Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 104)

Lateef 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý a prostý příběh je obalen převážně dynamickými a notně působivými scénami a i když už se nejedná o tak sadistické a krvavé výjevy jako v případě Umučení Krista, narazíme tu na obrazy drsné a ještě drsnější. Dobrodružný ráz filmu se ve dvou třetinách zvrhne v našláplou honičku jeden vs všichni, přičemž úmrtí pronásledovatelů jsou s drobnými nuancemi dosti nápaditá. Obdivuji filmovou výpravu - oděvy a nejrůznější úpravy spojené s kůží a jejími deriváty. Slušná práce s kamerou, štiplavá hudba, zpomalovačky, povětšinou milimetrově přesné oštěpařské vrhy mayských válečníků, kteří by sfoukli Honzu Železného jako svíčku a především fakt, že ač se stopáž zastavila na 135 minutách, ani jednou jsem se nenudil, zapříčinilo mých 80%. 40 miliónů dolarů(rozpočet)/119 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Bylo celkem příjemné slyšet v americkém velkofilmu jinou řeč než angličtinu, jinak mě ale Apocalypto zklamalo. Nezáživná přímočará story natáhnutá na zbytečně dlouhou stopáž, která mě zaujala pouze tou městskou epizodou, jež občas působila dojmem, že v ní Cameron našel inspiraci pro své Na'avi. Že by měl mít Gibson nějak zvýšené sebevědomí, co se jeho režijních kvalit týče, to si teda nemyslím. Genialitu jsem v Apocalyptu nepozoroval ani v náznaku. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Akční historický film z prostředí na pomezí tří kultur ze tří věků - pralesní indiáni (pravěk), Mayská civilizace (středověk) a právě připlouvající první španělští dobyvatelé (objevení Ameriky - počátek novověku). Indiánský mladík z dobyté vesnice v pralese je určen jako mayská oběť na oltáři pyramidy. Zatímco začátek filmu je prostý jako Osada Havranů následovaný výpravnou částí jako z Indiana Jonese, druhá půlka filmu je skvělou nepřetržitou pralesní akcí srovnatelnou s Rambem. Gibson jako režisér je schopný natáčet bravurně především akční scény, ale jeho filmy jsou pro mne poznamenány až nadměrnou krutostí, ať už jde o strhující Statečné srdce, nebo vytržené indiánské srdce. Lze ocenit zdůraznění těžkého údělu Mayských nevolníků a otroků barvami souvisejícími s jejich prací - např. bílí vápeníci a namodralí barvíři v kontrastu s okázale nastrojenými a namalovanými kněžími. Trailer: http://www.csfd.cz/film/221334-apocalypto/videa/ ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Čekal sem brutiku. Brutika, kterou jsme nakonec dostal ani zdaleka nedosahovala míry, kterou jsem čekal (resp. které jsem se obával). A ve výsledku mne nesmírně bavilo sledovat, jak hodinu a něco běhá skupinka chlápků po pralese, a hrajou hru na Kočku a Myš. Gibson především dobře kopíruje a při záběrech na běžící Maye (jiné záběry ve filmu skoro ani nejsou) cítíte zcela zjevnou inspiraci Posledním Mohykánem, Forrestem Gumpem a ke konci, když se přidá déšť, dokonce i Matrix Revolutions. Celkově Mel Gibson nepředvádí nic světaborného, ale poctivé řemeslo, které kazí několik zpomalených záběrů, které působí vyloženě školácky, ale naopak některé záběry na Maye, běžící lesem, nebo třeba scéna na pláži na konci jsou zcela famózní (o té nemocné holčičce ani nemluvě) Kapitolou sama pro sebe jsou (ne)herci, kteří jsou typově dokonale vybraní a především ústřední grupa, která se pak honí v lese, hraje naprsto skvěle (a Youngblood je z nich nejlepší) Podrtženo, sečteno, Apocalypto je prvním z letošních velmi očekávaných filmů a pro mne osobně dopadlo velmi dobře. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mel Gibson, Farhad Safinia .. Něčeho „většího“ prostá dějová linka, kde se o Mayské kultuře a pohnutkách, které vedly k jejímu zániku dovíme asi tolik co o objevení Jihoamerického kontinentu Evropany. Tj. nic. Pokud nemá divák nějaké povědomí o historii tohoto světadílu, ani si nemá moc co domyslet. Takhle zbývá jen skromný příběh obyvatel jedné vesnice, která je vymícena a obyvatelé jsou určeni k rituálnímu obětování. Díky vesmírnému úkazu jsou však obětování zproštěni a když se hlavnímu hrdinovy následně podaří utéct (a mohla to být i uvěřitelná honička - sice plná náhod - zvláště kdyby si Mel vynechal to první zranění šípem, protože po něm by už určitě neběžel jak Emil Zátopek, grr) a vše míří k očekávanému happyendu. Vizuálně a formálně zajímavá (ale ty více než dvě hodiny stopáže jsou i tak moc) jinak velice strohá sonda do dějin zapomenuté kultury, která i po tomto filmu zůstane dále zapomenuta. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (46)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 40 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V Anglii Apocalypto vytvořilo nový rekord pro cizojazyčný film, když s úvodním výdělkem 1,3 milionu liber porazilo o čtvrt milionu snímek Hrdina (r. Yimou Zhang, 2002). (imro)
  • Mezi 58. a 59. minutou se objevuje malá nemocná holčička s vředem na levé straně obličeje. V dalším záběru ho má ale na straně pravé. (Jimmy15)

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama