Reklama

Reklama

Hrabě Dracula

  • Španělsko El conde Drácula (více)

Obsahy(1)

Nejslavnější hororový román všech dob ožívá v děsuplné adaptaci, zářící hvězdnými hereckými jmény. Démonického hraběte Draculu ztělesnil Christopher Lee, proslavený mimo jiné rolí Sarumana z Pána prstenů, a vyšinutého Renfielda uhrančivý Klaus Kinski, sám slavný představitel titulní postavy. Jonathan Harker přijíždí na hrad starého hraběte Draculy, aby vyjednal prodej odlehlého sídla kdesi v blízkosti Budapešti. Na hradě se dostává do víru příšerných událostí, které navždy mění jeho život. S vypětím všech sil se mu podaří utéct a dostat se na kliniku doktora Van Helsinga. Zde se setkává nejen se svou snoubenkou Minou, její přítelkyní Lucy, nebo šíleným Renfieldem, ale i s hrabětem samotným. Věčný souboj mezi dobrem a zlem začíná... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

MJMilan 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že děj slavného románu B. Stokera tu hodně osekali, ale úplně bych tento snímek nezatracoval. Má totiž zcela geniální obsazení. Těžko byste hledali lepšího herce pro postavu Rainfielda, než je Klaus Kinski, stejně tak lepšího Van Helsinga, než byl Herbert Lom. Bohužel Christopher Lee jako Dracula mi nepřišlo jako ta nejlepší volba. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jesus Franco ani tentokrát nezklamal. Natočil nudnou ospalou hovadinu. Tak pěkně od začátku. Příběh se většinu času otrocky drží Stokerova románu. To by nemuselo být špatné. Jenže ruku v ruce s Francovou režií, když vím co bude následovat, se opravdu strašně nudím. Herci? Ti jsou hrozní. Christopher Lee jako démonický hrabě? Ne tentokrát opravdu ne. A Klaus Kinski? Tohle že je ten Klaus Kinski z Herzogových filmů??? Ani omylem! Jeho Renfield nesahá ani po kotníky původnímu universalovskému. Výprava? Není. Sice tu je polorozpadlý hrad a nějaké další interiery. Ale skoro z každého záběru čiší sedmdesátá léta dvacátého století. Skoro nic nevypadá jako by vzešlo ze středověku. Atmosféra? Kdepak. Jen ze začátku pár zamlžených záběrů a toť vše. A finále? Papundeklové balvany jsou pro smích. A proč jsme dal jednu hvězdičku? Sám nevím. Možná za hezký obal k DVD, jehož obsahem je tato kravina. ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní tejto obskúrnosti som si párkrát vzdychol: "Och...Jesus!", ale nie preto, že by som tým chcel vzdať hold režisérovi krstným menom Jesus. Pokiaľ sa vo filmoch tohto údajného excentrika mihajú "pin-up-írky", je to aspoň nejaké vzrůšo, ale v tomto kúsku majú pod jeho taktovkou aj esá kalibru Christophera Lee a Klausa Kinskiho charizmu zvetraného piva. Mám pocit, že aj tých niekoľko zapamätaniahodných scén vzniklo skôr ako kúzlo nechceného, než režisérsky zámer. Toto nemá nič spoločného so Stokerom ani Kráľom temnôt, toto je iba pľuvanec na ich hroby... P. S. Tú druhú hviezdičku dávam iba z úcty k oným vyššie spomenutým hrobom slovutných dvoch pánov... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pohled Christophera Lee (jeho hlas bohužel ne, neboť je předabován italsky), šílenství Klause Kinského (ukázkový Renfield, ačkoliv v titulcích uváděn jako Reinfierd), charisma Herberta Loma a povedená hudba Bruna Nicolaie drží tohoto Drákulu nad vodou a dělají ho alespoň trochu zajímavým. Režie bohužel s ničím úžasným nepřišla a scénář také ne, pokud tedy pominu útok vycpaných zvířat, který mě rozesmál k slzám. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Sice solidně obsazené, ale rozhodně ne děsuplné a hlavě mizerně zrežírované. Film se plus mínus drží Stokera a jeho předlohy a to je v tomhle případě nejspíš chyba. Na tak notoricky známé téma, kterým Dracula je, musíte být fakt formát a nebo musíte přijít s nějakým neotřelým zásahem do děje, který spousta diváku sice odsoudí, ale najde se řada takových, kteří to jistě ocení. Franco ale natočil jen naprosto sterilní nudu postrádající špetku napětí. Totálně odepsal i jednu z nejděsivějších scén s Lucy a samotné nahánění a likvidace Draculy stály taky za houby. Postava Renfielda, jakkoliv vhodně obsazená Klausem Kinskim, byla totálně mimo mísu a navíc blázinec 19.století, tedy místo křiku a utrpení, tu byl podán jako vypolstrovaná cela hodící se spíš do druhé poloviny století minulého. Jedna z nejhorších adaptací vůbec. 10% ()

Galerie (5)

Zajímavosti (7)

  • Christopher Lee měl v té době za sebou již několik ztvárnění Drákuly pod hlavičkou studia Hammer a k této roli se vracel se stále větší nechutí. Tentokrát se nechal přemluvit, když mu bylo přislíbeno, že film bude věrnou adaptací novely Brama Stokera, nakonec byl však příběh značně upraven. (Dreadd)
  • Drákula (Christopher Lee) zde začíná jako starý muž a se zvyšujícím se počtem obětí vypadá stále mladší, stejně jako je to v knize, avšak ve filmových adaptacích byla tento prvek použitý poprvé zde. (Dreadd)

Reklama

Reklama