Reklama

Reklama

Dantovo peklo

  • Česko Božská komedie (více)
všechny plakáty
Trailer

Recenze (23)

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavým pro každého, kdo se zajímá o filmovou historii. Výborné ztvárnění Dantovi Božské Komedie, která si určitě zaslouží pozornost a na rok v kterém byla natočena je rozhodně pozoruhodným dílem a některé efekty mě dost překvapili. Pro mě nejzajímavější byl hudební doprovod, který byl k filmu později přidělen, ale hodně lidí ho shazuje, pro mě osobně byla hudba hodně zajímavá a nevadila mi. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Kdysi před léty jsem "Dantovo peklo" odstřelil průměrným hodnocením jako nudu k posrání, teď bych si za to nejradši nafackoval. Může mě omlouvat snad jen to, že jsem ho viděl mladšíma očima, neměl tenkrát tolik nakoukáno a nemohl docenit čím vším ve své době pro diváky muselo být. Určitě tomu taky nepomohla příšerná kvalita v které jsem film viděl a nevýrazný hudební doprovod. A to mě přivádí k tomu jak zásadním faktorem pro němý film může být, pokud projde pečlivým remasterem a je mu na míru ušitý zvukový doprovod. V současné době je "Dantovo peklo" možno vidět s nehodící se suitou od Tangerine Dream (protože Heaven)... nebo s originálním live hudebním doprovodem od Ester Poly... a také především v alternativní evil sounds verzi (protože Inferno). Zde je použita intenzivní psychedelická hudba v doprovodu řady zvukových efektů a ruchů. Surrealistické výjevy filmu tím posouvá na úplně nový level a i v 21 století je díky tomu schopný zprostředkovat neopakovatelný umělecký zážitek. Tohle opravdu jen tak někde neuvidíte. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Mimořádně působivé filmové obrazy. I když by se dalo namítat, že ztvárnění Vergilia a podobně není příliš antické, Dost mi však vadily především scény, které se neodehrávají přímo v nějakém bizarním prostředí: prostě obyčejný lesní palouček, vzadu je vidět kus normálně kulturně pěstovaného lesa. Hm. Jasně, jsme v roce 1911, tak co bych ještě nechtěl, ale stejně... Daleko, daleko lepší pak jsou výjevy s dušemi mrtvých hříšníků, které se svíjejí v agónii démonicky makabrózních pekelných trestů. Už jen kvůli tomu film za vidění stojí, protože onu působivou naléhavost právě v těchto záběrech skutečně nese. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dante Alighieri napísal svoj rozsiahly epos zrejme v rokoch 1304-1321 a svoju prácu sizuoval do štyroch dní Veľkonočných sviatkov. Je zložený z troch častí : Peklo, Očistec a Raj. V zmysle roku vzniku filmu ide o odvážny čin, tvorcom sa podarilo zmotniť Danteho predstavu o pekle vcelku vierohodne. Príbeh začína putovaním samotného básnika blúdením po Temnom lese, ktoré symbolizuje hriešnu cestu. Na ceste ho sprevádza antický básnik Vergílius. Spoločne prechádzajú rôznymi časťami pekla a stretávajú samotných hriešnikov. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Dielo vo svojej dobe prestížne a ohromujúce, v dobe dnešnej len zlepenec štýlovo natočených scén s minimom emócií. To minimum sprostredkovala hudba od Tangerine Dream, ktorá je vskutku skvelá a do filmu pasuje. Fádne a statické. Ale musím uznať, že vyobrazenie pekla je ozaj nápadité a pôsobivé - teda aspoň na tú dobu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Mohamed v pekle s roztrženou hrudí... dovolil by si to dnes někdo ukázat a jakpak by asi pochodil v naší šílené Evropě? Už sám námět - peklo - o tom se mluvit nesluší, tohle nepopulární slovo ani v kázáních nepadne. Že by se něco změnilo a peklo přestalo existovat? - - - Jeden z filmů, které diváka donutí vzít do ruky literární předlohu: Řekl jsem: Mistře, kdo jsou tihleti pohřbeni přímo do hořící truhly, že tolik křičí ? "Výkvět staletí," řekl mi on, " heretici, ti zvrhlí všech sekt a druhů, všichni kacíři, je jich tam spousta, všichni žhnou jak uhly, ten víc, ten míň se dole poškvíří, jak kde hrob pálí, rovný s rovným leží." Doporučuji! ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Božské obrázky bez súvislejšieho resp. akéhokoľvek deja. Ide vlastne len o také predstavenie trikových efektov a dlhých sprievodných textov bez face to face dialógov. Z literárnej adaptácie možno i čiastočne hanobí svoj slávny odkaz, každopádne je točený štýlom, že sa dá prakticky vnímať aj inými očami : umeleckými. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak zde by měl být mezi tvůrci jmenován i Gustave Doré. Na jeho ilustracích k Dantovu Peklu stojí tento film. Některé obrazy jsou zde vlastně obrazovými citacemi Dorého ilustrací. Proto je toto dílo taky tak bizarní a tam, kde se Dorého přidržuje, působivé. Ten pán měl prostě fantazii. Takže namísto Dante's Inferno by měl název znít Doré's Inferno. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Recenzovat, natož kritizovat film z roku 1911 mi přijde přinejmenším nepřístojné. Nicméně Dante a Tangerine Dream + Edgar Froese tu ke kritice zůstávají. K Danteho veledílu jsem měl od mládí nesympatický vztah, podezíral jsem ho z nesnášenlivosti, cynismu a snad i ze sadismu; a možná jsem v něm (tak trochu) viděl i ideového "projektanta" koncentračních táborů, kterého antičtí básníci (ve filmu) případně zdraví nacistickým pozdravem. A co se týče hudby: řadím se k těm, kteří neorganicky naimplantovanou hudbu TD odmítají. Tím však neodmítám film, nýbrž jeho digitální restauraci a úpravy z roku 2004. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prilis nudne, bez deja, plane tempo, takmer ziadne herecke vykony. Mam rad silent films ale tento je vynimka, respektive tento film neznasam. 50 % ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

První a v podstatě jediná aspoň přibližně přesná filmové verze Božské komedie. V podstatě jde o "rozpohybování" Doréových ilustrací k tomuto dílu s občasnými převyprávěnými úryvky v titulcích. Vykrádat ilustrace nebyl zrovna dobrý nápad, rozpohybované vypadají dost často směšně, ať již se to týká hereckých výkonů nebo efektů (úvodní Dantův útěk před třemi šelmami, Beatricina svatozář, letargicky na kamenech polehávající monstra, která jednou zavrčí a dál se dívají do blba, ze země čouhající nohy svatokupců, poživační, kteří se lhostejně koupají v jezeře hnusu, Vergilius vypadá nejspíš jako Nosferatu aj.). Na druhou stranu některé scény i efekty jsou nejen na svou dobu dost působivé (smilníci zmítaní bouří, Kerberos, ploužící se zástup pokrytců, rozkolníci). Zfilmování básně je vždy nesmírně obtížný, v podstatě nemožný úkol, a musím uznat, že novodobé pokusy o zfilmování poesie dopadávávají podstatně hůř - no a nápad zfilmování jako rozpohybovaná ilustrace není zrovna špatný, byť celá řada směšných prvků by se dala odstranit jen trochu menší doslovností. Hudba od Tangerine Dreams je skvělá a k filmu dokonale sedne. Na svou dobu asi dobrý a dost děsivý film, jenže zestárl víc než jiné. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Takže jsme zanechali nadějí... a ponořili se do pekla. Osobně upřednostňuji originální Dorého ilustrace. Vzhledem k době vzniku jest ovšem L´ Inferno impozantní záležitost (tudíž uctivé tři hvězdy). Božskou komedii mám zevrubně přečtenou; pohyblivé obrázky jsou však poněkud odlišným typem média než mnohovrstevnatá knižní předloha.------------ Nevím, nevím. Esteticky vytříbení a z hlediska katolického zřejmě přijatelní Giuseppe de Liguoro a Adolfo Padovan nebo Merhigeův zběsilý tanec na ostří potřísněné katany? Peklo jako peklo. Jednou z něho vyrostete. A nebo se v něm budete rochnit. Záleží na míře sebemrskačství a smyslu pro skutečný Život. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Dante je v lese v dlhom, trochu komickom plášti. Príroda je fajn, no už teraz viem, že animovaná verzia sa mi bude páčiť viac. Spoilery. Cestu mu skrížia 3 zvery, každé ako symbol určitého hriechu. Už prvý panter vyzerá ako maketa a nenaháňa strach. Lev vyzerá trochu lepšie, no nehýbe sa. Jediný vlk je uveriteľne živý, no je to pravdepodobne pes a nejde po hercovi hrajúcom Danteho, ale uteká vedľa neho. Beatrice, Danteho vyvolená, zostúpi z raja do Limba, predpeklia, aby požiadal básnika Vergília, aby Danteho viedol. Toto Limbo v prírode ako predpeklie ničím nevyzerá. Vergílius (Virgil) tu vyzerá úctyhodne aj gestikuláciou ako rímsky cisár, Beatrice zasa ako Panna Mária. Na efekt jej svätožiary použili tvorcovia nejaký mechanizmus vzadu na jej hlave, ktorý sa krútil ako ventilátor. Nie je to najlepšia voľba, ale kreativita sa cení. Triky zjavenia a zmiznutia celkom