Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Četař americké armády, který se účastnil 1. sv. války, vede jednotku odstřelovačů ve stejné divizi, jako kdysi před lety sám sloužil. Jednotka se účastní bojů v severní části Afriky, která spadá pod vichistickou vládu ve Francii, vylodění na Sicílii a v Itálii, vylodění v Normandii na pláži Omaha a dostává se až do obsazení Německa. Během těchto dobrodružství se jednotka dostane do několika konfliktů s civilním obyvatelstvem - jako například s těhotnou Francouzskou, která se chystá rodit či do přestřelky v sanatoriu pro mentálně postižené. Paralelně s tím četeř vede malou osobní válku s vojínem Griffem, který veřejně projevuje své pacifistické smýšlení. Griffs nakonec ve stínu nepopsatelné hrůzy osvobozeného koncentračního tábora uzná, že někdy je třeba vzít do ruky zbraň

INFO O ROZŠÍŘENÉ VERZI: Jeden z nejproslulejších válečných filmů se téměř po čtvrtstoletí od své premiéry dočkal zásluhou filmového kritika a dokumentaristy Richarda Schickela nejlepšího možného zkompletování. Navzdory faktu, že na 113 minut zkrácený původní materiál čítal více než dvojnásobnou metráž, je velmi pravděpodobné, že verze, kterou Schickel zrestauroval za pomoci poznámek režiséra Samuela Fullera a kompletního scénáře, svými 160 minutami v podstatě odpovídá režisérově představě. Seržant První pěchotní divize (odtud název - označení na rukávu uniformy), ztělesněný Lee Marvinem, a čtyři jemu svěření mladíci procházejí v epizodicky vystavěném příběhu přes severní Afriku, Sicílii, pláž Omaha, Německo až do Československa. Navzdory geografickému rozmáchnutí, odkazujícímu až k epickému velkofilmu, redukuje Fuller druhou světovou válku pouze na pět jedinců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (103)

alchac 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že všechny US druhosvětovoválečné filmy z tohoto období mají společné to, že v nich tvůrci bez nejmenších skrupulí namalují na vylepšené Shermany (v tomto případě izraelské "Super Shermany") hákenkrajc a vydávají je za panzery. Rozdíl by poznal i napůl slepý Křovák. No, tak to jen takové žlučovité odplivnutí na začátek. Takže, abych nějak sofistikovaně rozebral toto filmové dílo: nuda, nuda, nuda, klišé, nuda, kraviny, patos, nuda, ještě větší kraviny, belgická jídelní scéna (dobrý!), nuda, nuda, patos. P.S.: A propos, pokud jste po přečtení obsahu natěšeni na film o jednotce snajprů (tak jako jsem byl i já), budete hrubě zklamáni, neb jde o značně útržkovitý...no, řekněme příběh pěti normálních bigošů. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Spíš slabší válečný film, ale má i mnoho světlých okamžiků, proto je mé hodnocení tak vysoké. Zaujal mne hned samotný začátek, kdy máme možnost nahlédnout do okamžiku posledních hodin 1. světové války. Velice dobrá scéna je, když se hlavní hrdina vrací na místo, kde prožil právě onen konec "Velké války" a v podstatě se nic nezměnilo. Jen zákopy jsou pryč, rozbahněná půda je suchá, ovšem všude je cítit "zápach" ještě horší války...Evropa je opět v plamenech...Hrdina také prožívá závěr první a druhé války prakticky stejně...Klidně bych se na to podíval víckrát... ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Pro mě Velká červená jednička patří k těm působivým válečným filmům. Po filmové stránce je sice takový... nejspíš musím říct naivní a zastaralý, respektive je prostě zřejmé, že Sam Fuller ještě patří k tomu starému Hollywoodu a mezi kinematografií začátku osmdesátých let takhle vedený film působí prostě jako zjevení z dob minulých. Při sledování jsem si vzpomněla na italský film Velká válka, který je z roku 59, a tam někam bych Jedničku asi pocitově zařadila. Navíc rámuje a proplétá vyprávění humorem, i tak ale dokáže stavět z velmi silných surových obrazů a autenticky dýchajících detailů. Oproti jednoduchému voice-overu mluví velmi důrazně mimoslovně a to ve mě vyvolává divácký zážitek takového kalibru, že jsou všechny ostatní nedostatky nebo námitky s gustem zameteny pod koberec. Navíc bych řekla, že to bude moje nejoblíbenější role Leeho Marvina, i když mám v jeho filmografii zatím ještě mezery. A stejně mi přijde šílené, že on i režisér tady pro kamery inscenují, čím si reálně prošli. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

K restarurované verzi. Není o nic lepší než ta krátká, „zmasakrovaná“, možná spíš naopak. Přidané scény tvoří většinu poslední hodiny delší verze, rozhodně se nevyrovnají scénám původní verze a vzhledem k epizodické struktuře – celek je v podstatě „pouze“ prostou sumou jednotlivých scén, postavy jsou konstatní – film celkem zbytečně protahují. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Odstřelovač to má vždy lepší, než odstřelovaný. Proto se k takové práci hlásí hodně mužů, protože je tato profese dobře placená. Odstřelovaní často neví, snad jen tuší, že budou odstřelováni, takže když jsou zastřeleni, tak jsou asi nejspokojenější ti, co mají velké dluhy a užili si života, a nemusejí pak už nic splácet, než ti, co mají hodně peněz, a věří, že hodně zážitků před sebou, ale náhle jsou jejich životy odstřeleny z tragikomedie zvané lidský život. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • Převážná část filmu je točena v Izraeli. Německé nacistické vojáky hráli proto převážně židovští izraelci. Fuller k tomu řekl, že bylo strašné vidět, jak o přestávkách sedí židé v nacistických uniformáh a čtou Toru nebo mluví mezi sebou hebrejsky. (J.A.K.)
  • Když Zab (Robert Carradine) mluví s vojákem, který čte knihu, dává mu napít whisky z trojuhelníkové lahve. Whisky je značky Granty Whiskey, ale ty prodávaly trojuhelníkové lahve až od roku 1957. (J.A.K.)

Reklama

Reklama