Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Budovatelská témata se v 80. letech přetavila do bipolárních mravních dilemat, do nichž se dostávali příliš ctižádostiví jedinci, chtějící za každou cenu vyniknout. Hrdinou je vedoucí demoliční čety, která bourá velké objekty, zpočátku snad i sympatický mladík, jenž však v honbě za kariérou a oceňováním začíná přestupovat hranice, jak se tehdy říkalo, socialistické morálky i zákonnosti. Ocitá se pozvolna v protikladu k zásadám obyčejných, avšak čestných lidí. Vypravěčský nevýrazný, proklamativní snímek je úzce spojen s dobou svého vzniku, stěží v něm nalezneme nadčasovější postřehy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Haniczka 

všechny recenze uživatele

FIlm je všechno, jenom ne budovatelský. Je plný melancholických reminiscencí, osobní krize hlavního hrdiny, který se snaží vypořádat se vším, co mu přinesl život. Vztah k otci, vlastní rodině, kamarádům. Je to autentické drama ze severu Čech, pěkně po vzoru Párala. Ostatně Švejda je k Páralovi právem připomínán. Dobrá hudba a přesvědčivá kamera. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ve své době (80.léta) napsal litvínovský spisovatel Jiří Švejda stejnojmenný román, za který čelil i několika žalobám od lidí, kteří se v něm poznali.Podle tohoto románu vznikl - na svou dobu - docela dobrý film. Nesouhlasím z ofic. textem distributora. Důvody chování Ing.Kaliny jsou v celoživotním podceňování otcem, a následnou snahou syna mu dokázat, že " něco" umí...Melancholickou atmosféru filmu vytváří i průvodní písnička Černá voda s textem J.Kainara a z hudbou Z.Vřešťála. 70 % Do podoby bezvýchodně melancholického filmu zasáhla cenzura a režisér Antonín Kopřiva se k další práci dostal až po roce 1989. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Libová věc, do určité míry bez nadsázky. Výborný portrét normalizační bezvýchodnosti, kde hrdinovi nezbývá než buď šlapat v kole státního podniku, nebo se pustit do melouchaření. Vzhledem k tomu, že ideologie se tu takřka nezpřítomňuje slovně, působí ten film hodně hnusně, šedivě a zoufale. Samozřejmě, historka o chlapovi, který se zruinoval, moralizuje především svojí zápletkou. Ale to se dá brát s úsměvem na rtech a namísto toho se soustředit na atmosféru, která je opravdu podařená. Líbí se mi, jak tyhle hovadiny nezáměrně rozkrývají samu podstatu úpadku let 80. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pro mě překvapivě dobrý film se zajímavým obsazením. Trochu mi připomínal svým vyzněním "Bony a klid". Z dnešního pohledu je zajímavý vhled do společnosti, kde nejlépe se mají ti, co nejvíce podvádějí (což v dnešní době částečně platí nadále - viz komentář Big Bear). Legálně si v oficiálně rovnostářské společnosti nejde ani přivydělat, proto se melouchaří. Tentokrát ale v melouchu jedou i výbušniny. Demoliční četa se ve filmech opravdu objevuje pouze zřídkakdy. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina si toho nabral hodne, je pyrotechnickým inžinierom, otcom rodiny, fuškárom pre prachatého spolužiaka a ešte po večeroch hráva na klavíri s kapelou v bare blues. K tomu prirátajme celoživotné mindráky z otca a už len čakáme, až sa to všetko čo si nabral na plecia naňho jedného dňa zosype. Film nám priblíži ťažkú prácu deštruktorov, šedú a inú nekalú ekonomiku, neľahké osudy bluesmanov, zdravotných sestier a nechýbajú sťažnosti na zdravotné obtiaže mestských detí. Zaujímavá je aj konštatovanie nemožnosti zarobiť v socialistickom zriadení legálne viac peňazí než poskytuje tabuľkové ohodnotenie a na druhú stranu viac-menej nedotknuteľnosť niektorých, ktorí tak činia. Dobrá atmosféra, dobré herecké výkony, dobrá hudba. Výtečné. ()

Zajímavosti (6)

  • Za stejnojmenný román, který je předlohou filmu, čelil Jiří Švejda i několika žalobám od lidí, kteří se v něm poznali. (sator)
  • Natáčení probíhalo v Teplicích, Mostě, Novém Kníně a Malé Hraštici. (M.B)

Reklama

Reklama