Reklama

Reklama

Ennio Morricone

(TV film)
  • Velká Británie Ennio Morricone
všechny plakáty
Dokumentární / Hudební
Velká Británie, 1995, 52 min (Alternativní 40 min)

Portrét legendy filmové hudby, světoznámého skladatele, jehož melodie z filmu Tenkrát na západě a několika stovek dalších znají celé generace diváků. Italský skladatel Ennio Morricone se narodil v roce 1928, absolvoval římskou konzervatoř a svou kariéru spojil s filmem – filmovou hudbu píše od počátku 60. let. Je autorem mimořádně plodným, ceněným a podařilo se mu proniknout i do Hollywoodu. Proslavila jej zejména spolupráce s režisérem Sergiem Leonem – zvláště melodie k westernu Tenkrát na západě doslova oblétly celý svět. Morricone úspěšně zvládal psaní hudby k nejrůznějším žánrům – od komedií po thrillery, byť občas se začínal opakovat a přejímat celá motivická schemata. Ve svých nejlepších pracích se ovšem vzepjal ke zcela svébytné, neopakovatelné hudbě, přesně souznějící s vizuální složkou. A které filmy jsou spojeny s jeho jménem? Jen namátkově: Ostrov v ohni, Dvacáté století, Nebeské dni, Neúplatní, Mise… Vyslechneme svědectví nejrůznějších lidí, kteří s Morriconem přišli do styku a byli okouzleni jeho precizností. Dokument věnovaný jeho životu a tvorbě zachycuje, jakým způsobem Morricone psal své úžasné melodie. Dozvíme se, že zejména s Leonem spolupracoval od počátku natáčení, že Leone některé scény natáčel doslova na rytmus již hotového hudebního doprovodu. Dokument obsahuje nejen ukázky z nejvýznamnějších děl, ale v některých případech podrobně rozebírá jednotlivé segmenty hudby, užití nástrojů apod. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nepovažujem sa za nejakého veľkého znalca soundtrackov, ale hudbu Ennia Morriconeho rozoznať problém nemám, pretože je natoľko špecifická a samozrejme skvelá. Tento dokument pootvára dvere do "kuchyne" hudobného génia a to spôsobom viac než zaujímavým. Dozviete sa, ako skladal hudbu k jednotlivým filmom, čo ho inšpirovalo a najmä mnoho prekvapujúcich skutočností... ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Pre mňa je sviatkom každé stretnutie s Ennio Morriconem a nerozhoduje, či je to niektorá z mnohých hudobných kreácií k filmom alebo dokument približujúci život a proces tvorby majstra. Pravdou je, že mnoho z jeho skladieb nepoznám a tiež je nemálo skladieb, ktorým nerozumiem, pretože nie som hudobne vzdelaný a z klasickej hudby si vyberám iba hrozienka. S práve zhliadnutým dokumentom som veľmi spokojný. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Dokument ako každý iný a predsa je výnimočný vďaka Enniovej hudbe, ktorá celý film doprevádza. Morricone hodnotí celý svoj život a prácu, ktorú pre filmovú hudbu vykonal. Z najväčšej časti sa dokument venuje jeho kompozícii k Misii, ktorú považujem za jednu z najlepších, aká bola kedy pre film zložená a Morricone v nej aj vyjadruje sklamanie nad tým, že nezískal Oscara. Tohoto hudobného génia považujem za najlepšieho skladateľa filmovej hudby. (2. komentár k filmu) ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně ten nejlepší a nejvěhlasnější skladatel filmové hudby, který dlouho nebude mít konkurenci. Jeho koncert v O2 Aréně, pro mne bude vrchol tohoto roku! ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Na to, aby byl dokument o Enniovi dostatečný, by musel mít stopáž minimálně 3x delší. I když je dokument jen povrchí nahlédnutí na Morriconeho hudbu a její vznik, tak jsem byla potěšená záběry z mládí a mohla jsem vidět mistra i při práci. Konečně mám pocit, že je Ennio člověk a ne anděl, z jiného světa... ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ennio Morricone sice nepatří k mým nejoblíbenějším filmovým skladatelům (vítězí Goldsmith, Poledouris, Horner, Zimmer, Powell, Williams), ale uznávám jeho velikost. Je to bezesporu legenda, která se výrazně prosadila nejen v evropských, ale nakonec i amerických filmech. Vedle toho také hodně koncertoval a ... prostě žil hudbou. Takové množství práce, jakou udělal Morricone, asi neudělal žádný jiný filmový skladatel. Klobouk dolů. A dokument to jen potvrzuje, ale takovou tou tradiční formou. Ale uslyšíme aspoň spoustu hudbu z Morriconeho pera. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o určitě největší legendě filmové hudby Ennio Morriconem, která nás bohužel v pondělí 6.7. opustila a odebrala se skládat další hudební majstrštyky do "hudebně-filmového nebe". Dokument samozřejmě ani zdaleka nemůže obsáhnout jeho obdivuhodnou kariéru - to by musela být stopáž mnohonásobně delší, ale obsahuje mnoho zajímavého a někdy i méně známého z jeho dlouhého a neobyčejně plodného života. To, že se se Sergiem Leonem znali z dětských let jsem znal, ale dokument obsahoval dost dalších už pozapomenutých informací jak z úplných počátků jeho kariéry, tak i informace o jeho hudebních (skladatelských) dílech z oblasti nefilmové i dirigentské. Legendární filmové melodie z "Tenkrát na západě" jsou opravdu nezapomenutelné, ale mně asi nejvíce v hlavě rezonuje ta ústřední melodie z filmu "Tenkrát v Americe". ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Ač je tento dokument určen spíše široké veřejnosti a zhruba v 50-ti minutách je popsána základní charakteristika a základní diskografie tohoto geniálního skladatele, na své si přijdou i skalní fanoušci. Potěšily např. záběry z natáčení 2 filmů, které se v roce vzniku dokumentu zrovna nahrávaly - Star Maker (L'uomo delle stelle) a Sostiene Pereira. Dále mělo nádherně magickou atmosféru provedení skladby "The Healing" z filmu Oběti války v podání panových fléten na začátku dokumentu. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Velice vzácný dokument ukazující mistra ve stutečně skladatelském portrétu, který rozebírá jeho itstrumentaci, intelektuální obsah hudby, melodickou invenci a cit pro vyprávění příběhů. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Ennia Morriconeho mám v obroské úctě a v mých očích není většího skladatele filmové hudby, proto bych mu přál o poznání komplexnejší a důstojnější dokument, než je tento. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Rád se podívám na každý dokument o oblíbeném skladateli. Ve filmu kromě ukázek z koncertní scény zazní melodie z filmů: Hodný, zlý a ošklivý, Pro hrst dolarů, Tenkrát v Americe, Bitva o Alžír, Kytice z tisíce a jedné noci, Dvacáté století, Oběti války, Sacco a Vanzetti, Mise atd. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Ennio Morricone si zcela jistě zaslouží lepší a podrobnější novodobější dokument, tak snad se nějaký ještě chystá. V roce 1995 mu bylo 67 let a byl v plném pracovním nasazení. ()

Reklama

Reklama