Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film nakrútený podľa hry Jána Kákoša s témou SNP. Baladicky ladený príbeh otca Demetera a jeho troch synov nás vráti o vyše šesťdesiat rokov do minulosti, aby sme si pripomenuli najvýznamnejšiu udalosť protifašistického odboja... (oficiální text distributora)

Recenze (33)

tahit 

všechny recenze uživatele

Režisér Karol Spišák citlivě vystihnul osud rodiny Demeterovců. Samozřejmě je to i velkou zásluhou předních slovenských herců, kteří zvláště dobře hrají, Ladislava Chudíka, Magdy Vášáryové a Juraje Kukury. Přitom baladistické ražení přesvědčivým způsobem charakterizuje zemitou jadrnost slovenské nátury a pravdivý postoj Slováků k národnímu povstání. Co dodat závěrem? Čeho si také cením, vizuálního koncertu obrazotvorné krajiny pěkného Slovenska. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Niečo z doby SNP bez hluchého strieľania a preskakovania kaluží v lese. Výborné prostredie, jednoduchý príbeh troch bratov a jednej dievčiny pod kuratelou prísneho otca, možno viac mohla byť rozvinutá tá línia tragickej romantiky, ale inak herecky bezchybné, o čom sa pri daných osobnostiach ani nedalo pochybovať. Len Adamovič s tým krátkym priestorom a lepkavou tvárou bol takým čudným nedorobkom. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Boli slovenské televízne filmy a slovenské televízne filmy. Jedny sa točili s jednou drevenicou postavenou v štúdiu na Mlynskej doline ako inscenácie, niektoré, ako Demeterovci, by sa so svojou vizuálnou stránkou a ani silou scenára nestratili ani v kinách. Nehovoriac o hercoch. Možno trochu nie úplne k veci komentár, ale keďže už každý niečo k veci napísal, tak mi to nedalo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonalá herecká expozícia našich najjagavejších hviezd, škoda, že dnes už len seriálových statikov. Krásne smutný príbeh, scenár je po hercoch druhou najsilnejšou stránkou filmu. Dejová jednoduchosť v období najzložitejších rokov minulého storočia poukazuje, že vojna je, ako inak, sviňa a dokáže zmeniť človeka aj s tými najhlbšími a najzásadovejšími morálnymi koreňmi, často na úkor rodiny. 90%. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pátá hvězdička tomuto jinak skvělému slovenskému dílu chybí dík maličkosti; příběh je napsán jako televizní inscenace, proto vyznívá příliš komorně, neškodilo by mu víc scén střetnutí partyzánů s fašisty, které jsou jen naznačeny (požár vsi, vzdálená střelba, opíjející se wehrmacht), takto působil poněkud staticky. Příběh samotný je silný a velmi připomíná Čapkovu Matku; tady je to hrdost a nepoddajnost starého Demetera (vynikající L. Chudík), která mu dlouho brání začlenit se do osudů vesnice, nad níž si staví již druhý dům. Teprve poznání zrady jeho nejmladšího syna (J. Adamovič), který přivede do vsi Němce, a kolísavost prostředního syna (E. Horváth) jej přivede k tomu, že sám posílá svého nejstaršího syna (J. Kukura) jako velitele partyzánů bránit fašistům průchodu soutěskou, z níž není návratu. M. Vašáryová se mi zdála tentokrát poněkud rozpačitá. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Chalupy (grunt) Demeterovcov sa nachádzal v okrese Ružomberok nad dedinou Liptovská Lúžna, na úpätí NP Nízke Tatry. V pozadí vidno vrchol Prašivej, Veľkej Chochule. Hlavná chalupa Demeterovcov stojí dodnes ako chata a vidno ju aj z hlavnej cesty nad Liptovskou Lúžnou. (ostre_pero)

Reklama

Reklama