Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

Řízek 

všechny recenze uživatele

Dyž sme to četli ve škole, říkal sem si: "To je ale píčovina." Po zhlédnutí v bedně ale měnim názor. Vašku, seš vážně borec. Měl ses vysrat na prezidentování a rači víc psát. Bez urážky. ()

Kajislav89 

všechny recenze uživatele

Mistrovský herecký výkon Pavla Landovského, který tu předvádí tak úžasné kreace, že ani Josef Abrhám nevydržel se nesmát. Oblíbená hláška: "Když vás tady sakra neudržím, tak vás ten Holub přece nezaměstná...Nebo jo?" ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Vynikající adaptace legendární Havlovy hry s výtečnými herci. Minimalismus ve své nejlepší podobě. Landovský absolutně exceluje. ()

CaladanChmur 

všechny recenze uživatele

Herci nemohli za slabou a nezáživnou hru.Četl jsem to už kdysi jako samizdat a přišlo mi to velmi nudné a myslím si,že kdyby pod tímhle "veledílem" nebyl podepsán Havel,tak je to tu tak maximálně na 40%,protože za víc to nestojí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Audience je asi jedna z nejméně vypovídajících her Václava Havla. Nezazní v ní totiž až tolik o tehdejší společnosti. Sládek si sice stěžuje, že musí na Vaňka něco psát, ale správně podotýká, že v marasmu zůstává on a musí mu čelit ať se mu to líbí či ne. Série rozhovorů se pak točí víceméně pořád o tomtéž a na rozdíl od jiných her nedochází k tak masivní kritice poměrů. Oba herci hráli docela dobře. Josef Abrhám dokonce několikrát musel skrývat úsměv, což se mu ale povětšinou nepovedlo, protože Lanďák improvizoval. Jenže právě Abrhám neměl zase až tolik textu, většinou musel spíše reagovat na to, co sládek vypustí. A tady je právě jeho genialita, kdy dokáže z minima herectví vytáhnout maximum. ()

vitekmlejnek 

všechny recenze uživatele

Pokud bude někdo v těchto dnech přemýšlet, proč Václav Havel část české veřejnosti tolik irituje (záměrně nepoužívám minulý čas, stačí se podívat do dnešních diskusí na internetu, kolik je tam špíny...), stačí si vzpomenout na repliky postavy Sládka. Nepřesně cituju např.: "Ty se vrátíš k těm svejm hérečkám a budeš za hrdinu, žes s cigánama válel sudy... A co já?!" U Audience, stejně jako u ostatních Havlových her, naprosto neplatí poměrně rozšířené klišé, že s pádem komunismu pozbyly aktuálnosti. Takových Sládků sedí a mudruje (třeba o "fajnovým kriminálu") v každé české hospůdce spousty.... ()

Phex 

všechny recenze uživatele

Dle mě byl Havel lepší prezident než dramatik nebo spisovatel, ač on si myslel opak. Nevím jakou roli v tomto celkem nudném neustálém omýlání hrálo to, že Landovský neuměl roli celou, každopádně pro mě nuda. Stejně jako filozofující knihy tohoto Občana. ()

g.laudeo 

všechny recenze uživatele

Určitě to není nejlepší Havlova hra, zápletka je zkrátka příliš... plochá. Pořád je to ale ryzí Havel s ostrosluchem pro frázi, kterou umí opakováním v různé rychlosti i pořadí měnit v základ solidní frašky. Největším magnetem hodnocené inscenace je však živel Landovský - hotový přírodní úkaz. ()

hony23 

všechny recenze uživatele

Když se řekne Pavel Landovský, někomu se vybaví mladý Boháček, někomu major Terazky, já ho však mám nejvíc spojeného s postavou sládka z Audience. To je totiž jeho neuvěřitelný herecký koncert, ve kterém se mu podaří odbourávat nejen obecenstvo v divadle, ale i skvělého partnera na jevišti Josefa Abraháma. A i když si posléze Václav Havel postěžoval, že se Landovský příliš nedržel textu, absurdní Havlův humor je v podání Lanďáka dokonalý! ()

Dvorik 

všechny recenze uživatele

Viděno předtím Občan Havel přikuluje, kde Havel pracoval v pivovaru a tuto hru napsal. Slyšena audionahrávka Havel-Landovský. Poté viděna hra Abrhám-Landovský. Landovský jistě hraje jako o život, ale není kde brát. Jsou to jen přibarvené zážitky Havla s trutnovským sládkem. Nelíbil se mi dodatek, kde je oslavován pouze Landovský, který se text vůbec nenaučil (i když improvizace v jeho roli mohla být jakákoliv a nikdo hry neznalý by to nepoznal) a zapomnělo se na opodál stojícího skromného Abrháma. Finále, kde si Landovský stěžuje, jak to měl hrooozně těžké, když byl vykázán do Rakouska, už je opravdu úsměvné. Co ti ostatní, které zavřeli nebo kteří zde museli žít. Jemu ještě vyřídili papíry, aby odjel. ()

Fajolo 

všechny recenze uživatele

Formálne je to veľmi presný opis opileckých táranín herecky bravúrne stvárnených. Obsahovo sú to však hlavne a predovšetkým len tie opilecké táraniny. Počúvať to triezvy bolo utrpenie. ()

Martinek 

všechny recenze uživatele

Docela zábava asi 20minut, po těch se již člověk ničeho nového nedočká. Zahráno oběma protagonisty senzačně, ale ze scénáře už bohužel neměli kde čerpat. Historická hodnota je však převeliká. ()

Reklama

Reklama