Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (648)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Malý velký film o rodinném životě na rozmezí chudoby a existence, o nepochopení dospělých a o jednom neuvěřitelném, náhodně objeveném talentu. Film oslavující jak balet, tak i oddanost, cílevědomost a ctižádostivost. Tady opravdu platí za málo peněz spousta muziky, a to nejen metaforicky. Jamie Bell předvádí jeden z nejlepších dětských hereckých výkonů všech dob a v pouhých čtrnácti letech dokázal utáhnout na vlastních bedrech a nohách celý téměř dvouhodinový film. Stephen Daldry přinesl na plátno po dlouhé době konečně upřímný film, který kinematografii posledních let viditelně chyběl. Až Hodiny dokázaly, že nešlo jen o náhodu. Smekám klobouk a utírám poslední slzy, scéna s otcem a synem v objetí v okolí hromad uhlí je předčasným vyvrcholením celého filmu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne velky a mily prekvapeni, tohle sem fakt necekal. Na film s podobnym tematem bych se v zivote nepodival, nebejt tak vysokeho hodnoceni, protoze na nic jineho me nemel moznost nalakat. Herci neznami, reziser, ktery natocil jen Hodiny ( i kdyz ty byli dobry) a pribeh, kterej de naprosto mimo me, ale ted jsem rad, ze jsem film videl. Film se rozjede uz od zacatku, ale neni to nic ve stylu, ze by byl Billy genialni a hned vsechno umel, coz je jedine dobre. Sceny s tancem maj skvelou hudbu a jsou vyborne prostrihany se scenama ze stavky, ktery jsou taky paradni. Herecky vykony vsech jsou nadprumerny, hlavne Jamie Bell me prekvapil, fakt skvelej detskej vykon a hned po Christianu Baleovi asi nejlepsi ze vsech detskejch vykonu a taky jeho otec byl vynikajici. Dej filmu hezky odsejpa a film se z trochu komedialniho vyzneni meni postupne v slusny drama. A ani mi nevadila ta rec kuli prijeti na skolu, nepusobila tu nijak nucene, jak to v podobnejch situacich bejva v jinejch filmech. Ten konec taky nebyl nejhorsi, jen ten herec vypadal pekne divne a mozna ani nebylo nutne ten uspech ukazovat, protoze Billymu v podstate o to behem filmu neslo, tudiz jeho snaha mohla vyvrcholit uz prijetim na skolu. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

