Reklama

Reklama

Věčný bojovník

  • Česko Nefritový válečník (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Epický milostný příběh o boji mezi dobrem a zlem, ve kterém ve starověké Číně bojuje neštastně zamilovaný šermíř Kaj (Tommi Eronen) o šanci žít se svou vyvolenou dívkou Ronjou (Krista Kosonen). To se mu splní, ale v úplně jiné době a na hodně vzdáleném místě: v dnešním Finsku. Minulost se prolíná s přítomností a pomalu odhaluje Kajovi jeho pravý původ, mimořádné schopnosti a osud. Film dovedně spojuje finský národní epos Kalevala s čínskou mytologií a je poctou žánru kung-fu. Vizuálně působivý film byl dotvořen za použití speciálních efektů, jaké se v tvorbě finských umělců dosud neobjevily, včetně propracovaných bojových scén. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Impozantné skĺbenie dvoch mytológií (známej severskej Kalevaly a čínskeho mýtického portrétu hrdinu, ktorého ničí jeho bremeno) naprieč časom a priestorom v odsúdení na večný súboj. Neustále plynulé prechody medzi dvoma časovými rovinami vytvárajú nevšednú naratívnu štruktúru, pomyselne inšpirovanú revolučným prístupom v diele Davida W. Griffitha (Intolerance), ktorá miesto toho, aby začala pripomínať podivnú zlátaninu bez ladu a skladu, začína postupne vrstviť formálne postupy (dôraz na choreografiu v bojových scénach, výborná práca s efektnými spomaľovačkami, pomalé tempo a severská chladnosť v miernych pasážach, montáž využívaná takým spôsobom, že divák nikdy nevie dopredu odhadnúť ďalší prechod) a mytologické prvky ako na bežiacom páse (hrdina v odlúčení, hľadanie lásky, démon, zrada, opustenie) - tým sa hrdinove "Ovládam vedomosti dvoch národov." stáva charakteristickým pre celý film. Špecifické snímanie scény, ktoré sa občas vytiahne s nečakanou zmenou alebo detailom, a teda obrazová zložka tu je vo vzťahu k hudbe a slovám rovnocenná (ako tu už bolo viac ráz pekne vystihnuté). Neznásilňuje sa teda ani obsah v prospech formy, ani naopak (byť človeku neznalému kalevaly, ktorý nie je fanúšikom žánru a hľadá čosi iné, môže prísť až zahltený dialógmi a výkladmi z mytológie, ktoré pomáhajú osvetliť príbeh). Krásne je možné prelínavosť motívov príbehu, hudby a obrazu sledovať v scéne súboja Sintaia a Pin Yu, v ktorej boj postupne prechádza v tanec a následne späť v ostrý boj, podporený premenlivou hudbou, čím odráža motív súboja pravej, skrytej lásky a novej, prepukajúcej vášne. Antti-Jussi Annila má filmárčinu v krvi, to je z transendentálne-mýtického Jadesoturi cítiť na sto honov. Napriek sprvu rozporuplnému dojmu z obsadenia sa Tommi Eronen ukázal ako skvelá voľba a Markku Peltola si so svojou rolou poradil nemenej obratne. Jing Chu Zhang je prosto okúzľujúca (a tieto dojmy z nej nemám po prvý raz). Možno to nie je film pre každého, ale to neznamená, že by ste ho mali obchádzať. Práve naopak - minimálne uvidíte niečo, čo ste takmer istotne ešte nevideli. Jadesoturi však toho ponúka omnoho viac - a vie, kedy skončiť. 85% ()

Luksa 

všechny recenze uživatele

Velmi netypické dílo a zajímavá kombinace severského mýtu s čínským bojovým filmem. Líbila se mi moc kamera, hudba, melancholická nálada celého vyprávění, dokonce i hlavní představitelé nebyli nakonec tak špatní, jak bych si po prvních minutách myslel. Napoprvé docela překvapilo pomalé tempo vyprávění, docela spletitý děj a minimum akce, napodruhé už ale vše do sebe krásně zapadlo a já si tento film maximálně vychutnal. Podle mě dost nedoceněný snímek. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že takmer každý kto tento snímok hodnotí viac než kladne, toho nemá z tejto kombinácie žánrov napozeraného dosť, alebo vôbec. Nemôže tak konštatovať, že okrem niekoľkých technicky dobre spracovaných scén, ide o nudný blábol. A porovnávanie s FONTÁNOU? Tá je na podstatne inej méte, po všetkých aspektoch. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Tenhle film prostě neví čím chce být. Spojení čínských mýtů a legend s těmi finskými se na první pohled zdá být trošku přestřelené, ale v tomhle filmu to není naroubované jedno na druhé nějak hloupě okatým způsobem, který by to rušil, a funguje to poměrně slušně. Dokonce i nějakou tu atmosféru to má a některé záběry opravdu pěkné s pěkně zpracovaným mystickým nádechem. Problém ale vidím v tom, že na jednu stranu chce být film nějakou novou podobou starých bájí, na druhou stranu chce být nějakým milostným poselstvím o osudu atd. a dokonce ještě na třetí stranu chce do toho vnést typicky čínské souboje a kungfu choreografii, ale ani jedno z toho prostě není pořádně dotažené do konce a film pak působí jako takový slepenec, který sice má nějakou myšlenku, jenže ta myšlenka je divákovi zřejmá hned, tedy přinejmenším z větší části, tak co teda s ní? A režisér si řekl, že s ní nic, takže to pak nakonec působí jako spousta úplné vaty a nevyužitého potenciálu. Ústřední myšlenka filmu je zajímavá a poměrně ještě působivě zpracovaná, souboje mají zajímavou choreografii, ale jsou tam tak nějak uměle naroubované a snímek by se bez nich vcelku dobře obešel a nakonec závěrečné vyznění tam prostě není kvůli tomu, že divák z větší části jako ví co mu chce film předat a závěr to jen maličko dokreslí (z mého pohledu jen o detail teda) a co dál? Proč to mělo tím pádem 100 minut? Jade Warrior mě velmi zklamal a nebylo to tím, že to není čistě kungfu, nebo že bych nebyla unešená ze spojování čínských a finských legend (o těch finských ani nic nevím, takže tohle na mě působilo ještě jako z toho nápaditějšího na filmu), ale prostě z toho příšerně nevyužitého potenciálu, který takový námět má a zvlášť, když bylo vidět, že režisér není úplnej lojza a atmosféru a technickou stránku umí zvládnout opravdu slušně. Nejdřív jsem chtěla být nejhodnější jako vždycky a dát tomu aspoň tu trojku, jenže zklamání bylo velké a taky se mi u filmu ještě nestalo, že by mi nevadilo to na chvíli stopnout a zkoumat jízdní řády :). A k hercům taky že prostě nemají moc co hrát, tak jako nedá se říct, že by byli špatní, ale nedá se ani říct, že by někdo něčím vynikal a to platí i pro samotné postavy, které ti herci hrají. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nič proti spájaniu rôznych mytologických prvkov, aj keď v tomto prípade sa zdajú byť pomerne nesúrodé. Proti technickej stránke filmu nemám žiadnych námietok, vizuálne, hudobne, strihovo aj režijne pekne spracované filmové dielo. Páčil sa mi aj plynulý a účelový prechod medzi obomi časovými rovinami. Problém mám skôr v obsahu. Samotné zložky s fínskou a čínskou časťou zvlášť sa ešte dali, aj keď ku Kalevale by som mal mnoho faktických námietok, je tu veľa zásadných obmien a to nielen v detailoch, ide vlastne o taký dotvorený fínsko-estónsky guláš. Najväčší problém potom nastal pri pokuse o spojenie týchto dvoch mytológií s čínskou v ponímaní akéhosi archetypu hrdinského bojovníka a kung-fu, pretože keď vychádzam z gulášu, dostanem opäť len guláš. To je asi ten hlavný dôvod, prečo na mňa táto nesúrodá zmeska zapôsobila chaoticky, divne a v konečnom dôsledku aj nudne. Dve hviezdy za technickú stránku, ostatné patrí do smetiaka. 40/100 Videné počas Challenge Tour 2015: 30 dní so svetovou kinematografiou. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Film získal ve Finsku v roce 2007 dvě ceny Jussi: za nejlepší kostýmy (Anna Vilppernen) a za nejlepší hudbu (Kimmo Pohjonen, Samuli Kosminen). (Milena79)

Reklama

Reklama