Reklama

Reklama

Faunův labyrint

  • Mexiko El laberinto del fauno (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Píše se rok 1944 a dvanáctiletá Ofélie jede se svou těhotnou matkou za otčímem, frankistickým důstojníkem, který kdesi v horách na severu Španělska potlačuje zbytky republikánského povstání. Život ve vojenské posádce ale nenabízí Ofélii pouze realitu poznamenanou boji s povstalci, všeobecným nedostatkem jídla a velmi chladným vztahem s otčímem – v nedalekém starodávném labyrintu potká dívka jednou v noci starého fauna, který ji prozradí, že je ztracenou princeznou kdysi mocné pohádkové říše a současně poslední nadějí na její záchranu. Než se ale opět setká se svým královským otcem, musí splnit několik úkolů. Fascinující podívaná a silný příběh o tom, že ve světě dětské fantazie se za život, čest a odvahu platí stejná cena jako ve světě dospělých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 3

Recenze (1 606)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se tesil naprosto neskutecnym zpusobem. Nejdriv byl jen namet, pak prvni fotky, trailery a nakonec vysoky hodnoceni, takze sem od tohohle filmu cekal naprostej vrchol. Jenze bohuzel, tentokrat jsem asi cekal prilis. Tenhle film jsou vlasne dva filmy v jednom, navzajem se nepotrebujou a aby byl aspon jeden z tehle dvou pribehu perfektni, potreboval by vyuzit i ten prostor druhyho pribehu. Mrzelo me, ze se Toro vic venoval valecne casti nez fantasy, kdyby to bylo naopak, mozna sem byl ted maximalne spokojenej, jenze toho fantasy je tu strasne malo. Valecna cast ma vcelku jednoduchej pribeh, nicmene nektery sceny jsou misty docela drsny a hlavni zaporak ma skvely charisma, takze film nudi jen vyjimecne. Akorat je tu nekolik nelogicnosti, jako treba pokus o zabiti kapitana, to bylo takovy dost hloupy. Nebo to, ze hlavni hrdinka pokazdy, kdyz chce neco provest, udela to ve chvily, kdy prijde kapitan. No a pak tu je fantasy cast. Coz o to, pohadka je to docela pekna, triky pusobi sice misty moc plasticky, ale pohoda, jenze jsem celou dobu cekal, kdy uz to konecne pride a ono nic. Navic tu neni ani moc fantasy postav. Guillermo del Toro natocil dva jedoduchoucky pribehy, ktery spojil, aby to mohl vydavat za neco velmi originalniho, ale ve vysledku to ve me nevyvolalo skoro zadny emoce a osud jednotlivejch hrdinu mi byl vicemene fuk. Nicmene po rezijni strance asi bez chyby. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Aj v tme sa môže objaviť svetlo.“ Jeden z najsilnejších filmov, aké som videl. Už aj idiotovi by malo byť jasné, že Guillermo del Toro nakrúca vydarené filmy len mimo USA (česť výnimke - HELLBOY). Vo FAUNOVOM LABYRINTE si evidentne zobral za hlavný predobraz vlastný starší hispánsky kúsok, u nás známy pod trápnym distribučným prekladom DEVIL, no poučil sa z jeho drobných nedostatkov a bez hanby nakrútil brilantne brutálnu kombináciu opantávajúcej lesnej rozprávky s krásne mrazivou surovou poetikou (titulnú melódiu si budete pobrukovať ešte aspoň tri mesiace) a historického vojnového eposu o partizánoch a jednej sklenenej fľaši. Povznášajúca horská výprava, nezabudnuteľné masky (tentokrát sa režisér vďakabohu drží s čudnými počítačovými trikmi pri zemi, takže pozoruhodný vizuálny dojem kazí len ropucha), výborné herecké výkony všetkých zúčastnených (vrátane španielčinu sa memorujúceho Američana Douga Jonesa) a scény trhajúce srdce (pôrod, záver). Kino Považan 2008 (2x) ()

Reklama

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Fantasy film? Rozprávka s hororovými prvkami? Poeticky spracovaný vojnový film? Del Toto by mohol pokojne točiť siedmeho Pottera a poniektorí by boli v siedmom nebi. Pri Faunovom labyrinte mrzí akurát to, že fantasy línia je spracovaná o dosť lepšie ako tá vojnová, ktorá až na pár drsnejších scén neprináša vlastne nič nové. Celkovo nejde o film, ktorý by som si púšťal zas a zas ale kvalitné dielo hodné povšimnutia je to určite. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Del Toro je psychopat! ve Faunově labyrintu se potkává ta nejdrsnější a vizuálně nejexpresivnější psychedelická fantasy s klasickou pohádkou a válečným dramatem, a čirá krása z nekonečné fantazie naráží na odpornou konečnost života v té nejbrutálnější formě. Výsledek je zároveň fascinujíccí a znechucující film, který mne zasáhl a teď už ho nechci nikdy vidět!. Ivana Baquero je anděl. Sergi López je SATAN! Takže proč JEN 4 hvězdy? Protože ta délka... ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Všechny žánry v jednom filmu. Příběh je zasazen do roku 1944 ve dvou světech, pohádkovém a válečném. Přítmím mezi těmito světy tvoří holčička Ofélie, která z války utíkala do pohádek pouze prostřednictvím čtení pohádek. Nyní objevuje skutečný svět a já jako divák jsem mohl s ní. Přestože už jsem dospělým, film mě dokázal unést a vtáhnout přímo do filmu a emocionálně prožívat dobrodružství s Ofélií. To co jsem prožíval během 112 minut sledováním Faunova labyrinthu jsem nikdy nepocítil a ani to nedokážu vyjádřit, možná to byla touha vrátit se do dětských let a znovu mít stejně bujnou fantazii jako ona. Když jsem na to šel do kina, očekával jsem něco úplně jiného (zvyklý z režisérových předchozích filmů) a odcházel z něho nadšený, plný zážitků. Velký podíl na tom má vizuální a technická stránka filmu s nádherným a nerušivým hudebním podkladem. Ještě teď mě mrzí neproměněný Oscar za nejlepší zahraniční film. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (57)

  • Šly zkazky, že herci Dougu Jonesovi trvalo až pět hodin dostat se do Faunova kostýmu, a když v něm byl, viděl jedině skrze nosní dírky. Ovšem v bonusech na DVD tvůrci prvně jmenované popřeli. Navléci na sebe kostým herci zabralo kolem půl hodiny. To s rozhlížením však potvrdili. (DaViD´82)
  • Film sa natáčal od 11. 7. do 15. 10. 2005 v lesoch Scots Pine, ktoré sa nachádzajú v pohorí Guadarrama, v centrálnom Španielsku. (Greenpeacak)
  • Celosvětová premiéra proběhla 27. května 2006 na MFF v Cannes. (Varan)

Související novinky

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

Del Toro natočí vysněného Pinocchia

22.10.2018

Oscarový režisér Guillermo del Toro (Tvář vody, Purpurový vrch) si zdá se konečně splní svůj dlouholetý sen a natočí stop-motion animovanou verzi Pinocchia. Domov mu přitom neposkytne nikdo jiný než… (více)

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

Febiofest má letos Deneuve i stan na Václaváku

11.03.2018

Pětadvacátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha - Febiofest letos nabízí velmi kvalitní dramaturgii a zajímavé hosty. Tím jistě nevyhledávanějším bude francouzská herečka Catherine Deneuve… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

Reklama

Reklama