Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stoji za skouknuti hlavne diky slusny vernosti predloze. Oproti Coppolovo verzi se film jakz takz drzi predlohy, ale samozrejme tu spousta veci chybi a spousta jich je krapet upravena. Problem je, ze silny sceny, jako Lucy v hrobce, zaverecnej hon na Draculu atd. jsou desne kratky, protoze se tvurci nesmyslne dlouho venujou nedulezity uvodni casti na Draculovo hrade a nebo Renfieldovi. No ale krome ty vernosti predloze neni na filmu nic moc zajimavyho. Snad jeste Herbert Lom, kteryho jsem poprve videl v jiny roli, nez jako Dreyfuse, pripadne postave jemu podobne. Hudba by nebyla uplne spatna, kdyby do ni tvurci nenarvali spoustu zvuku, vetsinu casu furt neco mlaska, piska, kvici a podobne a leze to silene na nervy, ze je clovek rad za kazdou minutu ticha. Co se tyce kulis, tak interiery jsou celkem slusny, ale exteriery je neco naprosto prisernyho. Baraky naprosto se nehodici to doboveho zarazeni filmu. No a jeste se zminim o hercich. Kinski spatnej nebyl, ale vetsinou jen tupe cumel, ale ja byl hlavne zvedavej na vychvalovanyho Christophera Lee. Proti tomuhle herci nic nemam a par jeho roli je fakt skvelejch, ale tady byl naprosto na hovno, ten mel min charisma nez prejetej jezek. U filmu jsem se moc nenudil, coz je dost s podivem, vzhledem k tomu, ze film nema prakticky zadnou atmosferu, takze dam slabsi 3*. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Gotický horor na známé téma ,který byl již mnohokrát z filmován. Tentokrát se musím zmínit o několika zvlášnostech ,které mě zaujali. Třeba hned po příjezdu advokáta do Transilvánie a příchodu na sídlo Hraběte Dráculi. Ho sám hrabě zavede ke stolu kde všude vysí pavučiny (vůbec se tomu nediví jen má starost jestli bude hrabě taky jíst). Pak když ho vede do jeho pokoje je tam zrcadlo a jak jinak není tam vidět a advokát to vidí je mu to sice divné ,ale vůbec se na to neptá ( každý člověk by se ptal proč tomu tak je). Příběh se pak přesouvá na kliniku k doktoru Van Helsingovi a dál už to je asi stejné. Atmosféru to má ,ale nic extra to není. Průměrná verze o Dráculovi.¨ Za zmínku stojí snad jen herecký výkon samotného Dráculi v podání Christophera Lee. ()

Reklama

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Suverénně nejhorší adaptace Stokerovy novely, a to jak ohledně práce scenáristy, tak i práce režiséra. Postavy jsou zmateně přesouvány z místa na místo, kulisy jsou velmi chudé, umělí netopýři se naštěstí třepotají pouze za okny, triky nevypadají lépe než ve filmech o desítky let starších (naštěstí se téměř žádné nepoužily), scény myšlené jako noční byly točeny ještě před setměním, tudíž orientovat se ve střídání dne a noci není vůbec jednoduché, pokud zrovna není v záběru Drákula a celý tenhle negativní výčet korunuje diletantská práce českých dabérů. Nelze se potom divit, že si Lee vypěstoval nechuť k roli Drákuly. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pohled Christophera Lee (jeho hlas bohužel ne, neboť je předabován italsky), šílenství Klause Kinského (ukázkový Renfield, ačkoliv v titulcích uváděn jako Reinfierd), charisma Herberta Loma a povedená hudba Bruna Nicolaie drží tohoto Drákulu nad vodou a dělají ho alespoň trochu zajímavým. Režie bohužel s ničím úžasným nepřišla a scénář také ne, pokud tedy pominu útok vycpaných zvířat, který mě rozesmál k slzám. ()

eraserhead666 odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně slabý, nudný, jaksi bezduchý (připadalo mi to hrozně sterilní, jako jen další tisící odlitek sériově vyráběného kusu do nějž tvůrci nedokázali vtělit něco ze sebe, prostě jen rychle vyrobili další kus) a na samé hranici koukatelnosti (já to zabalil někde za půlkou) mezistupeň mezi Murnauovým Nosferatu a Coppolovým Draculou (ani jednomu z nich to nesahá ani po kotníky). Sice potěší Herbert Lom v roli Van Helsinga a vynikající Klaus Kinski (jeho herecké podání je jediné, čím film může alespoň trochu zaujmout), ale např. Christopher Lee v titulní roli (nechápu, že se mu do ní chtělo podruhé) je strašně suchý až trapný. O ostatních strojených hereckých výkonech nemluvě. Prostě ztráta času. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Christopher Lee, který hraje Draculu, a Herbert Lom, který ztvárnil Dr. Van Helsinga, se nikdy společně během natáčení nesetkali. Všechny jejich společné scény točili samostatně. (Karlos80)
  • Drákula (Christopher Lee) zde začíná jako starý muž a se zvyšujícím se počtem obětí vypadá stále mladší, stejně jako je to v knize, avšak ve filmových adaptacích byla tento prvek použitý poprvé zde. (Dreadd)

Reklama

Reklama