Reklama

Reklama

Adamova jablka

  • Dánsko Adams æbler (více)
Trailer 1

Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si  pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh? (RTVS)

(více)

Recenze (668)

Smerfetka88 

všechny recenze uživatele

Ani jeden kladný hrdina, pár drsných vtípků, několik tragikomických momentů a jeden jablečný koláč. Takhle nějak bych popsala Adamova jablka, která jsou poskládána z různých scén, příběhů, momentů. Pořád ale nevím, jestli jsem spokojená s tím, jak film skončil.... ()

Milda003 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí prostě mám tendenci něco o tom filmu napsat, problém je, že nevím kde začít ? Po dvaceti minutách už vám začíná docházet, že je tady něco špatně a divíte se, jestli se vám to jenom zdá, nebo jestli to tak má být... Postupem času zjistíte, že Farář není tak uplně normální a jeho "svěřenci" už vůbec ne... Zajímavě propletené drama, komedie, ale také mysteriozní doušek. ()

Margerie 

všechny recenze uživatele

Něco tak úchylného jsem už dlouho neviděla. :-) Faktem je, že to mohlo být místy trochu méně brutální, ale zase na severskou komedii je to až překvapivě vtipné a místy až mainstreamové. Proč ne. A Mads Mikkelsen je moje nová herecká láska. ()

DavidWebb 

všechny recenze uživatele

Toto bol tak neuveriteľný, absurdný, smutno-krásno-smiešny príbeh aký som ešte v živote nevidel. Farár v bermudách absolútne mimo reality, všetky postavy sú vlastne paródiou samých seba ale podané tak prirodzeným spôsobom, že si ani nevšimnete, že je to film a celé je to fikcia zahraná pár exceláns. Vizuálne a režijne tento snímok ničím neohromí ale tento komorný príbeh to ani nepotrebuje, keďže najdôležitejšími sú obsah a herecké výkony. Niektoré hlášky dokážu naozaj rozosmiať aj slušne pobaviť: "Nekúpil by si mi sirup na kašeľ? No jasné, ako sa volá? Von Olsten (chľast). Dobre". "Aký sympatický muž. To je tvoj otec? Nie, to je Hitler." "Stretol tam aj toho Goblinsa a ostatných. Goebbelsa? Ten tam bol zrejme tiež." "Tak toto je veľmi neslušné." Proste, každému, kto má rád konverzačné, náznakové čierne komédie to odporúčam. ()

Hisnuklusi 

všechny recenze uživatele

Tak za prvé si myslím, že existuje i pár lepších filmů o napraveném neonacistovi a pak mi zkrátka tohle nastolené vyprávění ne uplně padlo do noty A. uplně dost dobře nevim, o čem se nás rejža snažil přesvědčit, že když někdo věří opravdu silně, víra ho vyléčí i z pulvystřeleného mozku z hlavy. Navíc prostě nedokážu dost dobře přijmout celý ten koncept o proměně neonacisty ze špatného k dobrému, nějak jsem vlastně nezaznamenal, jak se to stalo. A že má někdo nádor v hlavě velký jako volejbalový míč ? Jestli to měla být nadsázka, tak minimálně pro mě ne uplně přijatelná vzhledem k tomu, že ten míč je větší než většina lidských hlav. By mu musela prasknout hlava, jako já chápu, že to byla nadsázka a vlastně jedno z opodstatněních celé myšlenky filmu, ale nějak mi to nejde brát. Ale na druhou stranu bych netvrdil, že je ten film špatny, to ne, spíš je vlastně dobrý, jen mi to zkrátka nepřišlo jako zase takové terno, jak to tady vypadá. Zábava na jedno kouknutí, fajn. Ale jako nějaký velký příběh s poselstvím nebo vtipná komedie, to ani ne. Mám problém uvěřit čemukoliv, čím se ten film prezentuje. PS: Každopádně postava Mikkelsena byla i přes nesmyslnost její existence symypatická, to upřít nelze. ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Je to už dost dávno, co mě tenhle film zasáhl. A čím nejvíc? Asi tím, že ukazuje, jak i ti nejdivnější, nejpříšernější a nejbeznadějnější „bohem opuštění“ mají šanci. Navzdory svému chování, myšlení, usilování, okolnostem, osudu. Vždycky mě fascinovalo moudro „všechno je jinak“. A v tomto filmu je to jasné jak facka. Vše v nezapomenutelných scénách s nezapomenutelnými herci. ()

karlospr 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené "komediální drama", ve kterém dochází ke střetu zla, ztvárněné Adamem, a dobra, které představuje farář Ivan. A právě absurdita těchto a dalších postav (a jejich chování) je hnacím prvkem tohoto snímku, není tak nouze o komické scény, předeším díky naivnímu Ivanovi, který věří, že každý může být veden na cestu dobra, a s Adamem to nebude mít vůbec lehké, taky si Ivan mnohé protrpí. A ještě bych dodal takové rčení: konec dobrý - všechno dobré. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděl Casino Royal, četl jsem, že Mad Mikkelsen je dobrý herec. Nemohl jsem posoudit, jelikož jsem s ním nic neviděl. No, jsem rád, že teď můžu nejen posoudit, ale i potvrdit. Mad je přirozený talent a herecký génius. Kromě několika opravdu vtipných scén (kocourek, benzínka, utíkající doktor) stojí film jen na něm a absurdním scénáři. Jedinou, ale pro mě podstatnou vadou na kráse je hlavní hrdina. Já to tomu herci prostě nevěřil. Strašně moc střídal polohy natvrdlého omezence, prudce vychytralého a krutého zloducha a dobromyslného kliďase. Působilo to nepřirozeně. Film je nutné brát s velkou rezervou, já vím. Přesto mi to vadilo. ()

MindTuber 

všechny recenze uživatele

O tomto filmu je těžké cokoliv napsat. Stejně obtížné je ho i kategorizovat, protože funguje stejně tak dobře jako drama i jako zvláštní druh komedie. Jde o moji startovní čáru k dánským filmům, potažmo k filmům s Madsem Mikkelsenem a vůbec je to záležitost, která stojí ke shlédnutí a zamyšlení. Adamova jablka je přesně ten typ filmu, který budete hodnotit spíš na základě dojmu, který ve vás zanechal. Pro mě je to ponurá, zábavná absurditka, která mě pohladila po duši. Prostě si tady ze mě někdo vystřelil... Pět! ()

Pepeto 

všechny recenze uživatele

Je zbytočné ku tomuto nádhernému intro filmu, ktorý dokáže diváka doslova pohltiť, písať nejaké superlatíva...dielo je dokonalou drámou, okorenenou nevšedne čiernym, vystihujúcim humorom...súhlasím tiež s názorom, že je šťastím, že film vznikol práve v Európe...Jensen upozornil skvelými Blikajúcimi svetlami, toto je ale naozaj jedinečné a nenapodobiteľné...teším sa na jeho ďalší kúsok. ()

Soubi 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem si nebyl jistý, zda-li to tvůrci myslí opravdu tak drsně (u evropských filmů celkem častá věc), nicméně konec mne utvrdil v tom, že ...vzdej to, Bůh je na mé straně :). Hezký film. ()

Tuniak DF 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre natočený magický psychologický film s nádychom mysteriózna... a konečne film, kde mi na postavách záležalo, a to nie len na dvoch hlavných hercoch (Mikkelsen je úžasný herec), ale aj na ostatných postavách, ktoré sa vyvíjaju spolu s nimi. Film patrí síce do art-sekcie, jazyku nerozumie od nás asi nikto, ale je vceľku ľahko pozerateľný, s úžasným nadhľadom (ked prídu nacisti, hlavný vodca schytá priestrel hrudníka od araba, ale moc ho to netankuje a odíde si po vlastných akoby nič), trocha tragikomickým typom humoru, ale so zaujímavou vcelku štastnou (no, priestrel hlavy :D) pointou. 8,5/10 ()

Související novinky

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

04.02.2013

Sjednocujícím prvkem českého a severského filmu je obdobné společenské a kulturní klima. Severské filmy však nabízí výrazně odlišný přístup ke zpracování tématu. Ten se vyznačuje především… (více)

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama