Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejsem spřízněným divákem hororů, jenom z času na čas dávám šancu podobným klasikám. Hraběte Drákulu jsem už viděl černobílou TV verzi s Iljou Rackem, která však, pokud mi nic neuteklo, neměla příležitost být uvedena za hranicemi krajiny vzniku. Podíval jsem se tedy na proslavenou mezinárodní adaptaci v barvách ze stejného roku, ale nemám pocit, že by zrovna ty barvy přidaly dílu hodnotu (spíše naopak ubraly na temné atmosféře). Celkově se na to dívalo i příjemně, herci (jak Christopher Lee v titulní roli, tak Herbert Lom coby doktor Van Helsing) hráli excelentně, do dění mne od počátku vtáhla tajemná hudba... Bohužel stejné nadšení, jaké u mě proběhlo nedávno u Polanského Plesu upírů, se zde nedostavilo. Problém mám, když se obdobné fantastické příběhy o upírech snaží brát smrtelně vážně. Nedokázal jsem být po celý čas na stejné vlně jako tvůrci, rádoby strašidelné scény s tajemným šeptem "Lucy! Lucy!" mi místo potenciální noční můry způsobily záchvat smíchu... :o) Po menší dilemě zde volím zatím jenom 3 hvězdičky, ale nevylučuju, že se časem podívám na film znovu, protože něco magického v sobě má. Jinak jsem se doslechl, že španělský horor je mezi cinefily pojem, ale předpokládám, že tahle adaptace slavného románu nejspíš žádným reprezentativním kouskem nebude. 65% (viděno v rámci "Challenge Tour 2020" – 30 dnů se světovou kinematografií) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Za každou legendou hľadajme fakty.“ Christopher Lee (DRACULOVE ZNAMENIE, r. Roy Ward Baker/1970), Klaun Kinski (UPÍR NOSFERATU, r. Wernen Herzog/1979) a ďalší, sa predstavujú v notoricky známom príbehu, ktorý ste už toľkokrát videli – a ešte ho rovnako toľkokrát vidieť chcieť budete! V porovnaní s Coppolaovou ultimatívnou verziou (1992) snímka stráca na hercoch, atmosfére a výprave. Napriek tomu jej „civilnosť“, obohatená o chytľavý hudobný motív a legendárneho Leea v titulnej chlipnej úlohe, vlastne celkom prospieva. ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Slabší čtyři hvězdičky si tento béčkový horor snad s přimhouřením oka zaslouží. Celkem slušné herecky, ale v exteriérech i ateliérech byly obrovské rezervy. Kladem je věrnost literární předloze, avšak opravdu s bídnou invencí pokud se týče vytvoření napínavé atmosféry. Celkově je tato produkce slabší než britská Hammer. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Jesus Franco je znám především výběrem špatných herců,které nažene do různých exteriérů a nechá je tam plácat jak rybu na suchu a vypouštět dementní věty.A svlékává většinu obsazených hereček.Zde nahnal o něco známější herce do dvou místností a jednoho nádvoří,i zde je nechává vypouštět dementní dialogy,ale naprostým kopancem je,že zde neodhalý ani jednu herečku.Tak tomu pane Franco říkám u ž drzost!!!Moc verzí Draculi jsem neviděl,ale horší už to snad být nemůže. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jesus Franco ani tentokrát nezklamal. Natočil nudnou ospalou hovadinu. Tak pěkně od začátku. Příběh se většinu času otrocky drží Stokerova románu. To by nemuselo být špatné. Jenže ruku v ruce s Francovou režií, když vím co bude následovat, se opravdu strašně nudím. Herci? Ti jsou hrozní. Christopher Lee jako démonický hrabě? Ne tentokrát opravdu ne. A Klaus Kinski? Tohle že je ten Klaus Kinski z Herzogových filmů??? Ani omylem! Jeho Renfield nesahá ani po kotníky původnímu universalovskému. Výprava? Není. Sice tu je polorozpadlý hrad a nějaké další interiery. Ale skoro z každého záběru čiší sedmdesátá léta dvacátého století. Skoro nic nevypadá jako by vzešlo ze středověku. Atmosféra? Kdepak. Jen ze začátku pár zamlžených záběrů a toť vše. A finále? Papundeklové balvany jsou pro smích. A proč jsme dal jednu hvězdičku? Sám nevím. Možná za hezký obal k DVD, jehož obsahem je tato kravina. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Christopher Lee, který hraje Draculu, a Herbert Lom, který ztvárnil Dr. Van Helsinga, se nikdy společně během natáčení nesetkali. Všechny jejich společné scény točili samostatně. (Karlos80)
  • Christopher Lee měl v té době za sebou již několik ztvárnění Drákuly pod hlavičkou studia Hammer a k této roli se vracel se stále větší nechutí. Tentokrát se nechal přemluvit, když mu bylo přislíbeno, že film bude věrnou adaptací novely Brama Stokera, nakonec byl však příběh značně upraven. (Dreadd)

Reklama

Reklama