Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé...je mi líto ale na víc hvězd to opravdu není. Velmi zajímavé obsazení...nicméně - Lee je ještě příliž mlád - téměř k nepoznání a nemá prostě ještě to Sarumanovské charisma...Kinski překvapivě taky moc nezaujme a upřímně... na roli šíleného Redfilda se v podstatě moc nehodí - role samotného Draculy mu sedla jistě lépe... A tak překvapivě potěší docela slušně zahraný Van Helsing v podání H.Loma. Jinak je to takové nemastné, neslané...místy až nudné...a to by se u tohoto námětu stát němělo...Nehledě na mizerné interiéry i exteriéry...Němečtí ovčáci hrající krvelačné vlky, evidentně polystyrenové balvany, trapný scéna upálení atd... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři hvězdičky si tento béčkový horor snad s přimhouřením oka zaslouží. Celkem slušné herecky, ale v exteriérech i ateliérech byly obrovské rezervy. Kladem je věrnost literární předloze, avšak opravdu s bídnou invencí pokud se týče vytvoření napínavé atmosféry. Celkově je tato produkce slabší než britská Hammer. ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že děj slavného románu B. Stokera tu hodně osekali, ale úplně bych tento snímek nezatracoval. Má totiž zcela geniální obsazení. Těžko byste hledali lepšího herce pro postavu Rainfielda, než je Klaus Kinski, stejně tak lepšího Van Helsinga, než byl Herbert Lom. Bohužel Christopher Lee jako Dracula mi nepřišlo jako ta nejlepší volba. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tento film mě dost rozladil a to jsem se na něj celkem těšil. Nevím jestli si filmaři chtěli udělat z diváků prdel, nebo to mysleli vážně. Gumový netopýr, špatná kamera, falešní vlci (vlčáci), průměrné výkony jinak skvělých herců: to všechno bych ještě možná přešel. Co už však nemůžu je naprostá neznalost zeměpisu a historie- Burgas, Transylvánie, Maďarsko- okružní jízda za jeden den, prosím dejte dvě eura a zažijete dovolenou vaších snů s naší cestovní kanceláří Dracula Tour. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejsem spřízněným divákem hororů, jenom z času na čas dávám šancu podobným klasikám. Hraběte Drákulu jsem už viděl černobílou TV verzi s Iljou Rackem, která však, pokud mi nic neuteklo, neměla příležitost být uvedena za hranicemi krajiny vzniku. Podíval jsem se tedy na proslavenou mezinárodní adaptaci v barvách ze stejného roku, ale nemám pocit, že by zrovna ty barvy přidaly dílu hodnotu (spíše naopak ubraly na temné atmosféře). Celkově se na to dívalo i příjemně, herci (jak Christopher Lee v titulní roli, tak Herbert Lom coby doktor Van Helsing) hráli excelentně, do dění mne od počátku vtáhla tajemná hudba... Bohužel stejné nadšení, jaké u mě proběhlo nedávno u Polanského Plesu upírů, se zde nedostavilo. Problém mám, když se obdobné fantastické příběhy o upírech snaží brát smrtelně vážně. Nedokázal jsem být po celý čas na stejné vlně jako tvůrci, rádoby strašidelné scény s tajemným šeptem "Lucy! Lucy!" mi místo potenciální noční můry způsobily záchvat smíchu... :o) Po menší dilemě zde volím zatím jenom 3 hvězdičky, ale nevylučuju, že se časem podívám na film znovu, protože něco magického v sobě má. Jinak jsem se doslechl, že španělský horor je mezi cinefily pojem, ale předpokládám, že tahle adaptace slavného románu nejspíš žádným reprezentativním kouskem nebude. 65% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Drákula (Christopher Lee) zde začíná jako starý muž a se zvyšujícím se počtem obětí vypadá stále mladší, stejně jako je to v knize, avšak ve filmových adaptacích byla tento prvek použitý poprvé zde. (Dreadd)
  • Christopher Lee měl v té době za sebou již několik ztvárnění Drákuly pod hlavičkou studia Hammer a k této roli se vracel se stále větší nechutí. Tentokrát se nechal přemluvit, když mu bylo přislíbeno, že film bude věrnou adaptací novely Brama Stokera, nakonec byl však příběh značně upraven. (Dreadd)
  • Režisér Jesús Franco chtěl původně do role Van Helsinga obsadit Vincenta Price, ten však měl v té době smlovu s American International Pictures. (Dreadd)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno