Reklama

Reklama

Obsahy(1)

James Leeds (William Hurt) přijíždí učit na venkovskou školu pro sluchově postižené. Jeho dobře míněná představa, že by se studenti měli učit mluvit, naráží u krásné a inteligentní Sáry, která zůstává na škole i v dospělosti a odmítá se jeho metodám podřídit. James ji chce rozmluvit a vytrhnout z její uzavřenosti, ale když se do ní zamiluje, musí se i on naučit, že pokud někoho milujeme, nemůžeme jej ovládat. Marlee Matlinová získala za roli Sáry ve svých jednadvaceti letech Oscara za hlavní ženskou roli a stala se tak nejmladší držitelkou ocenění v této kategorii. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Začiatok filmu sľuboval zaujímavý príbeh o nadanom netradičnom učiteľovi, ktorý miluje svoju prácu s hluchonemými deťmi. Nechýbal ani vtip, dobré detské výkony, spád deja. V druhej polovici sa to zvrtlo do lovestory, kde obe strany hľadajú svoje miesto a pochopenie druhého, a vôbec do príbehu, aký druh neznášam. Samozrejme (z môjho mužského pohľadu) žena poriadne nevie, čo chce, a romantická zápletka je na svete. Už to len šťastne rozuzliť a na konci je zvonec... –––– Viete prečo sa treba naučiť rozprávať? – Aby sme mohli baliť počujúce dievčatá. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Vynucený spoiler: Film, který klade na diváka požadavky: vžít se do (role) učitele řeči nebo do jeho hluchoněmé milenky nebo do obou. Zkusím to tedy u Sáry: V mládí ji matka dala do útulku pro hluchoněmé, přesto se obě naučily posunkovou řeč, to znamená, že to nemohlo být v útlém mládí, a navíc ani v pubertě, kdy fungovala jako těžko říct co (snad nymfomanka). Dalo by se tak říct, že ji matka "poslala do učení". Sára se ale učit odmítá a tak pracuje (už jsme ve filmu) jako uklízečka, přesto je považována za velice inteligentní. (Její) učitel řeči ji však z tohoto prostředí, v němž se cítí spokojená, vytrhne a naučí ji hrát poker. V pokru je dobrá, ale pokr hrát nechce, chce jít na vysokou školu, a tak učitele opouští a vrací se k matce. Všichni se jí neustále omlouvají, zvlášť když ji posedne záchvat běsu a začne sprostě posunkovat. Nejlépe je jí ve vodě, do níž se snaží strhnout i učitele. Nakonec je jí bez něj smutno a tak se k němu vrací. Jejich společná budoucnost je přesto velmi nejistá.  ... Možná lehká písnička Boba Dylana v tom udělá více jasno: But I can’t respond / To your sign language / You’re taking advantage / Bringing me down / Can’t you make any sound? - Nevím co si počít / s tvou posunkovou řečí / jsi ve výhodě / a jám z toho depku / což nevydáš ani hlásku? ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Před lety na mě tenhle film zafungoval stejně, jako kdybych na nebi zahlédla UFO. Film o barierách, jejich ignorování, jejich bourání, velké lásce .... Hluchoněmá herečka Marlee Matlin byla tehdy dalším zjevením a donutila s osudem své hrdinky bezezbytku cítit. Svůj handicap, bohužel, už nikdy tak hodnotně "nevyužila", ale i tak dokázala víc, než spousta hollywoodských tzv.celebrit. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Martlee Matlin bola viac než len správnom voľbou. Nieže by za ňou William Hurt zaostával, ale také rozporuplné pocity - od drsnej sebavedomej upratovačky cez jemnú plachosť životom ubitého dievčatka až po emotívne vyvrcholenie duševných traumat - v nej možno uprene sledovať, až sa zastavuje dych. Toto nie je romantická steelovka, ale tvrdá realistická skúška života, odvahy, pochopenia a postupného nazretia do bolesťou rozorvaného vnútra. Marlee absolútne dokonalá, jednoznačne zaslúžený Oscar. Tie jej zlostné gestá, ľahostajnú mimiku a neznášanlivosť voči okoliu - aby zakryla strach z možnosti znovu niekomu dôverovať - som zbožňovala. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Ta holka byla tak neskutečně protivná a tvrdohlavá....Já popravdě nevím, jak bych si s tím poradila. William Hurt a jeho postava byl neoblomný, ale být jím, tak bych asi nezvládla do ní pořád nehustit to, ať začne mluvit...Asi bych to prostě chtěla, ať to zkusí...Prostředí neobvyklého učení - skupinka žáků, která se snaží a dívka, která žije jinak...Nedokážeme si to představit, pokud to "ticho" neprožijeme....Film mi přišel komerční, ale zároveň ne...Mám z toho dost rozporuplné pocity a nevím definitivně, co si o tom myslet...Zní to možná až moc "dospěle", ale asi do něj potřebuji dospět... ()

Galerie (46)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama