Reklama

Reklama

Teď se nedívej

  • Velká Británie Don't Look Now (více)
TV spot
Mysteriózní / Thriller / Horor / Psychologický
Velká Británie / Itálie, 1973, 110 min

Obsahy(1)

Vizuálně bohatá adaptace zlověstného příběhu Daphne du Maurier o zlé předtuše. Režisér Roeg využívá expresivního potenciálu italských Benátek a jeho jedinečný střih, fragmentarizující časoprostorové kontinuum, vytváří neopakovatelně zlověstný pocit. Na začátku tohoto mistrovského psychologického hororu potká šťastné manželství Laury a Johna (Julie Christie a Donald Sutherland) noční můra všech rodičů, tragické úmrtí dcerky. Johna, který tragédii instinktivně vycítil, pronásledují výčitky, že jí nedokázal zabránit. Manželé odjíždějí do Benátek, kde potkají sesterskou dvojici starších, výstředních Angličanek. Jedna z nich, slepá jasnovidka, tvrdí, že vidí jejich dcerku... Film se proslavil i odvážnou erotickou scénou mezi Laurou a Johnem. Legenda praví, že návštěvníci pracovních projekcí projevovali velký zájem o záběry právě z této scény. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (133)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Luxusný horor zo zlatého obdobia žánru. Je síce pravda, že by sa kľudne dalo vystrihnúť aj dvadsať minút, no ten hrôzostrašný koniec mi nahnal zimomriavky, čo sa nepodarilo žiadnemu hororu už dosť dlho. A navyše sa to odohráva v zimných Benátkach. V Benátkach som bol iba raz a to v zime. Tie opustené spleti uličiek a kanálov, v ktorých nie je nič ľahšie ako stratiť sa, mi doteraz naháňajú hrôzu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Teď se nedívej od Daphne du Maurierové je o znejistění, navození pocitu začínající paronie, manželském svazku v krizi a o Benátkách. Těch na turisty prostých, zato však plných zapadlých uliček, které za mlžného úsvitu či soumraku nabízejí atmosféru jakou byste v jiném městě hledali jen marně. Teď se nedívej od Nicolase Roega není o znejistění, navození pocitu začínající paronie, manželském svazku v krizi, natož o Benátkách. Těch na turisty prostých, ani žádných jiných. Předloha od Daphne je úderná padesátistránková povídka. Adaptace od Roega je rutinní a bezmála dvojhodinová. A to jsou zcela zásadní kameny úrazu. Nenudí to pouze díky Sutherlandovi, odhalené Julii Christie, závěrečné pasáži a červené barvě. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Roeg je malíř duše, kouzelník, opět se projevuje jeho zálibná fixace na červenou. Mistrně vyprávěný příběh kloubí poetický pohled na smrt, s romantickým vyznáním manželské lásky a nádherným nádechem tajemna. Roegovi se podařilo do filmu přenést i ten neopakovatelný odstín duší knih du Maurierové. Sutherland předvedl svůj životní výkon, až se nechce věřit, co vše z něj Roeg dostal. Herci neoblíbené opakování záběrů pro různá postavení kamery opěr přineslo své ovoce a Roeg vybral to nejzdařilejší. Film hýří nespočtem vizuálních nápadů a společně s uhrančivou hudbou přenáší diváka k vlhké vůni benátských kanálů, do jejich nejtemnějších zákoutí, provází ho sakrálními stavbami a pohrává si s ním jako kočka s myší. Roeg hraje od samého začátku s divákem promyšlenou šachovou partii, nenechává svého soupeře ani chvíli vydechnout a útočí na jeho smysly všemi dostupnými možnostmi. Podněcuje fantazii a zároveň je po celou cestu snímkem velice pozorným průvodcem, který svému divákovi ponechává velké množství stop, aby za ním mohl jít. Je jen na něm, zda stopy objeví a bude chtít následovat Roega až do nejtemnějšího zákoutí lidské psyché. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

V sedmdesátých letech vykrystalizovala vlna atmosferických mysteriózních hohorů o kterých si teď můžeme nechat leda zdát. Don't look now je jedním z nich a ačkoliv mu k dokonalosti něco chybí, rozhodně za to stojí už jen kvůli práci s obrazem a zvukem (i když po čase už ty všudypřítomné prostřihy trochu nudí). V době natočení byla pochopitelně zdaleka nejzajímavější soulož Sutherlanda a Julie Christie, čemuž se asi nelze divit. Dneska takhle s někým souložit Brad Pitt, tak jsou toho taky plné noviny. Nicméně i nesouložící část filmu je zajímavá, Benátky jsou temnější a temnější, atmosféra příjemě houste... V itálii se počátkem sedmdesátek objevil génius a proto je dobře, že jeden z lepších evropských hororových snímků se odehrává právě tam. Benátky prostě mají něco do sebe a Nicolas Roeg taky. ()

Kangax 

všechny recenze uživatele

Úchvatný filmový zážitok, plný skvelých hereckých výkonov, originálnych záberov kamery a naplno využitej neopakovaťelnej a jedinečnej atmosféry Benátok. Mladý pár sa len navonok snaží skryť ťažkú krízu, ktorá jeho vzťah napadla po neštastnom utopení malej dcéry. Odchádzajú z bažinatého Anglicka do Benátok, kde si John najde prácu ako reštaurátor starej katedrály. Ale prízraky zlovestnej vody len ťažko môžu ustúpiť na vode postavených Benátkach... V jednej z reštaurácii sa náhodu stretávajú z dvoma sestrami zo Škótska, z ktorých jedna z nich je médium. Tá tvrdí, Johnovej žene Laure, že videla ich mŕtvu dcéru, a že tá ich varuje pred neštastím, ktoré ich môže postihnúť práve tu v Benátkach. Od tej chvíle sledujeme ťažký psychologický horor, plný paranoie, zlej predtuchy, a skrytých symbolov. Keď sa aj ich druhému dieťatu (synovi) prihodí nehoda v škole v Anglicku, odlieta Laura okamžite za ním, ale John ju na druhý deň vidí znovu v Benátkach na pohrebnej gondole a s tými dvoma sestrami.. Čo je vlastne pravda? Chcú dve sestry ovplyvnovať Lauru, a tá zostala v Benátkych namiesto toho aby odletela za zraneným synom do Anglicka? Videl John len prelud? Videl budúcnosť? A akú spojitosť s nimi majú vraždy ktoré sa stávajú počas celého filmu, ale zdanlivo s hlavným príbehom nemajú nič spoločné? To sa dozviete až v úchvatnom, vskutku dosť prekvapivom závere. Skvelý mysteriózny horor, skvelá práca. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (17)

  • The Times zařadil film na 18. místo ankety 100 Greatest Films. (Chatterer)
  • Britský filmový institut zařadil film na osmé místo v anketě Top 100 British Films. (Chatterer)

Související novinky

Edgar Wright chystá psychologický horor

Edgar Wright chystá psychologický horor

24.01.2019

Britský režisér Edgar Wright (Baby Driver, Jednotka příliš rychlého nasazení) čerstvě prozradil detaily o svém příštím filmu. Tím by měl být psychologický thriller/horor odehrávající se v Londýně,… (více)

Teď se nedívej!

Teď se nedívej!

30.06.2005

Paramount Pictures chystají remake úspěšného snímku režiséra Nicolase Roega z roku 1973, TEĎ SE NEDÍVEJ. V něm si Donald Sutherland a Julie Christie zahráli partnerskou dvojici, která se vydá do… (více)

Reklama

Reklama