Reklama

Reklama

Den vítězství

  • Česko Domorodci (více)
Trailer

Každý národ potřebuje své hrdiny. Strhující epos z druhé světové války, kdy v řadách de Gaullovy osvobozenecké armády bojovaly africké jednotky. Na krvavé cestě od Marseille po Alsasko zjišťují, že jsou a pro Francii zůstanou občany druhého řádu, kteří nikdy nebudou povýšeni, přesto jsou ochotni položit své životy. Film byl natočen podle skutečné události. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak trošku francouzská variace na Ryana s národnostním podtextem navíc. Válečných filmů o čených amerických vojácích za II. světové války tu už pár bylo a takřka bez výjimky se jednalo o černobílé vydírání a obviňování všech bílých. Indigénes také poukazují na odlišný přístup francouzského velení k bílým a africkým vojákům, ale není to tak přepálené, jak by se dalo čekat, takže není problém těm křivdám uvěřit. Technická stránka je téměř bezchybná a totéž se dá říci o hereckém představení všech zúčastněných. Byl jsem trošku skeptický k Jamelovi Debouzemu, kterého jsem si, vzhledem k jeho handicapu, nedokázal v roli vojáka představit, ale on si poradil opět výborně a jeho tělesný nedostatek jsem takřka nevnímal. Závěr mě pak zvedl ze židle. Francouzi by se za svůj postoj měli stydět. 80% ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Pekný vojnový film so zaujímavou, filmovo málo prebádanou témou. Nespravodlivosť voči dobrovoľníkom z bývalých kolónií (v tomto prípade Alžírsko) je vec, ktorá tu bohužiaľ bola. Som preto veľmi rád, že sa točia takéto snímky - nemalo by sa zabúdať ani na takéto etapy vojny... Čo sa týka prevedenia, tak samozrejme nie je to celkom tip top, slabých miest by sa dalo nájsť neúrekom. Tempo je taktiež nie vždy presvedčivé ale mne osobne tie dve hodinky prešli ako voda. Nenudil som sa. Dokonca som spoznal aj niekoľko mne známych tvárí, táto maličkosť ma tiež celkom potešila. Osobne by som to prirovnal možno skôr k niečomu ako je ruská 9 rota, neviem prečo. Rozhodne potešilo a odporúčam hlavne tým, ktorým takéto historické témy nie sú cudzie. 80% ()

Reklama

dopitak odpad!

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě nezaujalo vůbec nic. Od začátku až do konce o ničem. Přiznávám, že jsem po první zhruba půlhodině od toho utekl a dál film běžel jen jako zvuková kulisa v pokoji. A to ta první půlhodina byla asi z celého filmu nejlepší :-( Slabý děj, jediné zajímavé: pohled za WWII zase z jiné strany. Ale zpracování bídné.. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Prekvapilo ma to. Nikdy v živote som netušil, že Arabi pomáhali Francúzom v 2. svetovej vojne a oni sa im ešte tak "pekne odvďačili". Smutné. K filmu - bol pekný ryanových rozmerov, ale trošku nudný cez tie 2 hodiny sa toho až toľko neudialo. Ale kamera, réžia aj herci boli perfektní a ešte raz - klobúk dole pred Arabmi, ktorí bojovali nie za slobodu, ale "svoju vlasť". ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Další docela povedený film ze druhé světové války, který poukazuje na křivdu muslimům, kteří se přičinili o osvobození Francie od nacismu (v tomto ohledu mi film dot připomíná český Tobruk, ve kterém jsou ukázány zásluhy českých a slovenských vojáků, kteří pomohli vybojovat několik důležitých bitev). Den vítězství je dobře herecky obsazený, ale trochu zbytečně dlouhý a hlavně chvílema docela zmatený. Co se ale rozhodně nedá upřít je solidní zpracování a pár dobých akčních scén- 60%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen dle skutečných válečných událostí 2. světové války z let 1944 až 1945 a autentických vzpomínek severoafrických domorodých vojáků. (Lynette)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama