Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Kombinace severské a čínské pověsti, které společně vypráví příběh nekonečného boje za lásku. Trochu jiná pohádka "O statečném kováři". Skutečně příjemný počin, který v sobě snoubí klasickou čínskou bojovou školu a poněkud novější způsoby režiséra Annily, který tu vytvořil opravdu povedený mix fantasy a romantiky. Vlastně se to dá jen těžko popsat, ale výsledek stojí opravdu za zhlédnutí. 75% ()

t_gon 

všechny recenze uživatele

Finové se pustily do wuxia opusu, ve kterém kloubí prastarou čínskou mytologii a severský mýtus dohromady. A zde je další důkaz, jak trailery mohou „klamat tělem i duší“. Nabroušený na pořádnou akci se silným příběhem, jež pochází z jiného kraje světa, kde oční víčka přeci jen nemají k sobě blíže než čtvrt mrknutí, jsem dostal naprosto odlišný zážitek. Wuxia a akčních scén je zde velice poskromnu (k jejich počtu si vystačíme s jednou rukou) a jedna jediná davová scéna nemůže kompenzovat natěšení. Otázkou však je, zda je to vůbec špatně. Zde bych mohl nastolit dlouhý plot ze stavebních dílů „možná“, protože jsem to přeci možná jen nepobral jako celek. Možná jsem se napůl cesty utopil ve vyprávění legendy a nebo jsem to možná prostě pochopit nechtěl, kvůli kontrastem mezi tempem vyprávění a původním očekáváním… Bylo by zde spousta dalších „možná“, proto se uchýlím prozatím k průměru, ale časem kdo ví, možná že... ()

Reklama

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nepovedlo se, ale nebylo to ani špatné. I přes zajímavý námět propojit dva dávné příběhy ze Severských zemí a Číny, se mě jeví Jadesoturi jako bezduchá slátanina. Hudba, kostými i souboje byly dobré, ale zbytek mě ničím, až zas tolik neoslovil, dost často jsem nevěděl na čem vlastně jsem a po celou dobu jsem bloudil ve spleti okamžiků a přeskakujících záběrů. 45 % ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 3/10 Děj 2/10 Hudba 4/10 Akce 5/10/// PLUS: spojení čínské mytologie a finského eposu může být pro diváky lákavé, pro zasvěcené diváky pak zcela určitě jasná volba (severní sousedé si film užijí), stejně tak je poutavě udělaný přebal DVD, který prostě chcete mít ve své sbírce, akční scény mají úroveň MÍNUS: škoda, že akčních scén není víc, nic neříkající vyprávění, pomalé posouvání v ději, celkově složité na pochopení, možná tam ale jen není co pochopit, neznalý divák se bude těžko orientovat a bude se dost nudit/// Shrnutí: Já se nudil fakt hodně a přitom se stává, že mě nejeden podobný zahraniční a pro mě neznámý snímek překvapí. Tady jsem byl spíš rozčarován a unuděn. Škoda./// Celkem 31%/// ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Naprosto nepopsatelná, pomalá atmosféra (i na asijský film!), ovšem kdo čeká prostý příběh a spoustu bojových scén, nedočká se ani jednoho. Já to čekal taky, ale jsem neuvěřitelně příjemně překvapen - a to jsem příběh pochopil tak z půlky. Nejednou jsem si vzpomněl na Fontánu. Stejně jako ona je i tohle jeden z filmů, které působí uvnitř, i když je vlastně úplně nechápete. Těším se na druhou projekci, v tomhle případě nevyhnutelnou. E: Druhý pokus dopadl minimálně stejně dobře, pochopil jsem už mnohem více věcí, ale do skládačky pořád kousky chybí. Další pokus bude, přestože film plyne jako postřelený šnek, ta atmosféra ve mně zůstává i po skončení, což se mi často nestává, a čehož si na filmu neuvěřitelně cením. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama