Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velkolepý projekt Mela Gibsona vypráví o starobylé říši Mayů a jejím zániku. Původ této kultury, její moudrý život a náhlá destrukce, je dosud opředena mnohými tajemstvími. Jde o vůbec první filmové zpracování této neobjasněné záhady. Hlavní hrdina Jaguáří tlapa se vydává na zběsilý útěk ze zajetí, aby zachránil nejen svůj život, ale i milovanou rodinu... Uznávaný, přesto nebo právě proto aférami obklopený, světoznámý režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě Mel Gibson při natáčení Apocalypta opět riskoval. Pro zvýšení autenticity se po celý film mluví neznámou řečí, původním mayským jazykem Yucatec, podobně jako v Umučení Krista. Na filmu se podíleli špičkoví tvůrci, jako je kameraman Dean Semler, držitel Oscara za film Tanec s vlky/Dances with Wolves (režie Kevin Costner), střihač John Wright a hudební skladatel James Horner (Titanic/Titanic, režie James Cameron). Výpravu filmu měl na starosti Oscarem několikrát oceněný Tom Sanders. Snímek Apocalypto byl již mimo jiné nominován na cenu BAFTA v kategorii nejlepší neanglicky mluvený film. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 104)

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Trošičku lepší než předchozí Gibsonovo opus magnum, ale jen o kousek. Kladů je pomálu. Opulentní a hýřivé kostýmy, byť odborníci na mayskou kulturu zřejmě padali do kolen. Občas nějaký zajímavý nápad s postavením kamery. Zvuk. Masky. Původní jazyk. Záporů je hodně. Naprostá podivnost příběhu. Jsem zajatý, skoro obětovaný a pak utíkám a utíkám zelenou džunglí zpátky ke své těhotné ženě. Cestou likviduji protivníky (pokud je nesežere leopard) a pomůže mi i vychytaná past, která sice na začátku loví prasata (takže je u země), ale na konci se zvedne a udeří válečníka do prsou. Budiž. Ta těhotná žena, to byl taky kousek. V celém filmu je krve až moc, ale při porodu (do vody!!) se neobjeví skoro žádná. A nakonec připlují konkvistadoři a vše zřejmě začne nanovo. O příčinách těch děsivých hekatomb se nedozvíte nic. ()

no2 

všechny recenze uživatele

9/10 - Klidně se mnou nesouhlaste, ale režisér Mel Gibson dosud nenatočil žádný slabší film. Zdejší rozporuplná hodnocení ve mně vzbuzovala otazníky (i obavy), avšak více než dvouhodinový film jsem zhlédl "na jeden zátah", zcela fascinován a omráčen atmosférou filmu, a v závěru téměř nedýchaje jsem sledoval finální útěk a souboj s pronásledovateli v rodné džungli... Ano, přitom jsem si vzpomněl sice na první díl Ramba a zcela na konec i na Pána much (a myslím, že po druhé třetí projekci by se tam toho možná našlo i více), ale ony inspirace mě spíš potěšily (oba zmíněné filmy mám také rád), tudíž nemohu s hodnocením níže. Těším se na váš další film, pane režisére! ()

Suchinnen 

všechny recenze uživatele

Kvalitní popcornovka. Příběh Vás sice opravdu celou dobu tahá za ručičku, ale v tomto případě mi to nijak nevadilo. Násilí je zde možná až příliš, ovšem na druhou stranu život indiánů v pralese určitě nebyl o pěstování fialek. Gibson má cit pro vyprávění a přestože jsem u některých scén trošičku pocítil lehčí déjà vu, nechal jsem se rád "znovu" unést. Technicky není co vytknout a myslím že i s digitálními efekty to pan režisér odhadl tak akorát... ()

Yvan 

všechny recenze uživatele

Pomerne priemerný film, čo sa týka deja. V celom filme ma nič neprekvapilo a ja prekvapenia mám rád. Ale niektoré scény boli efektovo vydarené a za ne by som mu dal o pol * viac, a druhú polku za masky a kostýmy hercov. ()

chalp 

všechny recenze uživatele

Mel Gibson znova zasadá na režisérsku stoličku aby nám opať priniesol pohľad do histórie teraz pre zmenu indánov.Všetko za pomoci peknej pestrej kamery v nemenej pestrom prostredí pralesov a s neokukanými tvárami hercov, z ktorých u vačšiny bolo učinkovanie v tomto filme prvotnou skúsenosťou.Herci do svojích úloh zapadajú vynikajúco, jednoducho každá tvár sedí na svoju rolu dokonale, každá mimika či už dieťaťa, ktorému odvádzajú matku, alebo vojaka ktorý sa vyžíva v mučení nepriateľa.Áno Mel Gibson je v tomto ohľade vynikajúci režisér.Lenže tento film má rovnaký defekt ako predchodca Umučenie krista(odpusť bože).Celý film by sa dal zmestiť do niejakej hodiny, maximálne hodiny a pol, lenže Mel to celé naťahoval, ako sa len dalo.Polovica filmu ide v bullettime, kde každý aspoň trochu emócie obsahujúci záber musí byť automatický spomalený, zrejme aby sme ho precítili čo najsilnejšie.Opať tu sú detajlné gore zábery(ktoré sa spomaleniu nevyhli tiež) na všetky tie odrezané, vyrezané, odkusnuté časti tela, niekto sa v tom zrejme vyžíva(hádajte kto:) čo mňa proste nebaví, celý zážitok z filmu mi to jedine pokazilo a miestami ma to iritovalo.Film to zlý nieje, ale celé to chce posobiť ako veľkolepý snímok, lenže bohužiaľ o ničom. ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Melovi fandím, je to nezmar a má svou hlavu, není moc tak odvážných tvůrců jako je on. Těším se na jeho další film, jen doufám, že v něm bude víc příběhu. I když tenhle polodokument byl dost zajímavý. Nemůžu ale skrýt zklamání ze směru, jaký film v druhé půli nabere. Bylo to přitom tak nápadité, zajímavé, jakkoli trochu přitažené za vlasy. Zbytek jsou ale hodně vytahané vlasy. SPOILLER Fakt nechápu, proč Mel nechal hlavního hrdnu při útěku zranit. Vůbec to nebylo potřeba a minimálně mě tím totálně otrávil celou honičku - tedy zbytek filmu. S takovou dírou v těle se prostě nedá dva dny běhat po jungli jako by se nechumelilo. A ta honička s jaguárem byla taky trochu silný kafe. I přes tohle všechno mně byl druhým šípem vyražen dech. A dodělal jsem potom, co jsem uviděl conquistadory. Ale co, třeba jim ti dva indiáni šli jen říct: "Přijeli jste o pár set let dřív, hoši", načež se hoši vrátili do Španěl. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Tak to je nářez, velmi sympatický hlavní hrdina, který je středem veškerého dění, mě naprosto učaroval. Nedokáži si představit někoho jiného místo něj. Ten tam patří a jen jeho je polovina filmu. Atmosferu jsem přimo násával. Což mě zavedlo přímo do srdce džungle, ve které jsem prožil skvělých 133 minut. ()

Kratoc 

všechny recenze uživatele

Když přestanete zírat na to, co si to ten Gibson zase vymyslel, tak přijdete na to, že příběh Apocalypta je prostý a jednoduchý jako Paroubek. Takže pokud se přenesete přes toto (alespoň pro mě) zklamání, tak najednou zjistíte, že z druhé půlky filmu se stal velmi slušná akční podíváná s netradičním obsazením a se zajimavým exteriérem. A akční podívaná je to jak se patří. Když se film rozjel, tak se moje zklamání z počátku rozplynulo a nakonec jsem si to velmi užíval. ()

skunumunu 

všechny recenze uživatele

Gibsonovo masakroidní scény mě začínají nudit, myslím, že dvouminutové vyhlazování vesnice by bylo možná efektnější než patnáctiminutová brutální scéna, která v patnácté minutě divákovi nepřináší žádnou novou informaci, než jakou přinesla v té první. Pro mě zkrátka zbytečné plýtvání kečupem.....zrovna tak nechápu, proč mají otrávené šípy a oštěpy účinek jen na záporné hrdiny a ti kladní by s jedem v těle předběhli i růžového králíčka Duracella. Tři hvězdičky dávám jenom proto, že od poloviny filmu mi hlavní postavy připomínaly moje oblíbené Šmouly, dál proto, že tam zaznělo cca 5 poučných vět o strachu a taky za to, že Jaguáří tlapa je hned po Vinetouovi ten nejsympatičtější Indián, jakého jsem zatím viděla. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Nedělal tady někdo ukřižování ježíše krista? :) A de to hafo vidět... Gibson si asi hodně ujíždí na sadomasochismu... ale i to dělá svoje. Každopádně ten film má grády, ze začátku se seznámíme s jednou Mayskou vesnicí, která nás zavede do osudů sympatických divochů. Tohle nás navnadí k sympatiím a pak už to jede. Vidíte tu krutost a přemejšlíte nad tím jak se vlastně v realitě máte dobře. Tehdy to bylo ostrý... a pak celej film fandíte jednomu klukovi jestli se dovede vrátit k svojí rodině... moc pěknej film. Žádná hipísárna. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Umučení Krista mě příliš nenadchlo a Statečné srdce už vůbec ne. Toto je nejlepší Gibsonův režijní počin....Obrazově velmi fascinující.... ()

FanO_o 

všechny recenze uživatele

Film zachytávajúci dávne civilizácie s necenzurovanými scénami tak ako sa patri. Je to ďalší skvelí film od Mela Gibsona ktorý ma vynikajúci dej. Film o Májoch o ich histórií kultúrach ma fakt bavia. ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Ve středověku žádná civilizace nebyla budována bez krveprolití nepřátel, bezvěrců apod. Tady bych Maye vůbec nesoudila, vzpomeňme na naše 15. století. Gibson mě zde velmi mile překvapil, že on - ačkoli ortodoxní katolík, natočil vcelku nezaujatý pohled na něco docela jiného a navíc s tím pěkným závěrem... povedlo se mu to. Brave heart to není, ale je to na stejné cestě. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé, zkusme se o tomto snímku bavit v roce 2012, mimo kontext mediálně zesílené pozornosti vůči Melu Gibsonovi (o jehož podivnosti, kterou započal dozajista již před svým umučením, jinak samozřejmě nepochybuju). Pokud tedy odhlédneme od osobnosti tohoto pána (resp. se na ni alespoň dočasně vykašleme), máme před sebou nádherný film z krajně exotického prostředí, zpracovávající exotickou kulturu, o níž toho upřímně moc nevíme (zapomeňte na knížky, učebnice a lidovou slovesnost a pomyslete na autenticitu svého povědomí), a to vysoce sugestivním a řemeslně kvalitním způsobem ve výpravě i zobrazování. Už jenom tyto jmenované kategorie postačí k produktivní obhajobě. Než se dostaneme k negativům (jak to tady máme všichni nejraději, že?), můžeme ještě chvíli pokračovat - osobně totiž tento film považuju za úspěšný i mimo kontext jeho exotických specifik. To, co zde top-přispěvatelé shrnují do pejorativní zkratky "brutalita" apod., je posuzováno poněkud zploštěle a bez dostatku pozornosti, přičemž právě v této na první pohled mrzké kategorii spatřuju další významné benefity Apocalypta. Patrně se shodneme, že centrem opravdu náročných scén je přepad vesnice a "pobyt" ve městě. Obě pak spojuje vysoký stupeň autenticity sdělovaného, byť velmi odlišného obsahu - na jedné straně osobní tragédie v podobě paniky, smrti nebo utrpení vlastního či těch nejbližších, zážitek nejvyššího stupně traumatu a na straně druhé zobrazení traumatu navyklého a dlouhodobého, sociálně tráveného, s bonusem vpravdě odpudivé ceremonie a jejího senzuálního společenského kontextu.. Jenom krátce, ať mě už huba a hlava nebolí k jednomu i druhému. Základní obrazy ve městě diváka opravdu dostatečně vtáhly do atmosféry této společenské hrůzy (od chudoby, porobenosti a bezvýchodnosti obyvatel okrajových "čtvrtí", přes hysterii davu publika, zachycení programu a samotného průběhu ceremonie až po psychologický efekt čekatele na vpravdě nezvyklou smrt). A co se onoho prvně zmiňovaného neštěstí týká (přepad vesnice), jsem si jist, že jeho popis a sdělnost bude dozajista interpretovat různě student FAMU vs. mladý otec jakéhokoliv povolání. Pátá hvězda chybí (příběh sklouznul do romantizujícího dobrodružného filmu se vším všudy - tedy i s úlevou diváka, který je po tom všem rád za strojový happy-end podobně jako za odpuštění, a true-blood-ismus, což všechno poněkud nekonvenuje s vývojem i všeobecnou atmosférou filmu; i zařazení příjezdu dalších brutalistů z dalekého východu bych nepovažoval za uměřené, nutné a jakkoliv rozvíjející, jelikož toho vážného a těžkého pro oči i hlavu už opravdu bylo dost). Ale to nevadí. ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Zprvu historické drama, které však dosti baví i díky krásné výpravě a "skutečným" vnitřnostem :)). Poté báječná a napínavá honička, která mě nezavřela pusu až do samotného konce. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Brutální podívaná, nic pro holčičky. Jednoduchý děj, ale velmi působivý a nabitý akcí. Nevím, nakolik realistická byla celá příhoda, dějiny Střední Ameriky zrovna dvakrát neovládám, ale něco, pokud vím, smysl dávalo (jaguár jakožto uctívané zvíře, shromáždění davů během obětování na pyramidách). Krutá civilizace, která požírá jinou civilizaci, aniž tuší, že ji požere ještě krutější. Má to všechno nějaký smysl, když jediní štastní nebyli schopni svůj životní prostor chránit? Jistěže. Konečně, byli i tací z okolí Jaguáři tlapy, kteří to nezvládnuli nejhůř a dokonce se z celé té patálie poučili.(tak jsem se snad vyhnul spoileru:)) ()

