Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Obskurně stylový, šarmantní, surreálně mystifikantní milostný(?) příběh, který se sice obsahem páně S.S. "Sekretářce" ( http://www.csfd.cz/film/21368-sekretarka/ ) nevyrovná, leč formou ji ku potěše milců všeho bizarního předčí... Výtečně ryze hollywoodsky vymyšleno, odehráno, natočeno, vyrobeno... Ach a ta hebká srst... ;o) . . . Takže >v rámci žánru< jednoznačně za pět... - - - - - (Poprvé viděno 6.2.2012 na >obssnové tv< , hodnocení 1033., komentář zde jako čtyřiasedmdesátý - 6.2.2012) ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Diane Arbus byla jedna z nejzajímavějších osobností dokumentární a portrétní fotografie, bohužel Shainbergův film jí líčí jako divnou osobu, která rozhodně neměla jen jednu obsesi. Přes všechny bizardnosti film vyznívá nuceně a některé dějové odbočky nejsou příliš věrohodné. Poněkud samoúčelně působí i neustálé metafory a odkazování na Alenku v říši divů. Nicméně Nicole Kidman má stále uhrančivé charisma a hlavně díky ní přečká divák i několik vyloženě hluchých míst. Méně je někdy více a tady mi ta neustále okatá snaha o jinakost trochu lezla na nervy. Shainberg bohužel není Lynch. ()

Reklama

bubun 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film s jakousi odosobněnou, naléhavou atmosférou, který je ale bohužel rozvleklý, a jistě může někoho velice nudit. Mně se to ale (s podivem) nestalo. Myslím, že jsem si tam své našla. Je to jeden z filmů, kde s hlavní hrdinkou nemůžete moc sympatizovat, a za její jednání ji někdy máte chuť i odsoudit (osobně mám problém s představou zde zobrazené komunikace mezi Diane a Alanem, její odpovědi v rámci dialogů a vysvětlení jejích činů by mi coby manželovi přišly více než nedostatečné, tento problém mám ale u více filmů, kde se hlavní hrdinka občas zasekne a zírá nepřítomným pohledem do prázdna), přitom v hlobi duše víte, že byste se patrně zachovali stejně. Nakonec jsem si Diane v podání N.Kidman, kterou nemusím, oblíbila, a to beru jako velké plus, a jelikož jsem váhala mezi třemi a čtyřmi, nakonec zvltězilo vyšší hodnocení - film není nijak zvlášť patetický, přestože se týká milostného vztahu, a to také musím ocenit, stejně jako zajímavý námět a výpravu. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Kurňa :D Jak už tady párkrát zaznělo - R.D.Jr. pro tento film byla pomalu až škoda :D Jeho "vlasatá postava" byla sice stejně zajímavá jako on, ale přece jen z mého úhlu pohledu - lépe se mi na něj dívá, když toho na sobě moc nemá :D "Dokonalá manželka", která se začne zajímat o to, co společnost raději ukrývá, je Nicole šitá na míru a její schopnost se převtělit jak do první postavy, kterou vidíme na začátku filmu, tak do té "druhé", kterou vidíme zbytek snímku...Zajímavé prostředí - ať už to "umělé" či to pravé a "dokonalé" ;) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Diane Arbus byla americká fotografka. V souvislosti s její prací se nejčastěji skloňují fotografie abnormalit - identických dvojčat, lidských obrů, lidí s různými poruchami. Toto je film volně inspirovaný jejím životem. Na první pohled se zabývá krátkým časovým obdobím tří měsíců na konci padesátých let, ale ve skutečně o její duši vypráví vše, co by člověk mohl chtít najít ve stozích knih - a patrně by nikdy nenašel. Šosácká vyšší společnost není pro manželku v domácnosti to pravé a pakliže ji hraje Nicole, je její utrpení z utuženého maloměšťáctví po 2. světové válce ještě niternější. Nachází proto vykoupení během návštěv u svého souseda. Lionel Sweeney trpí Ambrasovým syndromem, ale to mu nebrání prožít život naplno. Vnímat všechny jeho požitky a tajemství... Příběh jedné obsese je dokonalý film, funguje od samého počátku a nenechá vás váhat nad prožitkem. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Chicago Tribune opísali film ako: "Objavný, vyzývavý a hlboko zasahujúci portrét, ukotvený tým, čo môže byť Kidmanovej najdojímavejší výkon." (Arsenal83)
  • Vo filme sa nezobrazujú žiadne obrázky od samotnej Arbusovej, pretože to zamietli majitelia jej práv. (Arsenal83)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2006 na filmovém festivalu Telluride. (ČSFD)

Reklama

Reklama