Reklama

Reklama

VOD (1)

Seznamte se se Stuartem Shorterem. Má rád alkohol a heroin. Užívá si bolest. A je bezdomovec, zklamaný světem a posedlý noži. Ovšem jeho životní příběh je absolutně úžasný. HBO si vám dovoluje představit filmovou adaptaci stejnojmenné autobiografie.  Spisovatel Alexander Masters se ohlíží zpět na život svého kamaráda Stuarta, bezdomovce a alkoholika, který v dětství zažil traumatickou událost. Krátký život Stuarta Shortera byl jeden velký chaos - bezdomovec, který si hrál s noži, holdoval drogám a alkoholu a měl sklon k násilí. Když se však setkal s Alexem, nabral jeho život nový směr. Alex se rozhodl, že o Stuartovi napíše knihu a Stuart ho přesvědčil, že má příběh koncipovat pozpátku, aby byl více vzrušující. Stuart tedy vypráví příteli dobrodružství svého života, líčí příběhy současnosti a postupně se vrací do dětství. Jeho osobitý smysl pro humor dodává tragikomický nádech. Historky o přepadení pošty, pokusech o sebevraždu a střídání nejrůznějších institucí umožňují Alexovi nahlédnout do zcela odlišného světa. Náhle není tak těžké pochopit, jak se mohl Stuartův život vymknout kontrole. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (133)

emma53 

všechny recenze uživatele

To, co zlomilo a nakonec i zabilo srdce takového kluka, jakým byl Stuart je moc smutný příběh. Důležitým momentem ve Stuartově životě je setkání s Alexem a my jsme tak mohli být jeho prostřednictvím svědky jednoho velmi krátkého a tragického života. Já se vůbec nedivím, že si po tomhle hereckém výkonu vybrali Toma Hardyho i do jedné z hlavních rolí v seriálu The Take jako Freddyho. Kdo viděl, pochopí. A Benedict byl jako vždy bezchybným hereckým partnerem. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Snad první film, ve kterém Tom Hardy fakt něco hraje a umí velmi dobře. Pohyby a miminku zevla bez domova nastudoval parádně! Cumberbatch svojí nevýraznou rolí pak jen vlažně doplňuje jejich dvojku. Napříč tomu, o jak smutný a emocionálně založený příběh Stuarta má jít, je to celé takové ploché, bez šťávy. ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že produkce HBO plodí ty nejlepší seriály, potažmo nejlepší filmy. Stuart: A Life Backwards lákal na dva hlavní protagonisty. A sice Cumberbatch a Hardy jsou to nejlepší, co mohlo tento film potkat. Oba zaručeně hrají to nejlepší, co mohou. Příběh spisovatele a bezdomovce, který je plný emocí a traumatických vzpomínek. Pro fanoušky je skutečně tento film povinnost. Hardy tady po Bronsonovi (2008), předvádí dost možná nejlepší hereckou proměnu. Jeho Stuart, který je závislý bezdomovec a navíc trpí svalovou dystrofilií, je v jeho podání zkrátka perfektní. Tom je dokonalý zjev a nejen, že bude plést nohu přes nohu, ale s otrhanými kalhotami pod zadkem i gestikuluje a chová se jako by neuměl do pěti počítat. Na druhou stranu Benedict vůbec nezaostává a jeho postava spisovatele je velmi přirozená. Zatímco Hardymu jeho bezdomovce věříte a papete i s navijákem, tak Cumberbatchovi zkrátka fandíte. Život pozpátku je hezký příběh o skutečném poutu mezi dvěma přáteli. Říkám hezký, protože příběh je milý a příjemně se vypráví. Místy dokonce i úsměvný. Ve výsledky, ale díky tragickým vzpomínkám je i plný bolesti a smutku. Je to smutný příběh, ale zároveň i milý. A díky dokonalým hereckým výkonům je i skvělým zpracováním životopisného dramatu o dvou kamarádech. (80 %) ()

kinghome 

všechny recenze uživatele

Hardy je prostě pán herec, který zahraje snad úplně každou roli skvěle. Celý příběh byl úžasný a Stuartovi stavy byli vážně přesvědčivé a depresivní. Ale u filmu se i skvěle zasmějete a celé je to prostě úžasné. Bez Hardyho by to nebylo ono, ale takhle je to další úžasný film, kde jde vlastně jen o Stuarta. Benedict je strašně divnej a ze začátku mi vadil, ale po chvíli jsem si zvykl a prostě jsem se bavil filmem. Ten fakt, že to je podle skutečné události ještě vše zvýrazňuje. Konec je smutný, ale už od začátku jsem myslel, že to nějak takhle skončí. Smutný příběh o bezdomovcovi, který žil svůj život na plno. Byl problémový, ale v podání Hardyho byl strašně sympatický. Úžasný zážitek 90% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Léta před tím, než se z Benedicta Cumberbatche stal geniální Sherlock a z Toma Hardyho drsný záporák Bane a popularita jejich osobností nabyla monstrózních rozměrů, prožili spolu nezapomenutelné chvíle coby dvojka nesourodých a neobvyklých přátel. Zatímco Ben zastává civilní roli "obyčejného" a vyrovnaného Alexandra Masterse, a v tom co jeho role může nabídnout, je výborný, Tom coby Stuart Shorter, je mu dokonalým protikladem a herecky toho má však víc, co říct. Silný scénář, výborně zpracované téma a v hlavní roli dva z nejtalentovanějších Britů současnosti. Prostě jeden z nekonečného množství brilantních kousků s nálepkou Made in Britain:) "Občas si myslím, že jsem ďáblovo dítě. Pustil jsem ďábla dovnitř. Teď ho nemůžu dostat ven. Snažil jsem se. Vypálit ho ven, vyřezat ho ven... Ani si nevšiml." ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • V roli nenáviděného soudce se představil skutečný otec Benedicta Cumberbatche. (ilovebritain)
  • Budova pošty v záběrech z let 1979 a 1993 je skutečně původní pošta v Cambridge, nyní prázdný obchod. (akisha)
  • Za skvelý výkon alkoholického násilného narkomana Stuarta bol Tom Hardy nominovaný na cenu BAFTA TV Award. Rovnako film získal niekoľko cien, vrátane za najlepší scenár (Best TV Film) a najlepšiu drámu (Special Jury Prize, RTS Television Award). (Deftie)

Reklama

Reklama