Reklama

Reklama

James Farmer mladší popsal texaský Marshall jako "poslední město, které kapitulovalo v občanské válce". Sídlí zde škola Wiley College, ve které profesor Melvin Toslon (v podání dvojnásobného držitele Oscara Denzela Washingtona) vede debatní kroužek během jeho úspěšné sezóny v roce 1936. Jedná se prakticky o první spolek v Americe, ve kterém spolu debatují bílí a černošští studenti. Jejich úspěchy vyústí až v pozvání na národní šampionát na Harvardově univerzitě. Pro čtyřčlenný tým, kde je mimojiné i studentka a velice mladý James Farmer, je připravena zkouška ohněm v podobě debatních témat, jako jsou Jim Crow, sexismus, lynčování davu, zatýkání a výtržnosti, milostné aféry, žárlivost a posluchači státního rozhlasu. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (126)

Duotone28 

všechny recenze uživatele

O tom ze Denzel je vzdy spravny chlap na spravnom mieste pred kamerou....nedokazuju len pozitivne komentare tu pod mnou, ci uz vyssie alebo nizsie...ale v prvom rade jeho praca...jeho kurevsky dobra praca pred kamerou! Co som ale chcel zdoraznit...je ze tohto chlapa treba brat sakramensky vazne uz nie len na javisku...ale aj v jeho zakulisi !!! nazdar:) ()

Biggy 

všechny recenze uživatele

Co by se jiného dalo čekat od vynikajícího Washingtona, než procítěné drama s jeho hlavním a skvělým hereckým obsazením. V poslední době má čím dál tím lepší filmy a zařadil se mezi TOP5 u mých herců. Mrzí mě jen, že si ho veřejnost až tolik nevšímá a co se týče oscarů. tak na tom také není zrovna nejlépe v porovnání s tím, jaké výkony ve filmech podává. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Na to, že je příběh o debatních soubojích, je jich tam překvapivě málo. Jde hlavně o boj Afroameričanů za uznání. Emoční napětí mezi debatujícími středoškoláky působí vyumělkovaně, neživotně. Druhý příběh – o učiteli, který zakládá odborové hnutí – je zase jen téměř nejasné pozadí. Hlavní postava inspirativního učitele je nesympatická kvůli jeho sklonům k absolutismu, kdy se mu všichni a vše musí podřídit, zatímco on je ještě sráží replikami mířenými do citlivých míst. Učitel proti žákům? Nerovnocenný souboj hodný zbabělce. SHRNUTÍ: Pokud se zajímáte o historii boje za občanská práva. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tento film se zaklínil někde mezi Hráče z Indiany a Osudové setkání. Ale nedosáhl kvalit ani jednoho, tlačí na emoce. Především ukazuje na celý svět a křičí, že je to všude samý rasista. Mám pocit, že jestli uvidím ještě jeden takový film, rasista ze mě skutečně bude. Šablonovitých snímků o upozaďovaných černoušcích, z nichž se vyklubou géniové, začínám mít plný chrup. Washington je rozhodně mnohem lepší herec, než režisér, jeho režie je nudná, postrádá nápady a utápí se ve stereotypu. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington se očividně shlédl ve filmech s hutnými tématy a chce se zapsat do americké kinematografie jako umělec, který netočí jen entertainment pro popcorn, ale filmy, u kterých stojí za to dvě hodiny pozorně sledovat obsah a sdělení. Společně s Forrestem Whitakerem přispěli filmovému průmyslu další charismatickou dvojkou intelektuálů, kteří se bijí za správnou věc. Rasová nerovnost a dlouhodobá recese ve Spojených státech; to je základ nejen pro diskuze o tématech, které jsou aktuální dodnes, ale také pro vydařený filmový příběh o obyčejné lidské důstojnosti a svobodě, která je platná pro všechny, bez ohledu na barvu pleti. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • O rolu v tomto filme sa uchádzal raper Drake, avšak neuspel. (Arsenal83)
  • 19. decembra 2007 daroval Denzel Washington šek na $1 milión dolárov Univerzite Wiley na znovuzaloženie diskusného tímu. (erapo)
  • Tomuto filmu bolo ako prvému od roku 1979 dovolené natáčať na pôde Harvardskej univerzity. (erapo)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Reklama

Reklama