Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Činoherní klub je divadlem hereckého rozehrávání a detailu. Havel vzpomíná na své (ne)oblíbené zaměstnání s ironií, tragikomicky. Tím, že Menzel režíroval inscenaci a posléze i záznam. Inscenace je hereckým tornádem Josefa Abrháma a zejména Pavla Landovkého, co by přiblblého sládka v pivováře. Radost pohledět na atmosféru intimního divadelního prostředí, ve kterém do diváků vaří pivo... ()

Falcor 

všechny recenze uživatele

A do jedný nohy na intelektuály a do druhý nohy na umělce a pak znovu a znovu a pořád dokola. Furt nic z toho, ale je nám při tom mudrování dobře, co? To je ale absurdní... ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na Audienci jsem si nejvíce užíval nejspíše ten divadelní princip rozhovoru dvou lidí. Intelektuála a burana, klidného Abráha a tak nějak čím dál více ožralého Landovského, jejichž konfortace určitě fungovala a dokonce mě dokázala sem tam i rozesmát. Ale asi ne úplně přivést k zamyšlení. Něco mi říká, že jsem toto dílo úplně nepochopil. Závěrečný kousek besedy mi ukázal, že se jedná o velkou Landovskou-Havlouvskou exhibici, která měla určitě svou sílu především po revoluci. Ale mě momentálně až tolik nesedla. Na několik dobrých momentů si pamatovat budu ale má srdcovka to zatím nebude. ()

Her0.89 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem to viděl ve špatné kvalitě. Pavlu Landovskému jsem díky špatnému zvuku nerozuměl úplně všechno, a tak jsem určitě strádal. Nicméně tato nenáročná jednoaktovka umí pobavit... pan sládek byl prostě skvělý. Ale asi jsem už moc mladý na to, abych pochopil jedinečnost tohoto díla.... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Já si prostě absolutně nedovedu představit v roli sládka nikoho jiného, než Pavla Landovského! Co ten tam předvádí a jak se během představení skutečně ožere z asi více než deseti osmistupňových piv je nehorázný!! Převrhává sklenice, plete si text, že se i sám jeho protihráč Josef Abrhám musí otáčet od hlediště a je vidět jak se směje! Lidé v hledišti to taky poznají a hlasitě se smějí a tleskají! To je prostě bomba! Fakt parádní a takový představení bych chtěl někdy zažít. Viděl jsem to kdysi tenkrát v 90tým v televizi a až ted´ znovu a má to vynikající kouzlo težce porevoluční divadelní scény! Pecka! Po představení se na pódiu ukáží i sám autor hry Václav Havel (který včera bohužel zemřel ve věku 75 let. R.I.P.) a režisér Jiří Menzel a prohodí pár vět, které jsem vyloženě hltal. Těžký osud vylíčí i Pavel Landovský, když vypráví, jak ho komunisté vyhostili z vlasti a 11 let musel žít, tak jak se dalo. Už i z tohoto důvodu bych nikdy u voleb těm bolševickým bastardům hlas nedal, at´ už se děje cokoliv!! V hledišti je možné zahlédnout spoustu našich herců, Iva Janžurová, Vladimír Kratina, Libuše a Miroslava Šafránková, Josef Hanzlík a spoustu dalších. Jedna z nejlepších divadelních her a představení, kterého si moc vážím, už jen pro tu neopakovatelnou atmosféru! A jsem ještě moc rád, že vlastním i LP desku Audience, kde Vaňka namluvil rovnou Václav Havel a stárka Pavel Landovský a nahrávka byla pořízena v roce 1978 v bytě Vladimíra Merty a v roce 1990 ji vydal Bonton. To je pro mě rarita, za kterou děkuji mému tatíkovi. (Také už bohužel R.I.P.). ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Úžasný Lanďák, který prý neuměl roli ač měl na to 14 let, jak v závěru upozornil čerstvý nebožtík prezident. Sic ji neuměl, odboural Ábrháma, takovýho profíka. To jsou paradoxy....a zvlášť když se naskytla perspektiva toho skladu, za což jsem já i celý národ vděčný. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Tak to můžu jít do hospody sledovat ochlasty a užiju si i možná větší kontrast. Je to taková dobová psychologická studie Václava Havla, který sám uznal že tohle divadelní představení má chyby. Podle mě to má zásadní chyby. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Jsi přece inteligent, ne? Máš přece politickej přehled, ne? Píšeš, ne? Kdo jinej má vědět, co vlastně chtějí vědět, než ty? Výborná inscenace spíše průměrné Havlovy hry. Landovský hraje výborně stejně jako Abrhám. Zajímavý je doplněk záznamu, ze kterého je natolik cítit porevoluční atmosféra, až působí poněkud bizarně, avšak nikoli nemístně. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Poslyšte, Ferdinande. Růže jsou červené, fialky modré, Václav Havel psal absurdní dramata a ty jsou holt absurdní. To jsou paradoxy, co? Vlastně ani nejsou, Audience je přesně tím čím měla být, ergo stěžovat si na absurditu Audience připadá mi absurdní. Avšak i na tak malém poli dokázal Václav Havel sdělit několik zásadních věcí a Josefu Abrhámovi se podařilo přesně vystihnout gesta a dikci Havla/Vaňka. ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

Pavel Landovský hral svoju rolu perfektne . Jozef Abrahám nehral zle , no myslím že by sa to dalo zvládnuť aj o poznanie lepšie. Bolo tam pár svetlých momentov , no v celku tam o viac ako o politický podtón a jednoduchú zápletku nešlo . ()

Reklama

Reklama