Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Atlantic City se schyluje k boxerskému utkání v těžké váze. Místní detektiv Rick Santoro (Nicolas Cage) nemůže mezi rozvášněnými fanoušky chybět. Rád sází a rád použije svou policejní placku, aby profláknutého bookmakera suše obral o pár stovek dolarů. Detektiv Santoro totiž není žádný svatoušek. To jeho přítel z dětství Kevin Dunne (Gary Sinise) je vzorem všech ctností. Dotáhl to až na pravou ruku ministra obrany, který se cestou z raketové střelnice zastavil na boxerském utkání roku. Gong. První kolo. Čtrnáct tisíc fanoušků šílí v dunivém rytmu levých háků černých šampiónů. Mezi nimi se skrývá jeden ledově klidný atentátník s prstem na spoušti. Ministr obrany je zavražděn několika výstřely. Dívka, která se k němu na poslední chvíli připletla, mizí s prostřeleným ramenem v davu, zachváceném hysterií. Detektiv Rick Santoro instinktivně tasí revolver, ale marně hledá cíl. Sportovní aréna je neprodyšně uzavřena. Všichni jsou podezřelí. Santoro a Dunne se okamžitě pouštějí do vyšetřování plného dramatických zvratů a nečekaných překvapení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (229)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Hedgehog Eyes.. Kamerové veletoče ani úvodní 12 minutová exhibice s 8 střihy nezakryjí uspěchanost příběhu (přílivová vlna, která se konala / nekonala) a nepřesvědčivý výkon Cage. Jak mu v průběhu snímku doporučil Gary Sinise: „Nedívej se tak lítostivě, to ti moc nesluší.“ Jeden z těch slabších filmů DePalmy, který si nezaslouží nic jiného, než tři hvězdy odřené naškrobeným límečkem Nickyho žluté košile. ()

ad 

všechny recenze uživatele

První záběr je opravdu neobyčejný, stylový, a dechberoucí...De Palma si s ním musel zase pořádně vyhrát. Škoda, že zbytek filmu už tak zajímavý není. De Palma sice pořád dělá co může, ale jedná se spíš o formální manýrismus. Ale pořád je to to nejzajímavější na celém filmu, protože scénář je neskutečně stupidní (kdo je v ději kdo zjistí pozorný divák už po přečtení anotace), herci nezajímaví, napětí po prvním záběru už jen upadá, atd. Prostě vrchol filmu přichází s prvním střihem... ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Stačí první dvě minuty filmu a hned pochopíte, proč se Cageovo herectví někdy označuje jako šílené. Nicolas střídá polohy s ladností Roberta Rosenberga, ale přesto se mu nedaří zakrýt spíše béčkový scénář. Avšak výborná režie zvládá vybudovat překvapivě napínavou atmosféru, takže film má rázem jiný feeling. Řekl bych, že Hadí oči po všech stránkách ztělesňují svou dobu, povětšinou v tom lepším slova smyslu... 7/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vedel, že to bude samovražedná misia?“ – „Teraz to už vie.“ Jeden z najnašľapanejších filmových úvodov desaťročia. Famózny začiatok. O prvej polhodine sa bude rozprávať ešte desaťročia. Besná, adrenalínová a akoby v jednom zábere nakrútená. Uhrančivý Nicolas Cage, v tom čase sa nachádzajúci na úžasnom vrchole svojej kariéry, je fantastický. Ako skorumpovaná a pokrytecká policajná sviňa Rick Santoro (TO je meno!) sa prechádza gigantickou športovou halou natrieskanou 14000 (!) nedočkavo skandujúcich fanúšikov (čo z nich robí 14000 svedkov bez toho, aby o tom tušili). Telefonuje so synom a milenkami, dohaduje si špinavé kšefty, baví sa s televíznymi reportérmi, aj s podozrivými živlami. Vo vydýchanom, zle kliamtizovanom vzduchu cítiť vyplavované hormóny, vonku zúri šialená búrka a vnútri sa na útok pripravuje ešte šialenejší atentát. Nádhera za 100%. Bohužiaľ, nasleduje (ešte solídna) prostredná časť. V nej Santoro vedie vyšetrovanie v reálnom čase (FBI príde na miesto činu do hodiny a pol) a zisťuje, že nič nie je také, ako sa zdalo na prvý pohľad. A my zisťujeme, že hoci sa De Palma šikovne hrá s rozdelením obrazu a s retrospektívnymi pasážami, vkráda sa mu do toho trpké poznanie, že aj v technicky majstrovskom (strih a rozmiestnenie kamier dostávajú v tomto filme nový rozmer) je miesto pre klišé (premena gaunera na charakterného detektíva alebo naopak premena hrdinu na zmrda) a nudu. Napriek tomu aj vyšetrovacia rovina siaha po 80%. Ranou medzi oči je zmasakrované finále, ktoré všetku tú snahu nemilosrdne hádže do záchodu a nemilosrdne splachuje. A obávam sa, že by nebolo vydarené ani v prípade, ak by sa na poslednú chvíľu nepretáčalo (tvorcovia sa rozhodli nepoužiť nakrútené „prírodné“ finále). Finále je skutočne slabé a trpké, napriek tomu Hadie oči bez debaty musíte vidieť. Diváci boli na rozpakoch, čomu dopovedala aj tržba, ktorá nebola dobrá, ani zlá: pri rozpočte 73 snímka trhla celosvetovo 1O3. Kino Považan NMnV 1998 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Čtrnáct tisíc očitých svědků, záhadné ženy, řada nesrovnalostí, kamarád z dětství a zkorumpovaný polda, který přeci jen nemá žaludek na všechno. Zrovna to totiž smrtelně koupil ministr obrany. Po technické a formální stránce opět nadprůměrný Brian De Palma tenkrát sáhl po thrilleru, na kterém se scénáristicky podílel s Davidem Koeppem (Jurský park, Úkryt, Válka světů). První minuty jsou brilantní. Cage s kamarádem, Cage s otravným mobilem u ucha, Cage znovu zvedá telefon – pořád v pohybu a kamera je mu bez střihu neustále v patách. Výsledek oslní. Jedno velké jeviště, ve kterém se neodehraje pouze jeden boxerský mač a úkladná vražda, ale především spiknutí z těch nejvyšších míst. Postupně vidíme různé verze atentátu, sledujeme suverénní sólo Nicolase Cage v dobách, kdy táhl diváky a kritikům nebyl pro smích (a který kurva chce autogram pro svýho kluka!). A taky litujeme posledních desítek minut v nakonec lehce tuctové kriminálce, které se – no, příliš nepovedly. Nevím, jak moc za to můžou producentské/střihačské zásahy, je to ale velká škoda. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (13)

  • K rozhodnutí nepoužít natočenou, velmi drahou závěrečnou pasáž s obří vlnou, režisér Brian De Palma řekl: "Když jsem tu sekvenci viděl poprvé, uvědomil jsem si, že vlna je moc velká. Příliš obrovská pro tenhle žánr a proto by diváky zbytečně odváděla od skutečného vyvrcholení příběhu. Všichni diváci by ztuhli na židlích a překvapeně zírali na obrovskou vlnu a já přece nenatočil trikový katastrofický film, ale thriller. Pochopitelně, je to má chyba - myslel jse, že pro náš film nestačí bouře, ale že potřebujeme BOUŘI. