foto

Ron Rifkin

  • nar. 31.10.1939 (79 let)
    New York City, New York, USA

Biografie

Ron Rifkin je americký herec a režisér známý především pro ztvárnění role Arvina Sloaneho ve špionážním drama seriálu ALIAS /2001-2006/, a také jako Saul Holden v americkém seriálu BROTHERS & SISTERS /2006-2011/.

Rifkin se narodil jako Saul M. Rifkin v New Yorku, imigrantům Miriam a Hermanu Rifkinovým. Je nejstarší ze tří dětí. Byl vychováván ve víře ortodoxního judaismu a to až do svých 32 let. Rifkin je ženatý s manželkou Ivou, která podniká v módním průmyslu.

V roce 2001 začal ve spolupráci s Touchstone Pictures hrát bezohledného zpravodajského agenta Arvina Sloaneho spolu s Jennifer Garner v již zmíněném seriálu Alias a do konce roku 2011 hrál zástupce finančního ředitele Saula Holdena spolu s hereckou kolegyní Sally Field v seriálu Brothers and Sister a v seriálu ONE DAY AT A TIME /1975-1984/ hrál druhého přítele Bonnie Franklin.

Rifkin se těšil dlouhé a úspěšné filmové, divadelní i televizní kariéře. Jeho spolupráce se scénáristou Jonem Robinem Baitzem byla výjimečně plodná. V roce 1991 získal díky Baitzově hře „The Substance of Fire" ceny Obie Awards, Drama Desk, Lucille Lortel a Drama-Logue Awards pro nejlepšího herce. Následující rok hrál v další Baitzově hře „Three Hotels", za kterou získal druhou nominaci Lucille Lortel a Drama-Logue Awards. V roce 1996 hrál ve filmové verzi hry Substance, v roce 2002 účinkoval v další hře Jona Baitze „Ten Unknowns" v divadle Boston Huntington Theatre a v roce 2004 hrál v jeho hře „The Paris Letter" v divadle Kirk Douglas Theatre v Los Angeles. Následující rok hrál stejnou roli v divadle Laura Pels Theatre v New Yorku. V současnosti se objevuje v drama seriálu společnosti ABC, Brothers and Sisters, který Baitz vytvořil.

Rifkin obdržel v roce 1998 cenu Tony Award za vedlejší roli v Broadway revival muzikálu Cabaret. Mezi jeho další divadelní počiny můžeme zařadit hru Davida Hirsona „Wrong Mountain", hru „Broken Glass" Arthura Millera, Turgeněvovu hru „ A Month in the Country" nebo „Proposals" od Neila Simona.

Rifkinova filmová kariéra zahrnuje sci-fi film SILENT RUNNING /1972/, drama JFK /1991/, komedii Woodyho Allena MANHATTAN MURDER HISTORY  /1993/, neo-noir film L.A.CONFIDENTAL /1997/, drama BOILER ROOM /2000/, drama THE MAJESTIC /2001/ s Jimem Carryem, akční thriller THE SUM OF ALL FEARS /2002/ s Morganem Freemanem a mnoho dalších.

V televizi se Rifkin objevil ve spoustě filmů a seriálů, získával pravidelné role v seriálech THE ROCKFORD FILES /1974-1980/, HUSBANDS, WIVES AND LOVERS /1978/, THE TRIALS OF ROSIE O'NEILL /1990-1991/, jako hostující herec si zahrál v seriálech SEX AND THE CITY, ve druhé sezóně ER jako doktor Carl Vucelich, v krimi seriálu LAW AND ORDER, ve třetí sezóně seriálu FALCON CREST /1981-1990/ jako Dr.Hal Lantry nebo v seriálu THE OUTER LIMITS, za který obdržel nominaci na cenu CableACE. Se svou manželkou Ivou Rifkin si zahrál ve filmu THE STING II /1983/.

Rifkin namluvil řadu audio knížek jako The Giver od Lois Lowry /1993/, Sang Spell od Phyllis Reynolds Naylor /1998/ a Milkweed od Jerryho Spinelliho /2003/.

V současnosti hraje právníka Marvina Stana Exelyho v krimi seriálu LAW & ORDER:SPECIAL VICTIMS UNIT. Je velmi blízkým přítelem Sarah Jessicy Parker a Stephena Collinse, je kmotrem Eve Kagan a lidé si jej často pletou s hercem Joelem Greyem, který hrál spolu s Rifkinem v seriálu Alias.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2018 Zrodila se hvězda
2012 The Words
2010 Peep World
2006 Puls
2002 Na křídlech vážky
Nejhorší obavy
Polibkem to začíná
2001 Majestic
Sam the Man
Vězeňská správkyně (TV film)
2000 Cucák
Drop Back Ten
Kytička pro Algernona (TV film)
Rabín, kněz a krásná blondýna
Riziko
Úmyslný čin (TV film)
1998 Vyjednavač
1997 L. A. - Přísně tajné
1996 Ještě na to máme!
Norma Jean a Marilyn (TV film)
Zkouška ohněm
1995 Poslední léto v Hamptonu
1994 Vlk
W.S.H. (TV film)
W.S.H. (TV film)
1993 Tajemná vražda na Manhattanu
1992 Manželé a manželky
Queen Esther
1991 JFK
Sunset Gang, The (TV film)
1990 Three Hotels (TV film)
1987 Conspiracy: The Trial of the Chicago 8 (TV film)
1986 Odvaha (TV film)
Vražda v uniformě (TV film)
1985 Do You Remember Love (TV film)
1984 Americký mogul (TV film)
Concealed Enemies (TV film)
Kidco
1983 Another Woman's Child (TV film)
Podraz II
1982 Day the Bubble Burst, The (TV film)
1981 Vyvolení
1979 Mrs. R's Daughter (TV film)
1978 Question of Guilt, A (TV film)
Rabbit Test
Velká finta
1977 In the Glitter Palace (TV film)
1975 Dream Makers, The (TV film)
Night That Panicked America, The (TV film)
Vstupte
1974 Get Christie Love! (TV film)
1972 Awake and Sing! (TV film)
Silent Running
1969 Devil's 8, The
Flareup

TV seriály

2019 New Amsterdam (TV seriál)
The Forsaken (S01E14)
A Seat at the Table (S01E11)
Six or Seven Minutes (S01E10)
2018 New Amsterdam (TV seriál)
Anthropocene (S01E06)
Boundaries (S01E04)
Every Last Minute (S01E03)
Mrtvý bod (TV seriál)
Deductions (S03E15)
2016 Všemocný (TV seriál)
Finále 2/2 (E22)
Finále 1/2 (E21)
Bezgraničnyj (E18)
další epizody (6)
Jak prosté (TV seriál)
Nefritová pečeť (S05E02)
2015 Všemocný (TV seriál)
Vraždící ruka (E10)
Velitelství! (E09)
Strana 44 (E04)
další epizody (5)
Gotham (TV seriál)
Worse Than a Crime (S02E11)
The Son of Gotham (S02E10)
A Bitter Pill to Swallow (S02E09)
další epizody (4)
Dobrá manželka (TV seriál)
Špinavé vítězství (S06E19)
2014 Mind Games (TV seriál)
2013 Doteky osudu (TV seriál)
Leviatan (S02E13)
Smash (TV seriál)
The Tonys (S02E17)
2012 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Lost Reputation (S14E01)
Rhodium Nights (S13E23)
Valentine's Day (S13E18)
2011 Bratři a sestry (TV seriál)
Svatební překvapení (S05E22)
V dobrém i ve zlém (S05E21)
Otec neznámý (S05E20)
další epizody (7)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Lost Traveler (S13E09)
Scorched Earth (S13E01)
2010 Bratři a sestry (TV seriál)
Studená krůta (S05E10)
Ideální manžel (S05E06)
Správný polibek (S05E04)
další epizody (20)
2009 Bratři a sestry (TV seriál)
Novomanželé (S04E10)
Kostlivci ve skříni (S04E09)
Slavnost vína (S04E08)
další epizody (23)
2008 Bratři a sestry (TV seriál)
Jen jeden plátek (S03E10)
Nedokončené záležitosti (S03E09)
Rodinná večeře (S03E08)
další epizody (16)
2007 Bratři a sestry (TV seriál)
Posvátný svazek manželský! (S02E09)
Něco nového (S02E08)
36 hodin (S02E07)
další epizody (19)
2006 Bratři a sestry (TV seriál)
Světlo světel (S01E10)
Chyby se stávají, část 2. (S01E09)
Chyby se stávají, část 1. (S01E08)
další epizody (10)
Alias (TV seriál)
Všechen čas světa (S05E17)
Odveta (S05E16)
Nic ve zlém (S05E15)
další epizody (8)
2005 Alias (TV seriál)
Horizont (S05E09)
Bob (S05E08)
Hotová věc (S05E07)
další epizody (30)
2004 Alias (TV seriál)
Vzkříšení (S03E22)
Odkaz (S03E21)
Pokrevní svazky (S03E20)
další epizody (11)
2003 Alias (TV seriál)
Střípky paměti (S03E10)
Při smyslech (S03E09)
Bod zlomu (S03E08)
další epizody (22)
2002 Alias (TV seriál)
Únos (S02E10)
Sbližování 2. část (S02E09)
Sbližování 1. část (S02E08)
další epizody (22)
Sex ve městě (TV seriál)
Nápad s Vogue (S04E17)
2001 Alias (TV seriál)
Odvaha (S01E10)
Má vina (S01E09)
Čas ukáže (S01E08)
další epizody (10)
2000 Detektiv Nero Wolfe (TV seriál)
1997 Leaving L.A. (TV seriál)
Krajní meze (TV seriál)
Evoluce (S03E12)
1996 Pohotovost (TV seriál)
Dr. John Carter (S02E22)
Správná věc (S02E14)
Není lehké býti Greenem (S02E13)
další epizody (5)
1995 Pohotovost (TV seriál)
Tady se děje zázrak (S02E10)
Domov (S02E09)
Vyzrazené tajemství (S02E08)
další epizody (4)
1992 Právo a pořádek (TV seriál)
Self Defense (S03E07)
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
Prescription for Death (S01E01)
The Trials of Rosie O'Neill (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
1985 Evergreen (TV seriál)
1983 Vichry války (TV seriál)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
1978 Greatest Heroes of the Bible (TV seriál)
Husbands, Wives & Lovers (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Předveď dokonalou vraždu (S07E03)
1975 Když je všechno jinak (TV seriál)
One Day at a Time (TV seriál)
1973 Adam's Rib (TV seriál)
1972 The ABC Afternoon Playbreak (TV seriál)

Dokumentární

2001 Intimate Portrait: Lee Grant (TV film)
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace