Reklama

Reklama

Jesus Camp

(festivalový název)
  • USA Jesus Camp
Trailer

Obsahy(1)

V Americe existuje stále sílící evangelická komunita, jejímž hlavním cílem není ani tak přivést Boha na zem, ale spíše vrátit celou zemi Bohu. Věří, že je třeba, aby konzervativní křesťané převzali vládu a podřídili ji vlastním pravidlům. Kromě politického programu se tato organizace zaměřuje i na výchovu dětí a nových členů. Nejenže jsou vlastní potomci často vyučováni doma, ale navštěvují i skupiny a tábory, kde je jim vštěpován jediný správný názor na svět. Není možné zůstat chladným pozorovatelem této mozaiky neotřesitelných pravd, vyprázdněných hesel a emocionálně vypjatých projevů. Před divákem se rozvíjí pásmo zachycující víru a její projevy, které bývají tradičně spojovány s pozitivními hodnotami. Zde však přerůstají ve fanatismus. Film ukazuje, jak je dětem odebírána svoboda volby, jak jsou násilně izolovány uprostřed jednoznačných tvrzení, pravidel a názorů, o nichž se nediskutuje. Tvůrci se do tématu pustili s neobyčejnou statečností a pevně se začlenili do uzavřené komunity, aby naplno odhalili neznámou a temnou stranu náboženské organizace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (153)

swamp 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha religiózně zaměřených dokumentů, ze kterých se mi zvedá kufr. Takový brainwashing, za to by se ani leckterý politický demagog nemusel stydět. Ty "stěžejní" děti jsou podle mě trénovány na tahle kázání / brečení / kývání / epileptické "záchvatování" - a pak to na povel předvádějí na přednáškách - a ostatní děti (jak tomu je zvykem) zkrátka dělají to, co vidí. Odporné, zvrácené - žel pravdivé... ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Natoľko autentický a dôverný náhľad do fungovania kresťanských detských táborov, nechutného vymývania mozgov a smiešnych svetonázorov, že ma napadlo, či nevznikol na popud a z financií samotnej cirkvi. Ak aj náhodou áno, i tak perfektne demonštruje obludnosť náboženského fanatizmu a problémov s ním spätých. (7/10) ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Becky Fisher a jej fanatické vymývanie mozgov malým deťom. Môže byť na seba patrične hrdá, očividne má rečnícky dar presviedčať ľahko ovplyvniteľné masy, mňa však privádzala do zúrivosti. Najlepšie boli tie jej názorné ukážky- od plyšákov, cez figúrky Barie a Kena až po umelý mozog a zelenú lepkavú ruku. Nie toto sa nedalo brať vážne. Celé to bola jedna veľká komédia, potterovská antipropaganda rulez "čarodejníci sú nepriatelia Boha" :DDD. V podstate je to poľutovania hodné že takýchto ľudí nepozatvárajú niekde do blázincov. Šak tým deckám totálne zničia život. ()

Ender66 

všechny recenze uživatele

Zážitok z tohto filmu mám rovnako silný, ako väčšina ľudí ktorý film komentovali. S niektorými ich tvrdeniami však nemôžem súhlasiť. Pokiaľ má človek silnú vieru a nikomu inému tým neubližuje je to podľa mňa úplne v poriadku. Preto sa mi žehnanie stoličiek, alebo Powerpointovej prezentácie zdá neobvyklé, ale in ordine. Brainwashing Becky Fisher, prezentácia jej názorov na božiu armádu a na holy war je naozaj strašidelným zážitkom. Na druhej strane si treba uvedomiť, že tu nejde o jednu démonickú figúrku ovládajúcu druhých podľa svojej vôle. Za to, čo deťom robia na tábore sú rovnako zodpovední aj ich rodičia, ktorí sú v konečnom dôsledku rovnakí fanatici ako Fisher. Tommíček - Ľudia páchajú zverstvá v nielen v mene Boha, ale aj v mene rasy, politických názorov, národnosti, farby pleti, včerajšej nedojedenej večere... Ľudia sú neprekonateľní v hľadaní dôvodov. Je smutné, keď sa v mene viery deje zlo, ale vypovedá to v konečnej miere o danej viere alebo o konkrétnych ľuďoch? Prekrútiť sa totiž dá na svete úplne všetko... ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Ať si lidé věří čemu chtějí či potřebují. Netřeba o tom točit dokument, to je ta poslední věc, která v těchto záležitostech něco změní. Samozřejmě že když jde o děti, je to vždy emotivnější, ale nestalo se, že by je tam někdo (teda kromě Ježíše :D) dotáhnul proti jejich vůli. Nakonec přece nejde jen o tyhle děti, vždyť vlastní rodiče je k tomu vedou. A kdo má to právo někomu říkat "ano, tohle je špatně a tohle dobře", obzvlášť co se výchovy vlastních dětí týče? Co na tom, že někomu zblbli hlavu, když jemu to stejně připadá fajn? Sekta je určitě jedním, ale jistě ne jediným způsobem, jak sobě nebo někomu vymýt mozek. A to nikdy nebude košér. Jenže skutečnost, že je z toho někomu na blití, v důsledku neznamená nic. Stejně jako tento dokument. ()

Galerie (5)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama