Reklama

Reklama

Nejraději za sebe nechává mluvit svou dalekonosnou pušku. Sebevědomý americký ostrostřelec Matthew Quigley přijíždí za prací do Austrálie. Tam, hluboko v buši, najde zaměstnání u despotického majitele pozemků. Zjistí však, že místo slibované ochrany stád před divokými psy dingo byl ve skutečnosti najat na vybíjení původních obyvatel, což mu šéfa okamžitě notně znechutí. Tak začíná smrtící hra na kočku a myš, kterou může přežít jen jeden z nich... Titulního hrdinu ve filmu ztvárnil Tom Selleck, jehož celosvětově proslavil především televizní seriál Magnum. Roli jeho protihráče a ústředního záporáka si doslova vychutnává Alan Rickman, zatímco v roli krásné, byť poněkud bláznivé Cory exceluje Laura San Giacomová. (Česká televize)

(více)

Recenze (82)

progression 

všechny recenze uživatele

Trošku neobvyklý ale výborný western situovaný do Australie. Místo kladného hrdiny s kolty zatraceně nízko spíše "sniper", místo indiánů australští domorodci. Výborný casting, Tom Selleck v roli Quigleyho zaujme hodně moc a zdatně mu sekunduje Laura San Giacomo, bez ženských postav by přece western nebyl to správné ořechové (kdybyste si nemohli vzpomenout odkud je vám povědomá, tak třeba z "Pretty Woman") a patřičně slizký padouch v podání "mladého" Alana Rickmana, který si záporáka náramně "vychutnal". Zajímavá hudba, exteriéry i závěrečné vyvrcholení příběhu, takže výsledkem je pokoukání, které v kategorii westernů patří k těm nejlepším. ()

Dzin01 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční "australský" western. Píši trochu netradiční, ale sám o sobě je až dost tradiční. Je tu kladný hrdina, kráska v nebezpečí, odporný padouch s bandou poskoků a nebozí domorodci, potřebující zachránit. Jenže vše je vždy o trochu jinak a všemu tomu vévodí střelecké souboje, kdy Quigley (Tom Selleck) střílí na vzdálenosti, na které obyčejní lidé stěží vidí jsou prostě úchvatné. A Alan Rickman je opět třešínkou na dortu skvělé žánrovky. Prostě takhle vypadá film, kdy nefalšovaného westmana pošlete do Austrálie k místním hošanům, kteří si hrají na kovboje. ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení tu na mě ve filmovém roce 1990  tentokrát číhalo.  Poctivý western, ale z Austrálie a navíc právě v onom zmíněném roce, kdy už byl žánr v naprostém útlumu. Sellecka si pak pamatuju de facto jen z unylého Magnuma, ale tady byl jako ostrostřelec Quigley naprosto báječný, stejně jako Alan Rickman, který si tu střihnul dalšího skvělého záporáka. Žánrově je pak tenhle "southern" velmi pestrý a přechází z komediálních tónů do drsné akce, kde o mrtvé ani krev není nouze. Vhodně tu pak zapadá i  tzv. genocidní agresivita kolonizátorů, která tu svou krutostí třeskne jako činely ve ztichlém sále.  A nesmím zapomenout ani na hlavní ženskou postavu Cory, jejíž jinakost je rovněž  harmonizujícím prvkem  pestře zkomponované symfonie tohoto filmového příběhu.  "Já jsem říkal, že pistoli nepotřebuju, ne , že s ní neumím" ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tohle se hodně nepovedlo. Zbytečně dlouhé, kde se střídají pasáže Quigley s bláznivou někam jdou (jedou) - zloduchové útočí na Maory - Quigley zloduchy na dálku postřílí, že by se snajpr divil - Quigley s bláznivou jdou dál - opět narazí na řádění zloduchů... A tak dále, až do závěrečného zúčtování. Australská krajina sice vypadá zajímavě, ale zde strašně nevyužitě - jako by se vše točilo na plácku kilometr krát kilometr. Jako on ten film není úplně špatný, některé dialogy jsou vtipné, ale je k uzoufání nezajímavě podaný, bez nějakého nadšení, a jen pohledem to Selleck a prsama San Giacomo to neuhrají. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film mě přivedl na myšlenku, v níž figuruje Alan Rickman coby hvězda westernových filmů. Myslím, že po boku Johna Wayna a ostatních kalibrů by se vyjímal jako skutečný "King.":) Ale co, nakonec by on byl ta "hvězda." To John Wayne a ostatní by stáli po jeho boku:) S kloboukem a v kovbojské obuvi mu to velmi sluší. Navíc jsem se od Alana dozvěděla podstatnou informaci o muži jménem Colt:) Quigley je příjemným žánrovým zpestřením s notnou dávkou humoru. Scéna, kdy Tom Selleck prohodí Alana oknem, je k nezaplacení:) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama