Reklama

Reklama

Den vítězství

  • Česko Domorodci (více)
Trailer

Každý národ potřebuje své hrdiny. Strhující epos z druhé světové války, kdy v řadách de Gaullovy osvobozenecké armády bojovaly africké jednotky. Na krvavé cestě od Marseille po Alsasko zjišťují, že jsou a pro Francii zůstanou občany druhého řádu, kteří nikdy nebudou povýšeni, přesto jsou ochotni položit své životy. Film byl natočen podle skutečné události. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Alžír kolonizovaný Francouzi, stejně jako třeba Maroko, pomohlo Francii významě v dobách tvrdých bojů druhé světové války. Kdyby tomu bylo jinak, bylo by v současné Francii o mnoho rozvětvených rodin méně. Ti co jsou dnes považováni za špínu a nechtěné migranty, jsou ve většině případů právě potomci těch, kteří jim dnes umožňují pohodlně žít u svých honosných vil a bazénů. A o tom tento film je. O těch kteří ve jménu Francie, hrdině bojovali za její svobodu. Svobodu zaplacenou desetitisíci dnešních "přivandrovalců" kteří padali na bitevních polích, zatímco Francouzské velení vše pozorovalo z bezpečné vzdálenosti. Dnes už jsou tyto země suverení, ale ještě dnes, by si každý tamní občan, zasloužil respekt a úctu každého Francouze. Bohužel to tak není a podobná praxe pokračuje i nadále v podobě cizineckých legií. V první línii totiž za Francii stojí malokdy právě Francouz. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

už samotný záchvěv nejistoty způsobený podezřením, že se jedná o film vyrobený na společenskou zakázku, mající za účel pomoci s kompenzací určitého společenského/národního tabu, může pohřbít celý divácký zážitek. ale i onu hypotézu lze s trochou snahy podrobit zkoumání a zamyslet se, třeba s pomocí srovnání. snímek z francouzsko-africké koprodukce se možná nevyznačuje prostou cílevědomou režií, oskarovými hereckými výkony a slzopudným, epickým hudebním doprovodem jako kdejaký americký válečný film, spolu s tím se ovšem vyvaroval rovněž násilím vnucovanému citovému apelu, samoúčelnému vršení jedné akční scény na druhou, uměle namíchanému sentimentu a co je v žánru válečných filmů velkou vzácností - ideologické konformity. režisér Indigènes raději zariskuje, že znudí své diváky přemýšlivým dialogem na zajímavé etické téma, že je znejistí a podnítí uvažovat nad různými hledisky, než aby se je na druhé straně pokoušel otupit nekonečným přívalem střílení a explozí. přitom mu nemohu s čistým svědomím upřít um při režírování akčních scén, který předvedl zejména v působivém závěru. buď je Indigènes "nesrovnatelně" lepším filmem, než všechny ty pérl hárbry a zelené barety vojína Ryana, nebo se musím přiznat, že tentokrát jsem se i já nechal zmanipulovat a následně uchlácholit případnou politickou korektností. ale pravděpodobnější je možnost, že to je zkrátka dobrý, ač poněkud plochý a v některých okamžicích přeci jen tezovitý film. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek zpracovává poměrně neotřelou tématiku, ale bojové akce je tu nemnoho a to je u dvouhodinového válečného filmu dost velká vada na kráse. Když vezmu v úvahu samotný závěr vykradený z "Vojína Ryana", rozhodoval jsem se mezi 2 a 3, za tu předchozí přestřelku nakonec přece jen zaokrouhleno nahoru. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak trošku francouzská variace na Ryana s národnostním podtextem navíc. Válečných filmů o čených amerických vojácích za II. světové války tu už pár bylo a takřka bez výjimky se jednalo o černobílé vydírání a obviňování všech bílých. Indigénes také poukazují na odlišný přístup francouzského velení k bílým a africkým vojákům, ale není to tak přepálené, jak by se dalo čekat, takže není problém těm křivdám uvěřit. Technická stránka je téměř bezchybná a totéž se dá říci o hereckém představení všech zúčastněných. Byl jsem trošku skeptický k Jamelovi Debouzemu, kterého jsem si, vzhledem k jeho handicapu, nedokázal v roli vojáka představit, ale on si poradil opět výborně a jeho tělesný nedostatek jsem takřka nevnímal. Závěr mě pak zvedl ze židle. Francouzi by se za svůj postoj měli stydět. 80% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Úprimne povedané čakal som od toho viac, bolo to možno názvom, obsadením, produkciou toľkých krajín, ale výsledok je len obyčajná akoby televízna vojnová dráma s nie príliš šťastným koncom. No tie časy boli najmä pre vojakov z krajín, ktoré bojovali pod inými vlajkami ťažké. Depresívny film, ale dobrý, dobrý, ale doslovne je to priemer. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen dle skutečných válečných událostí 2. světové války z let 1944 až 1945 a autentických vzpomínek severoafrických domorodých vojáků. (Lynette)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama