Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V zahrádkářské kolonii na Libeňském ostrově se počátkem 90. let schází v malé hospůdce U Buddyho parta kamarádů, nepříliš úspěšných, přesto ve svém skromném světě více či méně spokojených outsiderů. Bývalý disident Tonda, který vede hospodu se svým synem, pankáčem Jáchymem, a družkou Andulou, rybář Láďa s kamarádem Frantou, nesmělý Kája, Tondův otec Balun, Jáchymova přítelkyně Bára a bývalý kouzelník Mrklas, jehož přezdívka je zkomoleninou jeho uměleckého jména Mr. Class. Hrají desetníkový mariáš, prožívají drobné životní radosti i ústrky, ať už je to Kájova nepříjemná manželka Jíťa, neochota ostatních hrát karty s Mrklasem nebo Tondovy starosti se zlodějíčkem Pepem. Všichni se ale jednoho dne spojí, aby pomohli Kájovi, který zabloudil na velký bleší trh a stal se obětí bandy skořápkářů, jež ho obrala o pracně nabyté úspory. Mrklas, kterého nešťastný Kája požádá o pomoc, vymyslí podraz. Potřebuje však pomoc všech štamgastů Tondovy hospůdky. Vysvětlí jim, jak funguje podvod se skořápkami a v čem spočívá jeho plán. Samozvaní mstitelé nadšeně vezmou spravedlnost do svých rukou a pustí se do velkého dobrodružství. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (868)

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Na Hřebejka zklamání, ale v kontextu jiných nových českých filmů stále ještě nadprůměr. Každopádně spousta výborných nápadů (kominíček, peep show...) a kdo tehdá nenaletěl skořápkářům asi není hravý typ (já hravý typ rozhodně jsem - ale poté co jsem v jedné hře takto pozbyla 1/3 tehdejšího platu, tak jsem se z té iluze lehké výhry vyléčila). Rozhodně je skvělé, že se v té naší "zahuštěné Praze" dají ještě najít takovéto oázy klidu. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Když už jsem si začal říkat, že mě ta retro nostalgie moc nebere, najednou se z toho vyklubal příběh jak z Dannyho parťáků. Ten byl značně zábavnější i zajímavější. Jinak je to pohřebejkovsku dobře natočené a hlavně (tradičně) parádně obsazené. A tím nemyslím jen Polívku, Schmitzera a spol., ale tak nějak celou sestavu (70%). ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Po první třetině jsem Hřebejka proklínal za to, co si to vybral za krutě nudný námět, na konci jsem mu všechno utrpení odpustil. To, že dokáže do závěrečných desítek minut naprat tolik hlášek, atmosféry i napětí, dokazuje, že nejproduktivnější český režisér současnosti na to při troše snahy pořád má a to v jakémkoli žánru. Jen si zkrátka nesmí zkoušet hrát na boha. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Docela milá Hřebejko-šabachovina, kterou táhne především výborný herec a občasný alkoholik Bolek. Není to tedy vůbec vtipné, ale jedná se o milou kombinaci letní pohody, alá Rozmarné léte se vsuvkou, jak okrást zloděje. Pokud od filmu budete očekávat nejhorší, tak téměř jistě nebudete zklamaní. U mě docela dobrý. Dávám takové poslabší 3*. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od ostatních mi nepřipadalo, že by první půlka filmu byla nějaká extrémní nuda. Celej film mi připadal po celejch 101 minut +/- stejně zábavnej (tzv. takovej průměr - nenadchne, neurazí). Pozitivně hodnotim, že někdo taky natočil film, kterej se má odehrávat na začátku 90. let. Pro mě je tahle doba mnohem zajímavější než třeba období normalizace. Pobavily mě různý věci typický pro tu dobu (skořápkáři nebo prodejci Amway), ale každou chvíli mě praštily do očí některý anachronismy. Velkym plusem filmu jsou herci (i neherci). 60% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Scéna v McDonald´s je natočena v dekoraci postavené ve vedlejším průjezdu a do toho skutečného vidíme pouze oknem. (Mackin)
  • Ve filmu se objevují jak kolkované (např. když je Kája ukládá do škatule), tak nekolkované československé bankovky (např. když je vysypává na Jíťu). Přechod mezi oběma měnami proběhl během 4 dnů mezi 4. 2. 1993 a 7. 2. 1993. Poté nekolkované peníze přestaly platit a platily pouze kolkované. Děj se však neodehrává v únoru, nýbrž v létě. V té době by si hrdinové nekolkovaných peněz již moc neužili, neboť by byly bezcenné. (Brain)
  • V hospodě se rozhoduje, co se stane s Pepém (Vladimír Javorský) a pan Mrklas (Bolek Polívka) navrhuje, aby ho Toník (Jiří Schmitzer) zaměstnal. Toníkova partnerka nevěří vlastním uším a dává Tondovi ultimátum: „Buď já nebo on,“ a odchází s Káčou (Michaela Mrnková) z hospody. Vidíme, že je skoro úplná tma. Děj se odehrává v létě a stmívá se až pozdě večer, tedy kolem 21:30. V následujícím záběru sedí Andula (Lenka Vlasáková) s Káčou v přívozu a odjíždí pryč. To je ale jasný den. Tady prostě časová souslednost filmu hodně pokulhává. Evidentně došlo k odjezdu přívozem ihned po roztržce. Kdyby ne a účastníci roztržky by čekali na odjezd až do dalšího dne, nelze očekávat, že by po roztržce Andula přespala s Káčou a Tondou na lodi, zvlášť když už tam nocuje Tondův syn s přítelkyní, a dojela přívozem až ráno. Evidentně chtěl režisér ukázat naštvanou Andulu odjíždějící ihned pryč. Bohužel na jedné straně téměř noc, na druhé straně okamžitý jasný den, to je evidentně chyba. (pjotri)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama