Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Malá Terezka přijíždí na prázdniny k babičce a dědovi, kteří tvoří svéráznou dvojici. Zatímco děda Malý, vesnický všeuměl, se celý život pokouší, samozřejmě marně, létat na rogalu, jeho žena vše shovívavě pozoruje a v klidu přitom pokuřuje doutníky. Prázdninová pohoda však netrvá dlouho. Místní zbohatlík a nepoctivec Napakunk chce, aby mu děda vyřezal sochu jeho dcery Pepiny v životní velikosti. Děda však odmítne. Pepina je totiž tak tlustá, že nenajde tak silné dřevo. Další den proto Napakunk porazí památnou lípu, pod níž se kdysi děda seznámil s babičkou, a přiveze ji dědovi. Ten ho však vyhodí a rozzlobený lakomec v noci zničí strašidelný park, který děda vyrobil pro Terezku. Té se podaří zachránit jediné dřevěné strašidýlko, Cvikýře. Ten nečekaně obživne a předvede Terezce své zázračné dovednosti. Nemůže sice konat dobré skutky, jen strašit, ale i toho dokáže Terezka využít. Od té chvíle se Napakunk stává obětí soustředěného útoku zlomyslných kouzel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (89)

Lish84 

všechny recenze uživatele

Už z dětských let si tento film pamatuji jako dobrý, ale ne vynikající – a stejně na mě působil i dnes. Ubíhá příjemně, často pobaví a maličko i dojme, ale něčím alespoň trochu originálnějším či zajímavějším se chlubit nemůže. Samotné strašidýlko vypadá roztomile, ale je poněkud statické. A třeba žánrově podobný film Ať žijí duchové dokazuje, že tvrzení „co bychom po českém filmu chtěli“ v tomto případě neobstojí. Ono zase těch trikových scén ve filmu tolik není a tak působí částečně i rušivě. Místy jsem si i říkal, že fantastické prvky by tam nemusely být vůbec a mohl to být zkrátka jen film o malé holce na prázdninách u babičky a dědy. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu jedna z těch moderních filmových pohádek která mě nikdy nějak moc významně nezaujala a nenadchla možná jsem byl už tenkrát přeci jenom trochu náročný divák. Trochu zmatený děj kdy figurka strašidýlka Cvikýře ožije aby následně došlo k napravení vesnického hrabivce a zbohatlíka. Nevim jestli byl účel tohoto filmu pobavit tehdejšího nezkušeného dětského diváka či ho trochu znejistit a uvést do rozpaku a dezorientace. Za roli dědy Malého který to trošku oživil a za hlas J. Bohdalové jakožto strašidýlka Cvikýře dávám nakonec za 2*. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Strašidla z Vikýře jsou pro mne obrovským překvapením. Podle mne je to jeden z nejlepších rodinných filmů, který v sobě má příchuť moderní pohádky a také něčeho trošku strašidelného. Tím je samotné oživlé strašidlo Cvikýř, které vyrobil dědek Malý, věčný snílek, že jednou sám vzlétne na svém vlastnoručně vyrobeném kluzáku. Strašidlo je milé, roztomilé, i když také dělá nějaké ty lumpárny a hodně se podobá samotnému dědkovi Malému. Hlas Jiřiny Bohdalové je už takovou samozřejmostí u takového pohádkového strašidla... Další zajímavou postavou je zbohatlík Napakunk, takový malý kmotr místní vesnice, který si potrpí na sochy svých dog, jenž vypadají jako dalmatinové. Jejich přemísťování z brány na střechu a zase do postele bylo fakt srandovní, stejně jako vylitý kýbl černé barvy na malou Terezku, rozřezávání přilby Hrušínského a Dočolomanského snaha zbavit se svého tetování. Celá tato moderní pohádka se hemží úsměvnými scénami, nádhernými, i když lehkými filmovými triky a navozuje příjemnou rodinnou podívanou. [4931. hodnocení, 84. komentář, 61%] ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná záležitost pro děti i nedospělé dospěláky.. Jiřina Bohdalová svým po křemílkovsku poťouchlým hláskem propůjčila hlas další nadpřirozené postavičce a to moc pěkně. Ale film se netočí jen o "nějakém" strašidle. Mě a myslím že i ostatním se mnohem víc líbil Josef Somr (hamty hamty, ať mám víc než tamty) a kouzelný Hrušínský st., který se svým rogalem a touhou alespoň jednou vzlétnout vytvořil krásnou roli, stejně kouzelnou jako např. doktor ve Vesničce střediskový. Opravdu pěkný pohodový film ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Malá docela milá dětská komedie, s tuctovým námětem potrestání lumpa za pomoci nějakého toho nadpřirozeného blbnutí, které dodávají jiskru především skvěle ujetí prarodiče v podání vynikající dvojky Hrušínský a Štěpánková a kde mě asi nejvíc štvala Bohdalová, která svým děsným hlasovým projevem zničila postavu neobvyklého strašidýlka. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Vůz, v kterém ve filmu jezdil Napakunk (Josef Somr), byl Mercedes Benz W 123 vyráběný od roku 1976. (JARDAHONDA)
  • Pracovní název filmu byl Strašidlo z Vikýře. (Keldak)

Reklama

Reklama