bolan 

všechny recenze uživatele

Nějakym záhadnym způsobem jsem tento film vůbec neregistrovala a dostal se k němu až po 7 letech a mezi prsty mi unikal vzrušující zážitek. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Stokrát lepší než Avatar, který se rovněž rochní v klišé vznešeného divocha, ale místy prostě až moc šablonovité. Navíc některé scény jsou nechtěně komické. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to víc než jsem čekal. Gibsonův krvavý průstřel Mayskou civilizací je dostatečně atraktivní, aby po celou dobu bavil. Hodnotil bych o úroveň výš, kdyby Apocalypto bylo precizněji zfilmováno. Některé scény jsou totiž natočeny docela špatně - množství střihu a shaky cam. Není to ale takový problém, protože po většinu stopáže je to nasnímáno nadprůměrné a to stačí, když je obsah scén dostatečně působivý na to, aby do toho byl divák zainteresován. Mě to bavilo po stránce explicitního násilí (obětní rituály, jaguár drásající obličej muže) a náhledu do starověké civilizace. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je absolutní řežba...Napoprvé jsem to vůbec nedala a úplně jsem ten film nenáviděla...Ovšem z odstupem času , kdy jsem si dala tu práci a přemýšlela jsem nad ním, ale hlavně jsem si ho snažila dát do souvislostí, jsem ho přijala podstatně vlídněji a konečně ho pochopila...Je to nadčasový film, který ukazuje jak se žilo v Americe před Kolumbem a jak se tam žije i po něm...Za mě 100% ()

Související novinky

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

TOP hosté 49. MFF Karlovy Vary

25.06.2014

Možná si ještě pamatujete, jaké kontroverze mezi českými novináři loni vzduzovaly politické názory Olivera Stona. Letošní ročník nejznámějšího českého filmového festivalu by mohl být podobně… (více)

Gibson už možná nebude režírovat

Gibson už možná nebude režírovat

16.03.2010

Ale až poté, co konečně natočí svůj vysněný projekt. Už jsme o něm psali – půjde o prozatím nepojmenovaný historický velkofilm o Vikinzích, ve kterém by si měl zahrát Leonardo DiCaprio. Zdá se, že to… (více)

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

Mel Gibson: Mexikáni nebo Vikingové?

17.12.2009

Vypadá to, že obojí. Mel je definitivně zpátky, jako herec (napjatě čekáme na zlehka problémový thriller Edge of Darkness) a brzy opět i jako režisér. V březnu se vrátí do Mexika i s většinou štábu,… (více)

Reklama

Reklama