Reklama

Reklama

Tři pohřby

  • USA The Three Burials of Melquiades Estrada (více)
Trailer

Celovečerní debut oscarového herce Tommyho Lee Jonese byl černým koněm canneského festivalu. Film nakonec dostal dvě velké ceny – za mužský herecký výkon a za scénář. Ten k filmu napsal Guillermo Arriaga, dvorní scénárista Alejandra Gonzáleze Iňárritua. Jeho scénáře k 21 Gramům i Amores Perros se vyznačují časovými skoky a stejný postup Arriaga uplatnil i zde. Drama se odehrává v Texasu na pomezí USA a Mexika. Místní rančer Pete Perlina (T. L. Jones) zaměstnává na svém ranči jistého Estradu (J. C. Cedillo). Jednoho dne se Estrada nedostaví do práce. Jeho tělo se najde v pustině, pohřbené v mělkém hrobě. Místní šerif nemá Mexikánce zrovna v lásce a tak pohřbívá Estradu v chudáckém hrobě, aniž by cokoliv začal vyšetřovat. Rančer Pete si ale osedlá spravedlnost a najde viníka – člena pohraniční stráže Nortona (Barry Pepper). Pete ho unese a přinutí, aby Estradu z hrobu vykopal a naložil na mulu. Všichni tři se pak vydávají na cestu za řádným pohřbem do Estradovy rodné vesnice na druhé straně hranice. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $15miliónovTržby USA $5,027,684Tržby Celosvetovo $12,038,000Tržby za predaj DVD v USA $5,907,709 //počet predaných kusov 353,015║ zo začiatku to vypadalo na dosť zmätenú vec tými dejovými prelivmi ale postupne to začalo dostávať zmysel a nakoniec sa z toho stala celkom slušná dráma s dobrými hereckými výkonmi, tak trošku škoda že o niečo viac nevyfarbil charakter toho nešťastného Melquiadesa, mohli sme mu to o niečo viac baštiť /60%/ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Podle názvu to vypadá, že chtěl někdo vyrovnat skóre po známé britské komedii Mikea Newella, ale tohle byl úplně jiný sport. Strastiplná cesta za naplněním slibu a odpuštěním, lehce morbidní (likvidace mravenců) a svou formou maximálně využívající prostředí. Herecky precizní od vedlejších rolí (promiskuitní informátorka Melissa Leo, šerif D.Yoakam s polštářem na rozkroku) až po morálně skálopevného T.L.Jonese a Barryho Peppera, přibližujícího se každým krokem své kalvárie k pokání. Po The Homesman už můžu říct, že si s režisérem rozumíme. V jeho road movies, při kterých je cesta důležitější cíle, se skrývá opravdovost, syrovost s kusem lidskosti i ozvěny minulosti znějící v uších pomalu umírající země.. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Takmerwestern s atmosférou McCartyho kníh (TÁTO ZEM NIE JE PRE STARÝCH, KRÁSA DIVOKÝCH KONÍ). Nechcem povedať, že ide o existenciálny western, ale má k nemu blízko. Dá sa pri ňom nad všeličím zamyslieť. Príbeh je dobre rozprávaný a postupne odhaľuje svoj hlbší rozmer. Už len samotné prostredie a umienenosť hlavnej postavy ma dostali. Občasná grotesknosť bol prekvapivo funkčný bonus... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh sa odohráva v súčasnosti v drsnom kraji na hraniciach medzi Texasom a Mexikom. Protagonista, málovravný a neústupný rančer Pete, spočiatku pátra po vrahovi svojho priateľa, mexického Ilegála. Snímka sa skladá z dvoch častí, pričom sa v krátkych retrospektívach odohrávajú Peteove spomienky na kamaráta a udalosti okolo zločinu. Tvorcovia zámerne nechávajú otvorené niektoré otázky, najmä v prekvapivom závere putovania. Snímka, natáčaná z veľkej časti na Jonesovom vlastnom ranči, ťaží z dusivého pocitu odcudzenia a z takpovediac pokrivených vzťahov medzi postavami. Zvláštny, ale silný príbeh o mužovi, ktorý svojmu priateľovi dal sľub a ten hodlal splniť. Príbeh o odpustení a láske k blížnemu svojmu. Príbeh u americko-mexickej oblasti, kde si nikto nemôže byť ničím istý. A Tommy Lee Jones v hlavnej úlohe aj ako režisér fakt úžasný. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Po herecké stránce Tommy Lee Jones zraje jako víno a jak vidno, na režisérském postu to nebude o nic horší. V trochu bizarním příběhu z americko-mexického pomezí se mu podařilo vystihnout společné i úplně odlišné problémy lidí žijících na obou stranách hranice. Arriaga se jako scénárista nezapře - stejně jako v jeho předchozích filmech (21 gramů, Amores Perros, Babel) se, zejména v prvních dvou částech snímku rychle střídají časové roviny vyprávění, což podstatně přispělo ke gradaci napětí a Jonesovi se je přitom podařilo skloubit natolik zručně, že se v nich divák neztrácí (ne nadarmo byl právě scénář oceněn na festivalu v Cannes). Po herecké stránce nelze "Třem pohřbům" vytknout vůbec nic, zejména Jones, Cedillo a Pepper podávají bravurní výkony, stejně jako jejich dvě partnerky. Za jedinou vadu lze snad považovat jen samotný konec, jehož nedořečenost mi tentokrát nebyla moc po chuti. Na druhou stranu, stejně jako Rob Roy (viz jeho komentář) jsem si coby milovník tvorby Sama Peckinpaha přišel na své - Petova pouť do Mexika ve společnosti mrtvoly a problémy s jejím uchováním mi silně připomíná trable barmana Bena s hlavou Alfreda Garcii. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (6)

  • Po televizním filmu Sympaťáci (1995) se jedná o druhý režijní počin Tommyho Lee Jonese a zároveň o jeho první jím režírovaný titul, který šel do kin. (ČSFD)
  • Mexický scenárista Guillermo Arriaga napsal scénář ve španělštině. Tommy Lee Jones jej sám přeložil do angličtiny. (ČSFD)

Související novinky

Tanec s piráty

Tanec s piráty

20.03.2009

Kevin Costner se chystá opět režírovat. A protože jeho Krajina střelců byla ukázkou víc jak solidní řemeslné práce, není důvod jeho nový film nevyhlížet se zájmem. Obzvlášť, když mu scénář pomáhal… (více)

Reklama

Reklama