Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružný příběh o dvou znesvářených bratrech se odehrává v době třicetileté války. Starší ze sourozenců se snaží i v těchto pohnutých časech žít poctivě, zato jeho mladší bratr přijal dobovou normu - snaží se urvat, co se dá. A tak se spojí se zbytky švédského vojska, vezme za rukojmí svého synovce a neváhá zaútočit proti svému rodnému hrádku... Aby dosáhl svého cíle spojí se i se silami, které jeho samotného nakonec zničí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Tohle česká televize označila jako pohádka pro dospívající, přitom je to naprosto krutá realita Třicetileté války o Švédsko- saské soldatesce, která řádí v Českých zemích. Poměrně zdařile jsou zde vidět vojenské taktiky a vůbec styl boje druhé dekády sedmnáctého století. I když je celé zpracování poměrně naivní a v podstatě pohádkově laděné (s výjimkou časté přítomnosti smrti - neboli Černé fortuny). Doporučuji rozhodně všem, kteří mají zájem o tématiku válek kolem 17. století a Třicetiletou válku obecně. Rozhodně ale nepouštět dětem podobně jako "Poslední propadne peklu", tyto pohádky byly možná určeny pro děti dřívějších dob, které smrt a drancování chápaly úplně jinak, než děti dnešní. Konec je trošku odfláknutý teda. Ale takovýchto filmů je málo. **** ()

Reklama

Udet 

všechny recenze uživatele

Třicetiletá válka, Švédové, dobývání hradu, bratr proti bratru.. ..výborný námět z krvavých let 1618- 48.. ..příjemně koukatelný příběh s příchutí tajemna.. Bohužel sice dost nízkorozpočtový, což se projevilo zejména při bojových scénách, ale přesto se slušným spádem děje i dobrým příběhem.. ..v malé roli potěší i Franta Kocourek. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Slušná historická TV inscenace se subtilní výpravou, zajímavým příběhem a charismatickými herci (obzvlášť František Derfler). Dalo se z toho vytěžit daleko víc, ale atmosféra je solidní a hudba Miloše Štědroně nádherná (největší klad snímku). 60%. ()

lekr odpad!

všechny recenze uživatele

Tak označit tuhle hrůzu za pohádku a zařidit ji do pohádkové prazdninového menu je snad velice špatný vtip!! V tomhle případě nejde vůbec o pohádku ale spíš o morbidní pesimistickou alegorii na smrt nastíněné na pozadí třicetileté války K tomu špatné herecké obsazení a nepovedený scénář. No prostě děs!!! ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Natáčelo se na hradech Roštejn a Boskovice. (M.B)
  • Příběh je částečně inspirován brněnskou pověstí o dobývání Brna švédským vojskem. Švédské velení tehdy dle vyprávění rozhodlo, že pokud nepadne město do pravého poledne, odtáhne pryč. Brno bylo zachráněno jen lstí, kdy zvony zazvonily o hodinu dříve. (DecentFellow)

Reklama

Reklama