Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (316)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $25miliónovTržby USA $3,351,751Tržby Celosvetovo $19,844,979║ No tak toto bol riadny kopanec, ktorý sa chcel hrať na veľké umenie a popri tom to bolo vrcholová tupá béčková zlátanina. Ďalší klasický prípad, keď vychválený režisér ukazuje v ďalších projektoch svoj skutočný talent, takže pre mňa žiadne prekvapenie aj keď som až taký príbehovo vákuový nudný priestrel nečakal. _Nepozerateľné!_ /15%/ ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Blindness mě přiměl k hloubavému rozjímání o tom, jak tenká je hranice mezi pětihvězdovým majstrštykem a odpadní sračkou. Blindness je totiž mně nepochopitelný hybrid moralizujícího, senilně sentimentálního blábolu a příjemně syrového, vizuálně přitažlivého postapa. Zdaleka nejblbější část, která odepsala celý film, byla ta z karantény; při absurdních výměnách jídla za šperky a cennosti (k čemu by slepým asi byly?) a ženy (vždyť jedna z nich viděla, tak proč toho dávno nevyužila?) jsem nevěřícně kroutil hlavou a umíral trapností a studem za to scénáristické vemeno, které tohle zplodilo. Ale zároveň bylo ve filmu kromě dobrého začátku a ještě lepšího konce i několik dalších dobrých scén, líbili se mi Ruffalo, Moore, Glover i Alice Braga (i když na svou tetu nemá), k tomu hrála hodně hezká hudba... No a nakonec jsem konečně zjistil, že to bylo natočené podle literární předlohy jednoho postaršího Portugalce, což trochu mění situaci, protože jak známo Portugalci jsou národem zádumčivým, melancholickým a snivým a na všechny scénáristické nesmyslnosti a nelogičnosti lze najednou pohlížet jako na všelijaké ty literární paraboly a hyperboly a alegorie... Takže provizorně dávám tři, dokud si to někdy nepustím znovu, a pak možná ještě jednu uberu... nebo přidám? ()

Reklama

Němi 

všechny recenze uživatele

Čert vem uspěchaný začátek, propracovanou kameru, dobré herce... když to všechno pohřbívají 2/3 filmu odehrávající se v "koncentráku". Kde je Meirelles a jeho téměř sociální sondy v "Nepohodlném" a "Městě bohů"? Vždyť chování těch lidí tam je natolik mimo, že prostě celou situaci nelze brát ani minimálně vážně. A že na tom film stojí! Ve chvíli, kdy se postavy pohnou z místa vše funguje jak má, apokalypsa je působivá, ale ta hodina a půl totálně zabitá na místě bez smyslu a logičnosti nedovolí si ji plně užít. Že film končí podobně bez vysvětlení jako začal je mi úplně jedno, naopak podobné filmy nesnažící se o naivní "vědecké vysvětlení" vítám, ale prostě... Špatný vtip to je. Prolog dotažen na 90 minut. Nemluvě o tom, že ač je Julianne Moore schopná herečka, nachází se ve věku, kdy plně nastal přechod do babičkovské podoby a její role manželky Marka Ruffala je nejenom nevěrohodná, ale především se na ní neskutečně zle kouká. A tím nemyslím jen nahé scény(!). Plochost většiny postav (ač Glover je vynikající, je tu jen další stereotyp moudrého starého černocha) zamezující pokusu o alespoň malé souznění s příběhem z toho dělají možná originální film o celosvětové zkáze, ale jeho působivost je po mnoha chybách téměř nula. ______ Jak na to ukázal ve velmi podobném filmu Potomci lidí Alfonso Cuarón. A o dost lépe... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vše začne jako katastrofický thriller o záhadné epidemii při které lidé zničehonic oslepnou, (nebo spíše začnou vidět jen bílo) zvrtne se to na komorní drama o životě v izolaci a končí ve stylu zombie hororu (nebo to byly možná jen náznaky). Ve výsledku slušný snímek na jedno zhlédnutí, který neurazí, nenadchne, neuškodí a nezůstane v hlavě. Od tvůrce geniálního "Města bohů" jsem ale čekal trochu více. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Máloktorý režisér má všetky filmy tak výnimočné ako Fernando Meirelles. Vizuálna stránka opäť rovnako dôležitá ako postavy a situácia. K záveru to možno trochu zakolísalo v tempe, ale inak veľmi dobrý film. Nie je dôležité, prečo sa to všetko deje. Je to skôr o tme v ľudskej duši ako o slepote. Inak Drama / Thriller / Mysteriózní? Je to sakra scifíčko ako hrom... ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Aby se herci připravili na své role, byly jim zavázány oči a byli odvezeni na náhodně vybranou lokaci. Po vysazení z auta se museli zorientovat v okolí. (HellFire)
  • Film zahajoval MFF v Cannes 2008. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama