Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi býval slavným kabaretním komikem, dnes má problém nezabloudit ve svém rodném New Yorku a nezmeškat tak konkurz pro roli v reklamě na bramborové lupínky. Willy Clark (Walter Matthau) denně svádí boj se senilitou, vlastní hrdostí i zámkem u dveří. Když mu jeho synovec, zneužívaný coby agent, zprostředkuje vystoupení v televizi, reaguje rezolutním „ne!“. Musel by totiž překousnout svou ješitnost a alespoň zčásti obnovit přátelství s Alem Lewisem (George Burns), bývalým kolegou, k němuž neřekl mimo jeviště jedenáct let ani slovo. Zkouška jejich výstupu je však neodvratná. Dokáže se Clark nakonec přeci jen povznést nad Lewisovo prskání a bodání prstem do hrudi? Film vzniknul podle broadwayské divadelní hry Neila Simona. (Matty)

(více)

Recenze (27)

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelé tohoto bravurního snímku tvoří dvojice stárnoucích komiků Lewis a Clark. Humorné scénky na pódiích spolu tvořili 43 let. Byli jedna dvojice, jedno tělo a jedna duše. Lewis se ale jednoho dne rozhodl světla komiky opustit a to samozřejmě ovlivnilo i Clarkův život. Ten se teď nemůže smířit s tím, co mu jeho kamarád provedl. Dvanáct let spolu nepromluvili. Situace se mění v momentě, kdy přichází Clarkův neodbytný synovec (manažer) s opravdu zajímavou nabídkou; televize oběma nabízí vysoký honorář za natočení pořadu z historie komiky. Lewis a Clark tak mají spolu po 12 letech sehrát jejich nejznámější scénku. To se ani jednomu z nich ovšem nezamlouvá. Jednoduše naprosto unikátní film. Starý vtipně zapšklý Clark, který odmítá přiznat, že už senilní a starý zpomalený Lewis, který svými zlozvyky přivádí Clarka k šílenství. Opravdu nezapomenutelné duo. Tento film je takové menší odreagování s jemným humorem stárnoucích klaunů. - "Hello, who is this? Nevermind, it's the tea." ()

kareen 

všechny recenze uživatele

George Burns možná dostal za roli v této parádní komediální konverzačce oscara, ale pro mě je tahle show především koncertem nedostižného Waltera Matthau, ty hlášky co z jeho starého, neurotického Willy Clarka padaly, to byla jedna perla vedle druhé. Já se bavila nad míru dobře a doporučuji všem, kdo si chtějí zvednout náladu kvalitní komedií. ()

Reklama

Niles 

všechny recenze uživatele

Pekná spomienka na časy, kedy film stál na niekoľkých dobrých hercoch a vtipných, nenásilných dialógoch. Tu sa to podarilo spojiť dokonale. Walter Matthau si už zahral mrzutého starčeka napríklad v komédii Postrach Denis. Lenže tu je ako Willy Clark 100- krát namrzenejší a 100- krát nepríjemnejší. A keď sa k nemu pridá trochu senilný Al Lewis, ktorého oscarovo zahral George Burns je isté, že príde hádka, v ktorej bude padať jedna hláška za druhou. Práve George Burns vyfúkol Oscara Bradovi Dourifovi, ktorý stvárnil blázna Billyho v Prelete nad kukučím hniezdom. Za hlavnú úlohu v Sunshine Boys bol nominovaný aj Walter Matthau, ktorý tu hral dobre, ale treba uznať, že proti Jackovi Nicholsonovi nemal šancu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vydarená konverzačná komédia Neila Simona ( hru "Zlatí chlapci" sme mohli vidieť v klasickom divadelnom predstavení na Malej scéne SND od roku 1974 v podaní Ladislava Chudíka a Martina Gregora ) plná vrtochov samoľúbych rozhádaných kabaretných hercov na sklonku kariéry strieda smutné okamihy s iskrivým humorom. Predovšetkým Walter Matthau je neúnavnou vlajkovou loďou filmu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Mám rád Waltera Matthaua, ale tu mi ten jeho otravný starý bručoun pripadal neznesiteľný. No a potom sa na scéne objavil druhý dedko, ktorému to už príliš nemyslelo a namiesto gigantickej spŕšky zábavy som sa dočkal neskutočnej nudy v ktorej sa dvaja dedkovia neustále hádajú aj keď sa vlastne majú radi. Ani to ich spoločné vystúpenie mi nepripadalo vôbec vtipné. Proste mi tento film vôbec nesadol. 4/10. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (9)

  • Ponuku režírovať tento film dostal Woody Allen, ale odmietol ju, pretože sa skôr zaujímal o rolu Lewisa. O 20 rokov neskôr si ju aj zahral, v ďalšom spracovaní Sunshine Boys (1995). (Niles)
  • V broadwayskom predstavení „The Sunshine Boys“ hrali hlavné postavy Jack Albertson (Willy Clark) a Sam Levene (Al Lewis). (Niles)

Reklama

Reklama