vyšli, ale dnes už to nie je nič svetoborné. Pes, čo prišiel s Dantem na scénu s Virgilom, svoj herecký výkon vlka skoro pokazil, lebo mal ostať stáť na mieste a zjavne na ich dvoch spolu odchádzajúcich zazerať. Chcel ísť s nimi, tak tvorcovia museli dať scény ďalší záber, čo vidno pri pohnutí sa psovej nohy. Cháron je tlstý muž s dlhými vlasmi a fúzmi bez oblečenia do pol pása a týmto výzorom aj bez atmosféry. Dante s Virgilom nemajú protekciu, musia čakať za odsúdenými dušami, čo sem došli skôr.zmena zeleného filtru na červený má robiť dramatickú scénu intenzívnejšou, ale kvôli odfláknutej atmosfére sa tak nestane. Po Virgilovom návrate do Limba, teraz s Dantem, už to miesto trochu pripomína niečo zlé. Ako prostredie sa vybral asi opustený kameňolom a ležiace duše ľudí v ňom vyzerajú bez pohybu dosť psychicky zmučene. Duše odsúdené za obžerstvo nemali veľmi tučné postavy. Príbehovo je hlavný zámer nejasný, má to byť len opájanie trikmi, ktoré dnes už veľmi nefungujú. V tomto Dante's Inferno: An Animated Epic z roku 2010 tiež vedie, lebo má pri všetkých odbočkách od začiatku stanovenú pevnú jednotiacu myšlienku celého dobrodružstva. Záverom sa ukáže, že to bola len prechádza všetkými kruhmi očistca ozaj bez hlavnej myšlienky. Diváckych potešení je v tomto filme ozaj málo. Jediným magickým obrazom filmu sú hrubé kmene stromov hneď na začiatku. Trikovo poteší zase bezhlavý s rozprávajúcou hlavou. Hudobne poteší najviac verzia s Tangerine Dream https://www.youtube.com/watch?v=WFqSBPt8bY4&ab_channel=ClassicMoviesLibrary . ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu pozoruhodné dílo. Kvalitní restaurovaná virážovaná kopie. Bohužel k ní nesedí české titulky, které jsou u staré, delší, nekvalitní kopie. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Tenhle syrový a strašidelný film příště pustím svému zlobivému synovci. A to přesto, že na peklo nevěřím. :-) ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Dantovo peklo je poměrně zdlouhavé, vleče se a děj není moc zajímavý. Překvapivě dobré jsou však použité technické prostředky, triky, práce s ohněm a dav nahých komparzistů s malými bederními rouškami. Člověk se v polovině přistihne, že vyhlíží konec a Dante s Vergiliem jej moc nezajímají (většinu času jsou vedle scény, nad scénou), ale pozorovat hříšníky bylo mnohem zábavnější. ()

aannemer 

všechny recenze uživatele

Jsem si jist, že puritánští diváci tehdy z kin znechuceně prchali. Film je především historickou ukázkou, z dnešního hlediska již ne moc zajímavý. Znám jej pouze s hudebním doprovodem německých Tangerine Dream, mých oblíbenců. V jejich hudbě, která je od poloviny 80. let již značně sterilní, je hudební doprovod k Peklu to lepší, co za posledních 30 let vytvořili. Pro zajímavost, ve stejném stylu složili i hudbu k Očistci a Ráji. ()

Reklama

Reklama