Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slíbil jí, že z ní udělá hvězdu, jakou vždy chtěla být. Svůj slib splnil beze zbytku. Zaujala ho okamžitě, jakmile poprvé přišla do jeho ateliéru v bývalé továrně na klobouky. Díky své neobyčejné kráse a nepřehlédnutelnému charismatu, se mladá Edie Sedgwick stala takřka přes noc ikonou pro tisíce lidí. V polovině šedesátých let plnila titulní stránky prestižních módních časopisů, plátna kin a byla samozřejmě také ozdobou snad všech večírků. Konec její kariéry i života přišel ale stejně rychle a brzy, jako její závratný vstup do světel reflektorů. Ocitla se ve společnosti nejhorší spodiny. Věčně opilá, věčně zfetovaná, věčně bez peněz. Nedokázala se o sebe postarat a všichni se k ní obrátili zády. Přestože zemřela v pouhých 28ti letech, svět na ni nezapomněl. Nejméně dvě písně Boba Dylana jsou prý právě o ní, skupina The Cult pro ni také složila píseň a ve videoklipu dokonce použili originální Ediiny fotografie...

George Hickenlooper si vybral do hlavní role nádhernou Siennu Miller (Po krk v extázi/Layer Cake, Casanova). Světoznámého Andyho Warhola zde ztvárnil vynikající Guy Pearce (Memento, Proposition) a v postavě Ediiny velké lásky poznáme mladého Haydena Christensena (Star Wars II, III). Film se před příchodem do kin potýkal se spoustou problémů. Například Bob Dylan chtěl zabránit promítání tohoto snímku. Film podle něho prý naznačuje, že múza Andyho Warhola zemřela právě kvůli němu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Drogová královna, která shodou okolností byla neuvěřitelně krásná, ale také velice lehkomyslná. Nezajímalo jí co bude zítra, nezajímalo jí co bude večer, zajímal jí právě ten okamžik, který je. A tak se z populární bohaté princezny stala feťácká šlapka. Její zvučné jméno, ale žije dál. 3* za Siennu Miller ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Obrazově je ten film dost dobrý. Super střih. Jen jsem se nějak nedokázala donutit ho dokoukat do konce. I když jsem si kdysi četla ve Warholových denících - a jeho jednotlivé útržky myšlenek mi nebyly až tak cizí, jeho umění je mi dost vzdálené, ač je svébytné... Třeba si ten film dám později v lepší náladě a přijdu na to, že je skvělý. Z toho, co jsem viděla, na mě šla ale jen prázdnota, což nemusí být chybou filmařů... Zatím tedy jen tři hvězdičky... ()

Reklama

Thomick 

všechny recenze uživatele

Strašně protivnej mix ryze dokumentaristickýho a rádoby uměleckýho životopisu. Končí jako pohádka, aby suchym textem oznámil, že hrdinka zemřela v osmadvaceti na předávkování - takže nakonec působí daleko spíš jako protidrogová agitka než cokoliv jinýho. A Pearcův Warhol? PROBOHA! Věčně od mouky a s mluvenym projevem gay mrtvoly. No, sral mě neskutečně ... a sral by mě, i kdyby to byl třeba stokrát záměr. Taky Siennka byla k sežrání jen značně omezenou část stopáže (což se jí běžně nestává), přičemž by furt jen prázdně žvatlala o umírání. Prostě nůďo, votravný navrch. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Průměrná biografie. O Andym Warholovi jsem toho před sledováním snímku moc nevěděl. A tak jsem se rád nechal uvést do jeho světa a do světa Edie Sedgwick, o níž jsem neměl vůbec žádné povědomí. A můj dojem z tohoto filmu je takový rozpačitý. Na jednu stranu to byla perfektní výpověď o životě jedné ženy, která chtěl být slavná. Na druhou stranu je to však jen další z těch nudnějších biografických snímků, které se vlečou a čekáte, jak ten člověk asi mohl dopadnout. Zde je to tedy navíc doplněno postavou Andyho Warhola a Boba Dylana, a možná právě to dodává filmu na zajímavosti. Bez těchto postav by to zřejmě byl jen nudný biografický příběh, který by ani nestál za vidění. Ale Guy Pearce a především Hayden Christensen jsou kořením tohoto filmu a díky jejich výkonům a výskytu jejich postav v tomto filmu jsem se rozhodl hodnotit průměrně. Protože samotný život hlavní hrdinky mi zase nepřišel až tak zajímavý. Proslavila se, brala drogy, zemřela. To na film nestačí. Ale právě Warhol s Dylanem dělají film zajímavějším. Takže tento průměrný biografický film hodnotím průměrnými třemi hvězdičkami. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Warholovu tvrobu vůbec neznám a jelikož jsem ještě povrchnější než o sobě říkal Andy Warhol ve filmu, šel jsem na film kvůli tý krasavici na plakátu. Bohužel ve filmu jsem naprosto postrádal tempo i emoce. Což je u příběhu, kde osud s člověkem zametá jak s uschlým hovnem dost zásadní. Sienna Miller si připisuje na své konto obě hvězdičky. Jednu za užasný herecký výkon a druhou za to, že mám zase v myšlenkách novou krásnou princeznu o které v noci můžu snít. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Scéna, kde Sienna Miller řekne Haydenovi Christensenovi o smrti svých bratrů, byla kompletně improvizovaná Siennou díky jejím znalostem Edie. (HappySmile)
  • Snímek vznikl na základě výpovědí řady Warholových přátel. (Olík)
  • Tento film je prvním, kde se Mary-Kate Olsen objevila bez své sestry. Její scény sice byly nakonec z konečné verze filmu vystřiženy, ale můžete ji vidět v pozadí ve scéně, kde se koná párty. (HappySmile)

Související novinky

Rychlonovinky

Rychlonovinky

31.01.2007

DreamWorks a Ardman Animations téměř 10 let pracovali společně a vzešly z toho celkem 3 animované filmy: Slepičí úlet, Oscarový Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka a Spláchnutej. Obě studia se… (více)

Reklama

Reklama