Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (162)

choze 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná moderní duchařina, prý podle skutečné události, kde strašidelné viktoriánské sídlo nahradil domek na předměstí v současné Americe, ale bouchající dveře, padající předměty a divné zvuky zůstaly. První polovina do nás pálí brutální útoky neznámé bytosti na svobodnou matku tři dětí, která marně hledá pomoc na psychiatrii, kde ji považují za sebepoškozující se hysterku, v druhé polovině se hrdinka obrátí pro pomoc na parapsychology, kteří ji nejdříve monitorují u ní doma a následně se pokusí chytit ducha v laboratorní replice jejího domu. Rozjezd i finále jsou solidní, prostředek slabší, Barbara Hershey v hlavní roli výborná a znásilňovací scény (hlavně díky intenzívní zvukové stopě) působivé, škoda, že se za půlkou stane z útočníka jen hra světýlek. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tady se asi shodnu s většinou, když řeknu, že první polovina je velice příjemně mrazivá a ta druhá prostě o něco málo slabší. Tenhle neprávem opomíjený mysteriózní thriller s prvky sci-fi by si rozhodně zasloužil mnohem víc pozornosti, neboť se jedná o velmi povedený film. Dobře natočené scény, úžasná prsa hlavní hrdinky, parádní herecké výkony, výborný scénář a postavy jsou podané tak, že jim prostě věříte všechno, co řeknou a to se mi na tom líbilo, hlavně u charakteru skeptického dr. Sneidermana, který je zároveň asi nejlepší postavou. Ještě musím zmínit hudbu - na takovýto typ filmu je sice netypická, ale mě se strašně líbila a neuvěřitelně mi tam pasovala. A finále se povedlo a ta neopakovatelná atmosféra osmdesátek tam je taky, takže za mě velká spokojenost. Hororem bych to nenazval, ale dílo je to v mnoha směrech famózní. Za mě 82%, nechápu, proč je to tady tak podhodnoceno. ()

Reklama

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Stejně pro diváka i pro hlavní postavu začíná dost drsné terorizování a znásilňování svobodné matky Carly v jejím domě jakousi zlou neviditelnou osobou nebo duchem bez varování a nekompromisně. Útoky jsou náhlé a kruté, ale naštěstí ne příliš explicitním násilným způsobem jako v dnešních filmech, ale možná že tak by to mělo ještě větší účinek. Na Carlu tohle znásilňování duchem pochopitelně nemá zrovna nejlepší dopad a po jednom z "vážnějších" útoků se rozhodne zajít za psychologem. Tady film začíná docela slušně diváka navádět jiným směrem, i když útoky dál pokračují zatímco psychologové tvrdí že to není pravda (to má i jednu vtipnou scénu na sezení Carly s houfem psychologů, kteří se po jejím odchodu baví o její diagnóze), a dokonce jsem začala opravdu trochu pochybovat jak to vlastně celé je. Ve druhé polovině ale napětí začíná dost ochabovat, protože nastupuje typická poltergeistovská část se světýlky a prskavkami a bojovnou náladou s komandem parapsychologů, což zabíjí tu zoufalou beznaděj hlavní hrdinky, která se první polovinu filmu bojí bydlet ve vlastním domě a taky to působí dost divně, když se najednou nevysvětlitelné jevy dějí jak na běžícím páse bez ohledu na to kdo je poblíž, zatímco v první polovině to ještě tak trochu hrálo na obě strany, psychologovskou a duchařskou. Tahle náhlá a výrazná proměna filmu mě dost zklamala, ale po lehce megalomanském finále přišla ta jediná poslední scéna, která nás rozsekala a za kterou si film zaslouží ještě tu jednu hvězdičku navíc, takovouhle fackou divákovi má správný horor končit aby to mělo pořádný účinek. Mělo to navíc působivý hudební motiv při útocích, ale bohužel skladatelé se u tohohle filmu moc nepředřeli, protože hudební motivy to má všehovšudy tři, úvodní skladbu na začátku a pak pištivou hudbu a tu útokovou, ve zbytku filmu je ticho. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film podľa skutočnosti o Carle Morenovej, ktorú jedného večera znásilnil duch. Od tejto nepríjemnej skúsenosti sa jej život dokonale obracia hore nohami. Nikto jej totiž nevie pomôcť. Psychológovia ju označujú za chorú osobu, a skupinka vyšetrovateľov paranormálnych javov nevie čo robiť. Posledným pokusom ostáva použitie hélia a ducha tak uväzniť. Podarí sa nebezpečný plán? Vždy keď pozerám nejaký horor z 80´ rokov, mám pocit, že listujem vo veľmi starej knihe dejepisu, ktorá je neúplná a chýbajú nejaké fakty. Štipka napätia s komickými efektmi, to nie je nič pre mňa. Kvalitu snímku tak nezachráni ani slušný príbeh či herecký výkon Barbary Hershej. Opäť som sa raz presvedčil, že klasiku môžem z ďaleka obchádzať - 50%. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Kdysi můj velmi oblíbený horor tenkrát na VHS.Prý podle skutečné události, čemuž ani trochu nevěřím. Po včerejším uvedení v tv musím konstantovat, že se mi to stále ještě líbí. Film má atmosféru a dovede vyvolat pěkné mrazení i bez kapky krve, což třeba o takovém Paranormal aktivity tvrdit nemůžu. Hodnocení na tehdejší dobu, kdybych to viděl dnes poprvé, tak asi 40%. První a jedinná duchařina, která se mi líbí. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • Podobný prípad sa mal skutočne odohrať v roku 1974. O takých zážitkoch hovorí žena menom Doris Bither z Kalifornie. (joske88)
  • Pro scény, kde se entita dotýká Carly Moran (Barbara Hershey) vymyslel tým speciálních efektů systém přístrojů, pomocí kterých byli schopni foukat horký vzduch. (HellFire)
  • Martin Scorsese umístil film na jedenáctou příčku seznamu nejděsivějších filmů všech dob. (Terva)

Reklama

Reklama