Balet. ,,Co je na baletu špatného?“ ,, Není pro kluky! Kluci hrajou fotbal nebo boxujou“…. Divný! Co může napsat chlap o filmu, kde se tancuje - baletí? A přesto: tento EVROPSKÝ film je vzdálen (běžné) hollywoodské produkci. Problémy a útrapy malého kluka nepřivádějí průšvihy, ale obyčejná touha tancovat. Buď vás pohltí, nebo jej nedokoukáte. Horníci, stávka, stávkokazi a demonstrace, proložené baletem Billyho Elliota. Zvláštní kombinace. A právě ta drsná životní realita může poodhalit city lidí, dát prostor silným okamžikům, které mi naženou slzy do očí. Pocit radosti z první piruety prostě cítíte také! A přesto že mám v tanečních jen jednu lekci, když to ,,rozjel“, mé nohy nezůstali v klidu. A představte si finále, které není plné krve a akčních scén, ale TANCE! Vlastně bohužel není. A JÁ SE TAK TĚŠIL !! TANČI BILLY !! P.S.: Věřím, že všichni baleťáci nejsou teplý a doufám, že vy uvěříte, že to platí i o těch, kterým se líbil tento film.. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Může mi někdo říct, jak to s tím Billym vlastně dopadlo? Zhomosexuálněl nebo ne? Z jeho kamaráda se stala transvestita a ještě k tomu buzna, ale ten k tomu měl náběh už od mala a bylo to pouze otázkou času. Myšlenka filmu je celkem jasná. Film huláká do světa, že každý člověk by měl utíkat naproti svému snu a odevzdat mu celý svůj život. Bez ohledu na to, že sen může být lehce homosexuálního charakteru. Já jsem člověk, který balet nenávidí. Nevidím na něm ani špetku umění. Poskakovat jako kretén zvládne s patřičnám tréninkem každý mladý gay. Soundtrack je silnou stránkou filmu. Naopak Jamie Bell se mi velmi rychle okoukal, ba dokonce mi jeho účinkování začalo vadit. Příběh je takový jaký je. 2/3 ze zbytku Billyho rodiny jsou zapřísáhlí tvrdí horníci, kteří o baletu nechtějí ani slyšet. Člověka tedy může překvapit, že jeden homotaneček jeho otce naprosto obměkčí. Poté už následují klasický pohádkově laděný konec. Vyloženě jsem se u filmu nenudil, ale mezi 300 nejlepších zkrátka nepatří. Za sebe dávám heterosexuální 2*. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Veľa chlapov robilo balet.“ – „Kto napríklad?“ – „Tu nikto. Ale inak veľa.“ Parádny, nádherný, úžasný film. Možno jeden z najlepších filmov z rokov 2000 – 2010. Už po prvom pozretí som bol nadšený, ale dalo som „len“ 4*. Potom som Billyho Elliota 12 rokov (!) nevidel a hovoril som si, či som to neprehnal. Či by nestačili 3*. V r. 2017 som si ho ale pozrel zas a hoci som sa snažil nedať sa, nakoniec ma Stephen Daldry dal dole ako decko na preliezačke... a ja zvyšujem na 5*! Dokonalý Jamie Bell, vynikajúci kasting vedľajších rolí (najlepší kamoš, rodič, brat, babička), výborné epizódne postavy (unudené dievčatko postávajúce na ulici). Veľmi veľa tomu dáva depresívne prostredie baníckeho mesta, v ktorom kvôli štrajku skapal nielen pes, ale aj nádej, finančné konto a ružová budúcnosť. Práve vďaka tomu Billy Elliot pripomína o tri roky staršie Do naha! Kontrast pôvabnej komédie a ponurých, ťažkých sociálnych podmienok a pokazených medziľudských vzťahov, dodáva beztak silnému scenáru presah. Ten mu dáva aj postava učiteľky, ktorá je v konečnom dôsledku (a veľmi odvážne) poňatá vlastne ako smutná, starnúca žena, ktorá má najlepšie roky za sebou, vyhliadky na budúcnosť prakticky žiadne a Billyho učí prekvapivo nie kvôli nemu, ale kvôli vlastnej, nadobro stratenej minulosti, kedy z nej niečo mohlo byť, ale tie časy sú dávno preč a ona zostarla. Zbožňujem tento film, všetky tie pohybové šialenosti, aké vtedy 14-ročný Jamie Bell predvádza. Spočiatku je to drsné, až si vravíte, či sa z toho nestane čosi ako Malý mäsiar. Ale postupne do toho vnikáme a atmosféra začína byť nebezpečne dojemná. Veľmi pekne napísané boli postavy otca a brata, ktorí dlho hrajú tvrďácku formu, ale nakoniec povolia a docvakne im, že kým oni už asi žiadnou veľkou nádejou nedisponujú, nemajú právo vziať ju aspoň svojmu malému synovi a súrodencovi, ktorý ešte má ako-takú šancu. Koniec je potom už vyložene slzový bitúnok („Mám strach.“ – „To nevadí. Všetci máme strach.“). V neposlednom rade poteší pol tona hlášok („Nosíš balerínky? – „Si debil?!“). ()

Galerie (46)

Zajímavosti (11)

  • Děj filmu se odehrává ve městě Easington. Město je však smyšlené. (griph)
  • Představení v závěru filmu je „Labutí jezero“, verze Matthewa Bourna, ve kterém hrají všechny labutě muži. Billy (Jamie Bell) hraje labuť, o které dříve hovořil s paní Wilkinsonovou (Julie Walters). (HellFire)

Reklama

Reklama