foto

Jozef Adamovič

  • nar. 23.4.1939
    Trnava, Slovenský stát
  • zem. 2.8.2013 (74 let)
    Košice, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

V 60-tych a 70-tych rokoch veľmi často obsadzovaný herec v divadle, televízii , ako i v mnohých slovenských filmoch.

Jeho životopis je plný akčných a dramatických momentov. Podľa vlastných slov jeho mamu prešiel na konci druhej svetovej vojny tank Červenej armády a tak sa stal v útlom detstve polosirotou. Jeho otec - invalid, sa s celou rodinou presťahoval v prevratovom roku 1948 z Trnavy do Hlohovca, kde sa druhýkrát oženil. Po maturite v roku 1956 odchádza do Bratislavy. Tam po prvý raz uvidel ako vyzerá električka a prihlásil sa na VŠMU, lebo prijímačky a talentovky sa robili ešte pred maturitou. Na prijímacích pohovoroch sa ho spýtali, čo si myslí o Hamletovi, ktorého nakrútil Lawrence Olivier. Povedal, že to je mládeži neprístupný film, takže to v kine nemohol vidieť. Talentovky urobil a tak bol prijatý.

V roku 1960 absolvoval herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a stal sa členom Slovenského národného divadla. Ihneď po škole skočil rovnými nohami do hereckej praxe, keď bol obsadený do filmu „Valčík pre milión“. Ten bol produktom klasickej socialistickej agitky, tentokrát na tému mladí ľudia versus Spartakiáda. Po návrate z vojenskej prezenčnej služby odletel na Kubu, kde ho spoznávali z filmu „Valčík pre milión“. Tento film mal na Kube veľký úspech - Kubánci si tak predstavovali socializmus a tak sa Adamovič stal nepriamo jedným z budovateľov režimu na Kube.

Začiatkom 70-tych rokov utrpel vážne zranenia pri autohavárii a odvtedy ho bolo možné vídať s nezameniteľnou jazvou na tvári a následkom komplikovanej zlomeniny nohy ju má o niečo kratšiu. V roku 1971 dostal hlavnú úlohu grófa Mórica Beňovského v 13-dielnom koprodukčnom slovensko-maďarskom TV seriáli „Vivat Beňovský!“ . Bol to jeden z najnákladnejších a najvýpravnejších televíznych počinov tej doby. Veď kto sa mohol vtedy pochváliť, že bol nakrúcať priamo na autentických miestach - na Madagaskare?

V rokoch 1981-1985 študoval divadelnú a filmovú réžiu v Moskve na divadelnej škole GITIS a na filmovej škole GOSKINO u Tarkovského. Od r. 1985 pôsobil ako režisér v divadlách v Přerove a Ostrave. Ako správny akčný hrdina absolvoval i leteckú nehodu na ceste z Moskvy do Bratislavy, keď lietadlu začal horieť motor. Ale on bol pokojný, nakoľko mu herečka Vilma Jamnická vyveštila, že ho nečaká tragická nehoda. Mala pravdu...

Do médií sa po roku 1991, kedy odišiel z divadla, vracal už len zriedkavo. Známym sa stal svojimi vystúpeniami z čias, keď mal rakovinu. Vyliečil sa z nej, ako on sám vravel, hladovkou, počas ktorej pil len debakterizovanú a demineralizovanú vodu. Potom nasledovala špeciálna makrobiotická diéta. Pil kozie mlieko, ktoré musí však byť fyziologicky teplé, ihneď po podojení. Domov si doniesol na zadnom sedadle auta kozu a choval ju na balkóne. Kozičkám ostal verný i potom, čo sa úspešne popasoval s touto chorobou. Z Bulharska doviezol tisíc kôz a založil v Ratkovej firmu Gemersan. Firma však onedlho skrachovala. Jeden variant krachu bol, že zvieratá museli byť dané do karantény, mlieko nešlo na odbyt a majetok mu rozkradli. Tábor jeho oponentov však argumentuje tým, že nedostávali výplatu a tak si pekne-krásne rozobrali kozy do súkromného vlastníctva a napokon ich zjedli...

V roku 1995 sa mu trochu pošmykli nohy a na svet prišlo nemanželské dieťa Jozefínka, ktorú si uhnietol nie s Božidarou Turzonovovou (jeho doterajšou manželkou), ale s recepčnou hotela v Hriňovej. Ku cti mu slúži, že sa k tomuto dielku prihlásil a o spoluautorku a spoločného potomka pekne staral.

V parlamentných voľbách v roku 1998 bol na kandidátke Hnutia za demokratické Slovensko (HZDS) na jasne nezvoliteľnom 114. mieste. V tom istom roku bol aj horúcim kandidátom na post programového riaditeľa súkromnej televízie VTV, ktorej účinkovanie na slovenskom mediálnom trhu nebolo príliš dlhé (1995-1998). Bol spoluzakladateľom Akadémie múzických umení v Banskej Bystrici, ktorá mala spočiatku problémy s akreditáciou.

V súčasnosti pôsobí pedagogicky na Akadémii umení v Banskej Bystrici na fakulte Dramatických umení. Je manželom slovenskej herečky Božidary Turzonovovej.

Richard "ripo" Poláček

Herecká filmografie

Filmy

2013 Stopy života - Dívčí sen (TV film)
2010 Kráska a netvor 1950 (TV film)
1997 Pták Ohnivák
1991 Dobrodinec (TV film)
1990 Šípková Růženka
1989 Biele obdobie sucha (TV film)
Evropa tančila valčík
Kamene (TV film)
Krvavá svadba (divadelní záznam)
Mediteránske rozprávky (TV film)
Nádej má farbu belasú (TV film)
Prstienky z kukučiny (TV film)
Ráno ako pes (TV film)
1988 Bez problémov (TV film)
Parazit (TV film)
Venček pre starého otca (TV film)
Veštba (TV film)
Zázračná rosa (TV film)
1986 Moliére (TV film)
Posledná zastávka (TV film)
Tiene v raji (TV film)
1984 Angolský deník lékařky (TV film)
1981 Člny proti prúdu
Fatamorgána (TV film)
Geľo Sebechlebský (divadelní záznam)
Noční jezdci
Pasca (TV film)
Služobná cesta (TV film)
Sokoliarova dcéra (TV film)
Súdim ťa láskou
1980 Balladyna (TV film)
Druhovia (TV film)
Horacius (TV film)
Jubelove deti (TV film)
Na skle maľované (TV film)
Návrat kráľovho muža (TV film)
Posledná v abecede (TV film)
Posledný súd Michelangela Buonarrotiho (TV film)
Pozor na anjelov (TV film)
Smäd (TV film)
Sobota, nedeľa, pondelok (TV film)
Temné slunce
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Barbora Rösselová (TV film)
Eugen Onegin (TV film)
Chobotnica (TV film)
Choď a nelúč sa
Kraj sveta Istanbul (TV film)
Nový život (divadelní záznam)
Odveta
Olejkár (TV film)
Ruy Blas (TV film)
Satanov chrám (TV film)
Vojvodkyňa z Amalfi (TV film)
Život je sen (TV film)
1978 Bambusová dievčina (TV film)
Inkognito (TV film)
Na vysokej skale: Spievanka (TV film)
Nie
Päť dní do rozsudku (TV film)
Vydierač z poblúznenia (TV film)
Žena úspešného muža (TV film)
1977 Advokátka
Dievča s blankytnými očami (TV film)
Humánna povinnosť (TV film)
Iní, ako ty a ja (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Pyrrhovo víťazstvo (TV film)
Skrat (TV film)
Zlatá réva
Zlaté klasy (TV film)
1976 Demeterovci (TV film)
Nalaďte srdcia svoje aj hlas (TV film)
Oceliari (TV film)
Odsúdení na život (TV film)
Rok má šesť dní (TV film)
Zlatá runa (TV film)
1975 Minúta rozhodnutia (TV film)
Príbeh o Fatime a Omarovi (TV film)
Profesor Sonnenbruch (TV film)
Stretnutie
Strieborný jaguár (TV film)
Svetská krása (TV film)
Šepkajúci fantóm
1974 Cesta ženy
Džbán plný ambrózie (TV film)
Rudienka (TV film)
1973 Cid (TV film)
1972 Inšpektor sa vracia (TV film)
Kým kohút nezaspieva
Othello (TV film)
Tie malé výlety
1971 Básnikova cesta do neba (TV film)
Bírbal a sprisahanci (TV film)
Hájnikova žena (TV film)
Hovoríš len o láske (TV film)
Hry lásky šálivé
Kocúrkovo (TV film)
Raz bol valach kráľom (TV film)
Zlozor
Žiarlivé ženy (TV film)
1970 Strach z pekla (divadelní záznam)
87. revír (TV film)
1969 Generácia (TV film)
Rozmajrín (TV film)
Traja z deviateho poschodia (TV film)
Volpone (TV film)
1968 Mária Tudorová (TV film)
Peter a Lucia (TV film)
Traja svedkovia
1967 Ženský zákon (TV film)
1966 Drotár (TV film)
Majster kat
Synové Velké medvědice
Vianočné oblátky (TV film)
Vrah zo záhrobia
1965 Kubo (TV film)
1964 Archimedov zákon
Muž pre každé počasie (TV film)
Šesť postáv hľadá autora (TV film)
1963 Ikarie XB 1
1962 Prosím, nebudit!
1961 Most na tú stranu
1960 Valčík pro milión
1959 Skaly a ľudia
1955 Štvorylka

TV seriály

2012 Pod povrchem (TV seriál)
1989 Roky prelomu (TV seriál)
1987 Válka volů (TV seriál)
Před mnichovskými branami (E06)
Pomsta (E05)
Vítězství (E04)
další epizody (4)
1985 Páta stanice (TV seriál)
1981 Na baňu klopajú (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Stopa stříbrných draků (E04)
1975 Vivat Beňovský (TV seriál)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)

Dokumentární

2008 Gen.sk (TV seriál)
1979 Stretnutie v Tajove (TV film)
1968 Dialógy s Vojtechom Mihálikom (TV film)
1967 Rok na dedine (TV film)
Stretnutie s básnikom Pavlom Horovom (TV film)
1966 Slovenské ľudové divadlo (TV film)

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace