Reklama

Reklama

Hedvábná cesta

  • Kanada Silk (více)
Trailer

Psala se tehdy šedesátá léta 19. století a šarmantní francouzský bohatý syn starosty Hervé Joncour v podání Michaela Pitta měl všechno, o čem ostatní muži sní. Výnosnou práci, luxusní hřejivý domov a v něm především čarokrásnou milující ženu s tváří Keiry Knightleyové. A přesto nebyl zcela spokojený. Chyběly mu totiž životní výzvy. I z toho důvodu se nakonec vydal do Japonska, v té době téměř nepřístupného cizincům, aby jednal s tamějšími hedvábnými magnáty o možnostech interkontinentální spolupráce a pokusil se zařídit obchod snů. Nakonec ale v zemi vycházejícího slunce nalezl mnohem víc, přičemž možnost propašovat zapovězené hedvábné červy do Evropy byla tím nejmenším. Japonsko nabídlo svému hostu především lásku dívky, konkubíny, jejímuž půvabu navzdory všem kulturním a společenským překážkám Joncour okamžitě propadl. Tím se ale dostal před nevyhnutelnou volbu. Vynikající kamerou a hudební složkou, z pera Ryuichiho Sakamota, působící obrazové romantické drama natočil v roce 2007 kanadský režisér François Girard, jehož unikátní smysl pro poetiku mohlo české publikum ocenit již v roce 1998 v nezapomenutelných Krvavých houslích. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (134)

Silas 

všechny recenze uživatele

Ani 10 oscarových kamer se nevyrovná tomu, co tvoří režisér Girard s kameramanem Dostiem. Doslova každý záběr je výjimečný, vypiplaný do nejmenší detailu - nasvícení, hloubka ostrosti, barevnost, kompozice....až se divák tou krásou zalyká a nevěří, že něco takového mohl stvořit člověk. V jádru je příběh velmi křehký, mnoho slov nepadne, hudba tvoří emoce a každý, kdo se naladí na tuto meditativní vlnu, bude odměněn nevšedním zážitkem. (P.S. Jen se dojímejte nad Pokáním s umělými emocemi, kde se tlačí nadoraz. Tohle je pravdivé.) ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Křehký příběh, který sice má poněkud podivný začátek, jelikož během několika málo minut strčí diváka až příliš rychle přímo do víru dění, pak ale výrazně zvolní tempo a dá člověku možnost vychutnat si téměř neuvěřitelně nádhernou vizuální stránku snímku při které se mi málem podlamovala kolena, navíc Keira Knightley je zde krásnější než v jakémkoli jiném filmu, rozhodně to stojí za shlédnutí. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nalejme si čistého saké: niečo tak nudného, studeného a prázdneho (snáď s výnimkou mierne prekvapivého záverečného zvratu, ktorý tomu v poslednej chvíli dodal akú-takú myšlienku) sa len tak nevidí. Pekné obrázky, nič viac. Ani štipka vášne, ani náznak emócií či atmosféry. Zúfalstvo, z ktorého nevytrhne dokonca ani Alfred Molina, a to už je čo povedať. Nemám nič proti pomalým, melancholickým filmom, pred pár dňami som si maximálne vychutnal Zabitie Jesseho Jamesa, ale hoci má Silk len 100 minút, mal som dojem, že je dvakrát dlhší. A niekto by mal tvorcom vysvetliť, že z Viedne do Kyjeva sa skutočne necestuje cez Moravu. Ale ak chcete vidieť Keirine "lentilky" a jedného japonského bobríka odvahy, nech sa páči... ;-) P. S.: Michael Pitt je smrteľne nesympatický. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Hedvábná cesta je lehce cestovatelsko-romantické drama o muži, který nakupuje v Japonsku vajíčka bource morušového a přitom poznává tamní kulturu a i jednu ženu, a to ve Francii na něho čeká jeho krásná manželka:). Keira Knightley a Sei Ashina jsou krásné ženy a je těžké si mezi nimi vybrat pro hlavní postavu. Pokud máte rádi pomalé záběry krajiny a zasněžené Japonsko, tak doporučuji. Příběh mě docela zaujal, že si asi přečtu i knihu od Alessandra Baricca: Hedvábí. 80 %. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu působila velmi ponuře. Téměř všechno se odehrávalo v pološeru a zvláštní hudba děj působivě dokreslovala. Obzvlášť vesnice v zimní krajině působila až pohádkově. Rozpolcenost hlavního hrdiny jsem nechápala, zřejmě pramenila víc z jeho neklidné povahy, než ze zážitků z cest, které pro diváka nebyby příliš přesvědčivé. Myslím si, že námět tady nebyl zcela využitý, vyzněl téměž do prázdna a největším kladem tu zůstávají pouze scenérie, nádherná hudba a výkon hlavní hrdinky, kterou ztvárnila Keira Knightley. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočen podle románu Alessandra Baricca, který v ČR vyšel pod názvem Hedvábí. (Yardak)
  • První zmínky o chovu bource morušového spadají už do 3. tisíciletí př. n. l. Výrobní monopol na hedvábí držela Čína až do 6. století (n. l.), pokus o vývoz technologie se trestal smrtí. (formelin)

Reklama

Reklama