Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1 605)

Beskydka 

všechny recenze uživatele

Ne, prostě nedám víc. Čekala jsem tak moc a nedostala jsem skoro nic. Možná si budu muset pustit něco na spravení chuti, tohle bylo opravdu hrozné. Mám hnusný pocit, celým filmem se táhl takový divný ... no nevím ani jak to popsat... Už se mi dlouho nestalo, že jsem se těšila až bude konec. A ten když přišel, vůbec mi nic neřekl, nic nového ani nic, z čeho bych si sedla na zadek. Pokud si dobře pamatuji, podobné poselství zaznělo v jedné z pohádek Tisíce a jedné noci, tudíž ono očekávané sednutí na zadek vyprchalo s již zmíněným nevyjádřitelně hnusným pocitem. .... Ne, opravdu mi je z labyrintu "ouzko". ()

me3x® 

všechny recenze uživatele

Chápem znížené hodnotenia tohto inak geniálneho filmu. Faunov labyrint mohol však niekomu práve pre niektoré brutálne scénky byť proti srsti. V tom je diametrálny rozdiel z Burtonom. Burton vytvorí imaginárny svet a možno aj temný, ale neuvidíte tam scénu zastrelenia dieťaťa, alebo "zväčšenia pier". Práve to odsúva inak geniálny del torovsky svet k staršiemu divákovi, kde na dôvažok musí myslieť zase na to, že nie všetkých dospelých zaujmú fantasy postavičky a fantasy príbeh. Dva geniálne svety spojené do jedného filmu. Mne sa páčili obidva. No verím, že sú aj takí, ktorým sa to v tomto spojení nepáči. ()

Zodiak 

všechny recenze uživatele

Temna Fantasy pane G. del Tora se moc povedla. Uzasne vystavena atmosfera dela z tohoto dilka jedinecny zazitek. Doporucuji predevsim tem, kteri radi sni................78% ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

No dívá se na to moc pěkně, ale "reálná" část příběhu mi přišla neuvěřitelnější než ta fantaskní. Nelogičnosti, schematický vývoj děje i postav (počkat jaký vývoj postav?)....zklamání. ()

Gloory 

všechny recenze uživatele

Strašně, strašně smutný.....té malé mi bylo líto od začátku do konce... Ale záporák na jedničku - takhle nějak si představuju dokonalýho hajzla... Je to spíš tak 3 - 4... ()

Spielbergo odpad!

všechny recenze uživatele

Z něčeho jsem byl nadšený, z většiny však zhnusený. To nadšení se ale vejde maximálně do jedné hvězdičky. Tragédii pak završuje retardovaná princezna, jež dokazuje, že každý královský rod s dlouhou historií je nutně degenerovaný. Jestli to má být válečný film, necpal bych tam pohádku, jestli to má být fantasy pohádky, pak bych srazil brutalitu a naturalismus o 500%. Nechtěl bych být v kůži dítěte... vlastně nechtěl bych být v kůži rodiče, který nechá své malé dítě koukat na tento film, protože podle ukázek a popisu to má být nějaká temnější pohádka... a následně se málem pozvracel u tak brutální scény, že by i Tarantino záviděl. Humus. ()

migsee 

všechny recenze uživatele

Nevím proč jsem si myslela, že to bude pohádka, něco ve stylu Karlíka a továrny na čokoládu. Většinu filmu jsem se sice koukala jenom jedním okem (na strašidelný a krvavý scény si moc nepotrpím) a nemůžu tedy říct, že by se mně ten film vyloženě líbil (znovu už si ho rozhodně nepustím), ale určitě ne proto, že by byl špatnej:) ()

Via 

všechny recenze uživatele

Náročný dobrý film ke kterému bych ještě přidala přídomek, že je válečný, krom fantasy, drama... Drsné zobrazení doby v relativním kontrastu fantazijního světa malé Ofélie... krásně se však doplňující... Hudba - krásná, ale smutná... ()

B3R 

všechny recenze uživatele

Není co zastírat, fantasy žánr je jeden z mých nejpreferovanějších žánrů. Svým způsobem mi to připomíná burtona... i něolik hodin po filmu si pokládam otázky týkajích se filmu, sem poztivně naplněn.Rozhodně roporučuju.. 5 hvězdiček ode mě! ()

patsandor 

všechny recenze uživatele

Že je válka a diktatura svinstvo, ví snad každý a ukazuje to každý film o daném tématu. V tomto filmu se to ale exponenciálně násobí. Del Toro dokázal tyto hrůzy ukázat přes mistrně natočené fantasy. Po dokoukání mi opravdu bylo smutno z toho. co člověk dokáže dělat za zvěrstva. Když jsem zjistil, že film stál jen 19 mil Usd, potvrdiloto že dobrý režisér a vypravěč napotřebuje vždy megarozpočet k natočení kvalitního filmu. ()

EVIM 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem hodně jestli dát 4 nebo 5 *, především je pro mě neuvěřitelné propojení válečného filmu a pohádkového příběhu, opravdu originální a jedinečné. ()

natalie15 

všechny recenze uživatele

Faunov labyrint nie je rozprávka pre deti, hoci má fantazijné prvky. Je to emocionálne vypätý, depresívny film. Navyše, obsahuje veľa brutálnych scén. Lenže práve spojenie nekonečnej a prekrásnej detskej fantázie (víly, biely muž, žaba v strome, samotný Faun), ktorá je istým spôsobom tiež krutá a hroznej a bezpodmienečnej reality skutočného sveta (odporný a krutý kapitán Vidal) z ktorej nie je žiadny iný únik - iba smrť, spravilo z tohto diela čosi unikátne. 3 silné a osobité ženské postavy, úžasná Ivana Baquero ako Ofélia, sympatická Maribel Verdú ako Mercedess a trpiaca Ofeliina matka v podaní Ariadna Gil. Sadistický, bezcitný, krutý, no napriek tomu zvláštne charizmatický kapitán Vidal, ktorého nekompromisne zahral Sergi Lopéz, vo vás skutočne vyvolá pocity silnej nenávisti a odporu, nielen voči nemu ako postave, no najmä voči tomu, akú realitu takéto postavy vytvárajú (chladnokrvnú vojnu) pre deti reprezentované nevinnou Oféliou, ktorá, čo je celkom pochopiteľné, hľadá únik práve v rozprávkovom svete, kde ju za odvahu a dobrotu skutočne čaká odmena, vo forme vykúpenia. Vo Faunovom labyritne nájdeme silnú číselnú symboliku, mnoho symbolov z mytológii, postáv z rozprávok, metafor, ktoré sa premietajú do skutočného sveta. Celý príbeh pritom bezpodmienečne smeruje ku svojmu koncu - ku fatálnemu stretu fantázie a reality, nepoškrvnenej dobroty a čistého zla, alebo ak chceme, Ofélie a kapitána Vidala. Ako si koniec vyložíme, je len a len na nás. Obrovský emocionálny účinok nás však neminie. Našla Ofélia svojho o(O)tca? Našla vykúpenie? Stretla sa so svojou mamičkou? Bol Faun a úlohy čo mala splniť jej fantázia? Bolo vykúpenie chápané v rozprávkovom, alebo metaforickom zmysle? Na tieto odpovede si musíme odpovedať my. Pretože: There can be light in the darkness. In the misery, there can be beauty. And even in the death, there can be life. Faunov labyrint je môj najobľúbenejší film. Zasiahol ma do srdca. Odvtedy čo som ho videla, v mysli častokrát počujem melancholické tóny uspávanky, ktorú spievala Mercedes Ofélii. Posolstvo tohto flmu vás nemôže minúť. Ťažko sa hľadá, v spletitých metaforách, ale keď ho nájdete, nakoniec zostane len "svetlo, krása a život". ()

milanko8 

všechny recenze uživatele

Po opětovném zhlédnutí ubírám jednu hvězdičku. Ale to, že mi tento film utkvěl v paměti a kdysi ho ohodnotil 5 hvězdami, jen dokazuje, že se jedná o skvělý film. ()

yatan 

všechny recenze uživatele

Absolutne sokujuci, vysperkovany, dokonale zrezirovany a vizualne originalny klenot filmografie 21.storocia. Povinny film pre kazdeho filmoveho fanusika. Hlboka rozpravka ktora ma hororove prvky a a zasahuje hlbsie a zaujmavejsie ako El Espinazo del Diablo. Je to ten pravy filmovy zazitok podporeny krasnou hudbou a cinematography, ktora sa len tak nevidi. Na druhej strane musim napisat aj, ze Faunov labyrint nepatri medzi mile filmy, ktore by som pozeral tri krat za rok. 9/10 ()

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama