Reklama

Reklama

Krajina přílivu

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinkou fantaskního příběhu je holčička Jeliza-Rose (Jodelle Ferland). Když jí zemře maminka, otec dcerku odveze z města na vesnický statek. A právě tam se začíná odehrávat směsice velikých podivností, upředená z bizarních představ a fantazií holčičky, jež své okolí přetváří ve svět kouzel. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (1)

Trailer

Recenze (294)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Alenka v říši divů, Psycho a typicky Gilliamovský šmak (tedy promakaná práce s mizancsénou, temné, pošmurné nálady a snové reality)... Celý příběh je vlastně ledový thriller s hororovým nádechem viděný očima jedné malé a velice zvláštní holčičky, která byla zvyklá připravovat jejímu Jutskem posedlému tatínkovi heroinové dávky od chvíle kdy se naučila chodit. Gilliam podle mého tuhle krásnou zkreslenost celého vyprávění skvěle podal a tak dospělý divák sice tuší, jaké obludnosti se dějí, ale přesto je vnímá jako jakousi formu dětské hry. Prostě, režisér mě ani v nejmenším nezklamal. Je pravda, že mi místy přišlo tempo až zbytečně pomalé a nejspíš jsem se na sedačce párkrát zavrtěl, ale tyhle malé výtky mi bohatě vynahradil výkon malé Jodelle Ferland. To co tam ve svých jedenácti letech předváděla mě naprosto ohromilo, snad až oscarový výkon, bezesrandy. Za ten si to prostě pátou hvězdu zaslouží, basta! No a co se týká mého doporučení, odcituju samotného mistra Gillliama: "Ten film se bude líbit těm, kterým se bude líbit." To je pěkný zen, co? 90% ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Upřímně nevím co si o tomhle filmu myslet. Zfetovaná Alenka v říši divů. Malé holčičce Jelize-Rose zemře matka a tak vyráží se svým otcem na venkov do domu své babičky, kde si může okolní svět přetvořit pomocí své fantazie na místo, kde je krásné žít, kde nejsou drogy ani smutek. Kde se stébla obilí mění v mořské vlny a vlaky ve žraloky. Jen nevím jestli je to ze strany Jelize pokus o útěk od reality, aby si nepřipustila smrt otce, nebo přirozená věc. Klasicky provokativní Gilliam s jako obvykle vytříbenou vizuální formou. I stránka kamery je pro Gilliama klasická (nakloněné záběry, často brané ze zpod z neobvyklých úhlů). Největším kladem filmu je bezkonkurenčně Jodelle Ferland, která je neuvěřitelně přesvědčivá, Gilliam jí snad musel přidávat něco do jídla, aby působila takhle mimo:) ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Oproti Grimmovcom malé zlepšenie, ale nie o veľa. Na začiatku Gillam varuje, že niektorým sa bude film strašne páčiť, iným vôbec a zvyšok nebude vedieť čo si má o ňom myslieť. Ja patrím to tretej skupiny. Na jednu stranu je skrz naskrz spracovaný Gilliamovským štýlom a je to na filme vidieť. Na druhú stranu ma námet vôbec nenadchol a preto som bol počas filmu väčšinu času skôr odťažitý k postavám, než ako by si zaslúžili. Jodelle Ferland sa zhostila svojej úlohy viac než na výbornú. Ona jediná so svojským pohľadom na svet dodáva filmu patričnú dávku emócií a snovej fantázie, rovnako ako aj Fletcher ktorého postava je fantasticky zahraná. Ich vzťah je krásny, neviný, poznačený hrôzov, ktorá sa im stala. Ale predsa na to aký je film dlhý, nedokáže spostredkovať, aspoň mne nedokázal, úplne stotožnenie, alebo scénu, ktorá by to prevýšovala na niečo viac ako len zaujímavý film. Nie je to zlé, len sa to vlečie a okrem zvláštnej formy príbehu a spracovania, vlastne nemá čo ponúkuť. ()

N.Strauber 

všechny recenze uživatele

Jsem naprosto šokován, nemohu se s tím smířit - a nesmířím se s tím. Nejsem velký znalec Terryho Gilliama, toto je teprve čtvrtý snímek, co jsem od něj viděl, avšak předem říkám, že se neřadím mezi jeho odpůrce: Imaginárium Dr. Parnasse se mi líbilo a z 12 opic a Krále rybáře jsem byl vyloženě nadšený. Avšak co mělo být toto, to možná neví i sám režisér Gilliam. Ani takovýhle námět, který je mimochodem nosný, se nemusí podat stylem, který působí, že se tvůrce filmu zbláznil, zhulil či oboje. Nechápu ani všeobecnou chválu na adresu Jodelle Ferland - pravda, byla lepší a méně křečovitě teatrální než většina hereckého ansámblu, avšak její výkon byl zcela průměrný, málo zajímavý a především její brebentění s hlavami panenek bylo nesympatické až otravné. Film je nudný a nepřesvědčivý, jedinou skutečně věrohodně a nesmírně kvalitně odvedenou práci předvedl geniálně zfetovaný Jeff Bridges, který opět dostal roli, se kterou by se nikdo takto popasovat nedokázal. Bohužel je to první film s ním, který se mi nelíbil, navíc nemá velký prostor. Každopádně nebýt něj, dám maximálně jednu hvězdičku a tento rozčilující film vypnu po pár minutách - nebo ho spíše vůbec nezapínám... ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Z nekrofila pedofilem, aneb čím déle film trvá, tím méně zajímavý a více úchylný je. Ale co na tom, když je to tak krásně natočené, Ferlandovka se předvádí v plné parádě volajíce "Dakoto, třes se!" a k tomu ještě na přivítanou mává k nepoznání změněná, na čokoládu ujetá, Tillyovka. Ten film má takových drobných kladů, že i ten nejzásadnější nedostatek, a to příběh, přestává být důležitý. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Režisér Terry Gilliam řekl: "Je zajímavé, že Mitch Cullin, který napsal knižní předlohu, je gay. Umí skvěle psát ženy a řekl, že Jeliza-Rose je on sám. Je to o něm. Mimochodem, je jedna věc, když holčičí postavy píší ženy, ale muži to neumějí - kromě gayů. Taky mám takovou teorii o publiku: Nejvíc se Krajina přílivu líbí ženám, pak gayům, pak mužům, kteří se nebojí své ženské stránky, a pak jsou macho chlapi, kteří ji nenávidí. Nutí je přemýšlet o svých pocitech." (NIRO)
  • Film s malým rozpočtem si Gilliam náležitě užil. Film ovšem propadl a celosvětově utržil v kinech pouze půl milionů amerických dolarů. (Pumiiix)

Reklama

Reklama