Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít za rodiče přerostlé, nenapravitelné hippies, to jednoho poznamená na celý život. Už to jméno, s nímž jej vypustili do světa! Nebo dívčí šatičky, v nichž malého chlapce přivede matka první den do školy, aby tak "nabourali vžité představy o sexualitě"... Žádný div, že celá další léta, poznamenaná šikanou, výsměchem a pohrdáním spolužáků se pro Placida stanou jedním velkým utrpením. Ještě že je tu Gemma s IQ na hranici geniality, kamarádka nejvěrnější, která dovede ocenit jeho pravé já. Jeho skvělé nápady, jeho inteligenci a vtip. Jenže co je to všechno platné, když svět přeje normálu, průměru. A kdo v něm chce uspět, nesmí se vymykat. V žádném směru... Ztřeštěnou komedii o mládenci, pracně hledajícím své pravé místo v životě, natočil Tony McNamara podle své vlastní divadelní hry. V titulní roli se českému divákovi představí Ben Lee, zpěvák, který svou úspěšnou hudební dráhu začal v pouhých patnácti letech a pro něhož je tento film hereckým debutem. Do dalších rolí ovšem obsadil režisér zkušené herecké matadory, z nichž vynikají především Miranda Richardsonová a Garry McDonald v půvabných kreacích Placidových ujetých rodičů. Snímek získal řadu australských filmových cen nejen od kritiků, ale i od diváků (na MFF v Melbourne byl např. označen za nejlepší celovečerní film). (Видео Элемент)

(více)

Recenze (72)

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Ani dvě odsuzující odpadní recenze přede mnou na GT mě neodradily se na film kouknout. Vyzbrojil jsem se trpělivostí a překousl začátek filmu, ve kterém gay složka nehraje hlavní roli. A i když nejsem příznivec přiblblin typu sitcom, tak potom to už jaksi šlo, docvaklo mi, o co go ... A souhlasím s názorem, že lidé z davu se mohou dívat na člověka, který se odlišuje, s despektem. Že odlišnost je jedním z nejhorších "zločinů", odlišnost se trestá .... A pokud se dívám na film tímto úhlem pohledu, poberu tu recesi námětu, herců i režiséra, nadhled, tak se mi z toho vyloupl originální snímek obdařený mnohdy nejen vtipem, ale i velmi solidním a sympatickým podáním hlavního hrdiny i ostatních postav kolem něj ... 7978 ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmeček hlavně o tom, že když už se svou osobností nezapadáte do světa "normálních" lidí, nemá cenu snažit se přizpůsobit šedivému průměru i když si myslíte, že vám to usnadní život a ještě k tomu získáte holku svých snů. Zvlášť, když jste ve své podstatě vlastně ohromně zajímavý člověk a ta dívka jakbysmet...Snímek je obdařen mnoha vtipnými momenty a i když někdy tempo vyprávění trochu zvolnilo, plně mi to vynahradila hlavní dvojice - už dlouho jsem v poslední době neviděla tak roztomilý a správně ulítlý pár, jako právě Placida a Gemmu. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nenápadná australská komedie o zmatenosti dospívání, jenž přehnaným filozofováním ve druhé půli ztrácí dech jak ostravský havíř s rozedmou plic při výstupu na Matterhorn. Z mého úhlu pohledu je v životě často nezbytné plavit se po proudu a přitom všem se držet kréda toho nejpovolanějšího mořeplavce ze všech, špenátumilovného námořníka Pepka: „I Yam what Yam!“ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Málo známý, ale milý filmový kousek od protinožců na často se vyskytující téma střetů nekonformního jedince se společností. Nápaditý snímek s řadou hlášek a humorných situací líčí dospívání a citové dozrávání jednoho mladíka poznamenaného netradiční výchovou rodičů a " zatíženého " vyšší inteligencí, kreativitou a analytickou zchopností. To, co je v určitém prostředí nevýhodou a hrozí šikanou, může se na jiném místě stát východiskem pro zářivou kariéru, ovšem cena bývá veliká... Nejlepší byly dialogy Placida s jeho šéfem, který se kdysi nechal v podobné situaci " ochočit "systémem a ve svém talentovaném podřízeném se prostě vidí... Předností McNamarova filmu je nadhled a absence moralizování. Film vhodný jak pro intelektuály tak pro ty, co se jen chtějí pobavit. Celkový dojem: 90 %. ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Ááá, ČT2 opět nezklamala - už podle obsahu jsem se na film těšila a taky že nezklamal - sice začátek na mě působil až moc ujetě, ale jakmile se rozvinul příběh, bylo to už OK. Je tu krásný pohled na to, jak je těžké se odlišovat od většiny a kolik stojí síly si udržet svoje vlastní já. Musela jsem se zamyslet nad tím, že ani pro mě nebyla zrovna procházka růžovou zahradou základka a vlastně trochu i střední škola, jelikož jsem "nezapadala". Proto i potěšil závěr, kdy si náš provokatér Placid uvědomil, že i když je jednodušší přizpůsobení se, ztrácí tím opravdové přátele a i sám sebe..a proto je lepší jít proti proudu. Na přihlouplé a udivené pohledy okolí si pak člověk už zvykne, je mu to jedno a získá tím nadhled, jež by právě ona většina mohla závidět. Hezky natočeno, herci byli vybráni taky bravurně..zkrátka příjemné pokoukání:-) ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama