Reklama

Reklama

Vo veľkomeste zavládne panika, chaos a zúfalstvo. Bez zjavných príčin začnú totiž obyvatelia slepnúť. Vláda okamžite zasiahne všetkých "infikovaných" izoluje v opustenom komplexe bývalej psychiatrickej liečebne s nevyhovujúcimi podmienkami. Slepých pribúda a vznikajú getá, ktorú však už čoskoro preplnené. Samozrejme, že zúfalú situáciu slepcov využívajú kriminálne živly, ktoré ich okrádajú aj o úbohé prídely jedla. Manželka lekára, ktorý oslepol ako jeden z prvých, má veľkú výhodu v tom, že hoci je izolovaná s ostatnými, vidí. Rozhodne sa to však zatajiť a spolu so siedmimi neznámymi vytvorí akúsi rodinu, ktorá sa pokúsi utiecť. Ale ako sa však bezbranná skupina ubráni pred pouličnými gangmi ťažkých kriminálnikov, ktorí už len završujú skazu ľudstva? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (316)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Inteligentní a myšlenkově bohatý scénář se v Meirellesových rukou stal strhujícím a velice silným psychologickým dramatem, kterým bude spousta diváků nadšena. A možná stejná spousta lidí bude neschopna přemýšlet nad jemně naťuknutými motivy, jejichž rozvedení už v samotném filmu není (to by musel trvat mnohem déle). Ty potom odkazuji do třetího oddělení, kde by jim mohlo být dobře... Pro mě osobně je Blindness mnohem zajímavějším filmem, než celé slavné Město Bohů. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Námět solidní a rozhodně zajímavej, ale zpracovaní kreténský a některý scény úplně stupidní, občas sem to chování prostě nechápal, stejnětak zakončení je prostě takový, že film už nemá kam jít, tak se to prostě rozlouskne bez vysvětlení a hotovo, je mi jasný, že tady nešlo o vlastní podstatu toho slepnutí lidstva, ale o to následný chování lidí, ale přece jen závěr byl dost uhozenej. Nicméně pochvalu si rozhodně zaslouží Julianne Moore a tady extrémní zmrd Gael García Bernal, jinak co se týká dalších známých herců jako Danny Glover nebo Mark Ruffalo, tak by se film bez nich klíďo obešel a nic by se nestalo ()

Reklama

Gimp 

všechny recenze uživatele

Balíček několika filmů v jednom. Anebo spíš takovej hot dog. Rohlík je post-apokalyptický skifi a párek je vězeňskej survival (ten je uprostřed v rohlíku). Kousnete a dostanete párek a rohlík, pak jíte dál a najednou párek dojde, protože jste byli ošizeni a párek byl kratičkej. Jíte spoustu suchýho rohlíku a cejtíte se podvedeni (umělecký pokus napsat, že ten film stojí celkem za prd).. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Sníval jsem dlouho o tom, aby někdo natočil animovaný film pro dospělé, který si bude hrát inteligentním způsobem s nějakým žánrem, a když jsem ho v podobě Ranga spatřil, byl jsem poměrně slušně zklamaný. Když jsem svého času viděl Smrtící epidemii, tak jsem si říkal, že tohle je typická hollywoodština, a jak by bylo fajn, kdyby to někdo zkusil udělat realističtějším způsobem jako kruté psychologické drama. Tak jsem se v podobě Bílé tmy dočkal a byl jsem za své sny náležitě vytrestaný, protože sice schvaluju filmové směřování Slepoty, jenže její výsledná podoba je bohužel rozpačitá. Film je scénáristicky roztěkaný, v zásadě chce být něčím, jako jsou Potomci lidí, jenže k tomu schází především bravurní Cuaronova režie. Meirelles si sice dává záležet při vykreslení města zasaženého apokalypsou, jenže atmosféra stejně nějak chybí, a ten film může být považován za přímo unikátní příklad toho, jak se nemá pracovat s postavami. Uvažoval jsem o třetí hvězdičce, ale ta by v tomto případě byla jen za snahu a námět. Celkový dojem: 45 %. Je škoda, když už někdo takový film natočí, že to dopadne tak neslaně nemastně. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tak sugestivní podívaná, že jsem se bál na chvíli zavřít oči. Blindness je psychologické drama okamžiku, kde Meirelles vyvedl několik scén k naprosté dokonalosti, ale na druhou stranu jsou některé pasáže spíš výkřikem do tmy. Možná by se to dalo říct i naopak, že ty brilantní scény jsou výkřikem do tmy, ale je jich tam tolik, že si to nedovolím. Hlavně monology Danny Glovera jsou fantastické. Zase po čase mám chuť dát filmu plný počet, i když objektivně na něj není. Ale co, žijeme pouze jednou. __ Zkuste zavřít oči. Co vidíte? ()

Galerie (46)

Zajímavosti (7)

  • Nápad zfilmovat Saramagův román dostal producent Niv Fichman v roce 1999, kdy spolu se scenáristou Donem McKellarem letěli na Kanárské ostrovy za Saramagou, požádat ho o práva na zfilmování. Jednou ze Saramagovych podmínek bylo, že se film nesmí odehrávat v žádných konkrétních zemích. (POMO)
  • Aby se herci připravili na své role, byly jim zavázány oči a byli odvezeni na náhodně vybranou lokaci. Po vysazení z auta se museli zorientovat v okolí. (HellFire)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Zachraňte agenta Ryana!

Zachraňte agenta Ryana!

29.01.2008

Tak zní nařízení studia Paramount, které se rozhodlo vzkřísit sérii špionážních thrillerů inspirovaných bestsellery Toma Clancyho. Není se čemu divit. Agent Jack Ryan se dočkal solidního komerčního… (více)

Reklama

Reklama