Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na jednom trhu prodávala zelinářka (S. Zázvorková), která měla syna Jakuba (O. Havelka). A protože to byl její jediný syn, tak se v něm doslova viděla. Jenže Jakub byl pěkně rozmazlený synáček, který si zakládal na své pěkné tvářičce a měl rád pouze lidi s hezkým zevnějškem. Takže se mu vůbec nezamlouvalo, když se jednoho dne u zelinářského stánku zastavila podivná žena, která začala všude strkat svůj dlouhý a šeredný nos… Kdyby ovšem věděl, že to není ledajaká žena, ale zkušená a poněkud zlomyslná čarodějnice, mnohá trápení by si ušetřil. Čarodějnice (L. Kozderková) totiž Jakuba za jeho domýšlivost pěkně potrestala… Jak se z namyšleného panáka stal obětavý a skromný mladík, který si nakonec našel tu pravou nevěstu, se dozvíte v pohádce, kterou podle literární předlohy W. Hauffa "O trpaslíku Nosovi" napsala K. Kuršová a režie se ujala J. Pokorná-Makoszová. Jakubovu nevěstu si zahrála Tereza Pokorná. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

nash. 

všechny recenze uživatele

Klasická papundeklová studiovka s typickou levnou výpravou, nervními loutkami a rutinním řemeslným zpracováním. Ovšem také zábavně ujetá, vtipná, přitom s jasným poselstvím o pýše, laskavosti a pracovitosti, s výrazným osobitým kouzlem a výtečnými hereckými party. Ondřej Havelka i Laďka Kozderková to totiž rozjíždí nezapomenutelným způsobem. Jedna z těch studiovek, pro kterou u mé generace platí, že tehdy v dětské paměti uvízly hluboko a dodnes se nehodlají pustit. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Non cuc flundra!" Rozmaznaný a prehnane sebavedomý feši Havelka príde pričinením čarodejnice Kozderkovej o veškerý mladistvý pôvab, prestane sa socializovať a upne sa na rozvoj kuchárskych schopností zabezpečovaním teplej stravy pre spomínanú bosorku, jej päťhlavú dračicu domácu a dvoch rarachov. Časom sa vypracuje až do zámockej kuchyne, kde sa síce realizuje profesne, ale stráda v oblasti intímnej, až nakoniec zahorí opravdivým citom k hydine. Klasická dobová televízna rozprávka s papundeklovými kulisami, vynikajúcimi hereckými výkonmi (okrem spomínaných by som vyzdvihol Hadrbolcovú, Větrovca a Augustu), vtipným príbehom a dokonca morálnym (či akým) ponaučením. Ako decko som to miloval, ako dospelý nad ňou tiež neohrniem nos. ()

Reklama

M-arta 

všechny recenze uživatele

Další ze starých studiových pohádek, ve kterých "si herci ještě hrají" - zvlášť pan Havelka v ní září opravdu vrchovatou měrou - až radost pohledět... Na mě jako na dítě udělala velký dojem i svojí zvláštní atmosférou, kterou jako dospělá už tak nevnímám a skloubením prvků (herci, loutky, živá husa, umělé kulisy, reálné předměty,...). Přiznávám, že minimálně jednu hvěždičku uděluji z nostalgie. ()

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

Na to, kolik pohádek je ve zdejších vodách ČSFD podhodnocených až hrůza, nechápu nadšení zrovna z téhle. Pravda, Kozderková a Havelka válí a zbytek ansámblu za nimi nijak nezaostává. Přesto si nemůžu pomoct, scénář není vyladěný tak, aby ve mě pohádka zanechala hlubší dojem. Čarodějnici se poťouchlé kousky mohly pěkně vymstít a kdyby Jakub Bětku-husu neochránil, tak má čarodějka na svědomí vraždu. A co chudák Jakubova máma, která se rok utápěla v žalu nad ztrátou syna a třela bídu s nouzí? A drak Emilka nepokrytě přiznává, že žere princezny (ne bramboráky nebo dřevěné uhlí jako jiní, hodní draci). A uvěřitelnost pouta mezi Jakubem a Bětkou-husou výrazně narušuje fakt, že Jakub jejímu hlasu v této verzi nerozumí (versus např. ruská animovaná adaptace "Malý Nosáček" z roku 2003 nebo německý film "Trpaslík Nos" z roku 2008), neví, že je to zakletá dívka, a ve výsledku se tedy regulérně ožení s vrubozubým ptákem. Zkrátka a dobře, v mých očích jde o televizní průměr. ()

Josefin 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka sice nemá žádné honosné interiéry, zato má duši a vtip. V roli čarodějnice bohužel již zesnulá L.Kozderková , která do svých osidel polapí prodávajícího zelináře Jakuba / O.Havelka pro svou nenasytnou několikahlavou Emilku. Bramboráčky? Lívanečky? no jo notuje si Jakub: "Není lehká věc upect lívanec....". Zábavná pohádka pro všechny generace, moje babička by Emilku vykrmila:-). ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama