Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Četař americké armády, který se účastnil 1. sv. války, vede jednotku odstřelovačů ve stejné divizi, jako kdysi před lety sám sloužil. Jednotka se účastní bojů v severní části Afriky, která spadá pod vichistickou vládu ve Francii, vylodění na Sicílii a v Itálii, vylodění v Normandii na pláži Omaha a dostává se až do obsazení Německa. Během těchto dobrodružství se jednotka dostane do několika konfliktů s civilním obyvatelstvem - jako například s těhotnou Francouzskou, která se chystá rodit či do přestřelky v sanatoriu pro mentálně postižené. Paralelně s tím četeř vede malou osobní válku s vojínem Griffem, který veřejně projevuje své pacifistické smýšlení. Griffs nakonec ve stínu nepopsatelné hrůzy osvobozeného koncentračního tábora uzná, že někdy je třeba vzít do ruky zbraň

INFO O ROZŠÍŘENÉ VERZI: Jeden z nejproslulejších válečných filmů se téměř po čtvrtstoletí od své premiéry dočkal zásluhou filmového kritika a dokumentaristy Richarda Schickela nejlepšího možného zkompletování. Navzdory faktu, že na 113 minut zkrácený původní materiál čítal více než dvojnásobnou metráž, je velmi pravděpodobné, že verze, kterou Schickel zrestauroval za pomoci poznámek režiséra Samuela Fullera a kompletního scénáře, svými 160 minutami v podstatě odpovídá režisérově představě. Seržant První pěchotní divize (odtud název - označení na rukávu uniformy), ztělesněný Lee Marvinem, a čtyři jemu svěření mladíci procházejí v epizodicky vystavěném příběhu přes severní Afriku, Sicílii, pláž Omaha, Německo až do Československa. Navzdory geografickému rozmáchnutí, odkazujícímu až k epickému velkofilmu, redukuje Fuller druhou světovou válku pouze na pět jedinců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

KRYSIOPICE odpad!

všechny recenze uživatele

B R 1 vyhrává v mé osobní soutěži o nejpřeceňovanější film všech dob. Nechápu jak tenhle zvratek můžou Američani pokládat za jeden ze svých nejlepších válečných filmů. Starý děda (Lee Marvin) vede partičku neohrožených skrz celou WW2. Žánrově je to tzv. válečný western vždycky jako první umře ten černoch pak v te jednotce je asi 20 vojaku ti jako pořád dokola umírají, aby se jako neřeklo a těm 5 vyvoleným se kulky vyhýbají a nebo se s cinkáním od nich odrážejí. BTW ani jsem nevěděl, že američani osvobodili Terezín ja myslel že se zasekli někde u Plzně? 2 kýble patosu, WTF scény, a neskutečné přehrávání ochotníků. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Vynikající a nedoceněný válečný film. Jedná se o víceméně povídkové vyprávění o jedné jednotce US Army. Všichni hrají příjemně civilně, hlavně seržant Lee Marvina je úplně jako skutečný. Film sice vypráví o (téměř) nepřemožitené jednotce, ale po všech stránkách opravdově. Sám režisér Samuel Fuller bojoval ve válce. Patos, sentiment, nebo patriotismus se zde rovněž neobjeví. Realistický válečný film, který má na víc. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem delší verzi, což mě teď zpětně mrzí, protože se to u mě odrazí na hodnocení - Film je totiž hodně dobrý, zvlášť cca poslední 2/3 a je v něm mnoho zajímavých scén z války, které se jen tak ve filmu nevidí. Bohužel prostě dvě hodiny a půl je moc na film, který nemá žádnou gradaci, jen je to slepenec různých epizodek. Možná je to obecně můj problém s delšími filmy, že od nich očekávám něco navíc, ale prostě bych toto radši viděl jako nějakou minisérii. Pak bych neváhal dát větší hodnocení. Takhle je to za mě "pouze" zajímavý film, obzvlášť vhodný pro válečné nadšence. (6/10) ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Afrika, Sicílie, Francie, Belgie, Německo, Československo, zde všude uvidíte osazenstvo Velké červené jedničky. O tomto filmu jsem věděl, ale neustále jsem ho přecházel, bohužel mne nijak zvláště nepřekvapil, ale co se opravdu povedlo, byla neustálá změna válečného prostředí. Především hlavní postavy si určitě zasloužily nějaký ten vývoj. Takhle je neustále vidět nějaký boj, při kterém někdo zemře a ani nevíte, o koho pořádně šlo. *** ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je mi od základu nesympatický. Problém je, že se snaží tvářit kdovíjak není autentický a neokázalý, jenže ve skutečnosti je poměrně hloupý. Jednotlivé válečné epizodky jsou ve stylu Němci jsou největší pitomci na světě, něco jako návaznost tu prakticky není a že by se postavy vyvíjely? Kdo byl jaký na začátku, je takový na konci. A pak ta scéna s "pastí", to bylo tak debilní, že snad ani sovětský válečný film takové neměl. Hlavně že si jí vypůjčil Ayer do Fury a zabil tím nijak vynikající, ale aspoň koukatelný film. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • Peter Bogdanovich pomohl filmu zakotvit u Paramount Pictures, které zaplatilo Fullerovi, aby napsal scénář. Projekt nakonec ale prošel několika rukami a nakonec skončil na Bogdanovichovo doporučení u Gena Cormana, který zajistil produkci. (Jigvell)
  • V roce 2005 propůjčil svůj hlas Mark Hamil, představitel Griffa, k videohře "Call Of Duty 2: Big Red One". (J.A.K.)

Reklama

Reklama