určitě smůlu, ale já se u filmu rozhodně nenudil. 3* ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

That was the fucking 60´s! Ve Vietnamu zuřila jedna zbytečná válka, Janis Joplin, Jimmy Hendrix a Jim Morrison utápěli svůj talent v heroinovém oparu a po New Yorku pobíhal jeden přihřátý šílenec a maloval plechovky od rajčatové polévky. Tak přesně v téhleté době žila i jedna kotroverzní postavička jménem Edie Sedgwick. Holčička z bohaté rodiny, která neuměla vůbec nic, ale přesto ji zbožnovala půlka Ameriky. George Hickenlooper se do natáčení filmu o jejím životě očividně pustil s velkou chutí. Nešetří vizuálními vychytávkami, ze Sienny Miller dokázal vymačkat snad všechno co šlo a hodně je z toho cítit, že počítal s tím, že natáčí své vlastní nové "DOORS". Do těch má Warholka ale bohužel hodně daleko. Řekněme si to na rovinu, život Edie Sedwick ve skutečnosti nebyl zase až tak zajímavý, jak se to na první pohled může zdát a to je taky asi největší slabinou toho filmu. Za celých těch poměrně krátkých 90 minut se toho před vámi vlastně moc zásadního neodehraje a ten zbytek vás taky nemá příliš čím ohromit. Warholka ale i přesto je něčím výjímečná. Podařilo se jí totiž báječně zachytit "feeling" téhle fascinující doby, kdy dekadence jako životní styl patřila mezi tajné sny většiny teenagerů a volnou lásku nebrzdili zbytečné hlouposti jako jsou AIDS nebo snad nedej bože zodpovědnost. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Jsem hluboce povrchní člověk, řekla pop-artová ikona Andy Warhol. Factory Girl je hluboce povrchní ...nebo povrchně hluboký? portrét jeho múzy...aneb Jak dívka s rodinnými traumaty Edie Sedgwick získala svých patnáct minut slávy a ztratila všechno...Pro Warholovu tvorbu mám slabost, ale George Hickenlooper natočil poněkud mělký, vizuálně blyštivý film. 5/10 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Tento film je prvním, kde se Mary-Kate Olsen objevila bez své sestry. Její scény sice byly nakonec z konečné verze filmu vystřiženy, ale můžete ji vidět v pozadí ve scéně, kde se koná párty. (HappySmile)
  • Přesto, že se film odehrává v New York City, většina záběrů se natáčela v Louisianě. Štáb měl totiž omezené prostředky, protože většina jejich domovů byla zničena hurikánem Katrina. Jen pár dodatečných scén bylo potom po hlavní produkci dotočeno v New Yorku. (HappySmile)
  • Bob Dylan hrozil producentům, že je zažaluje pro pomluvu, protože film jej údajně zobrazuje tak, jako by byl zodpovědný za Sedgwickovu smrt. Ve scénáři se tedy ani jednou neobjeví jeho jméno a postava, kterou hraje Hayden Christensen, je zde nazývána prostě muzikant. (HappySmile)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama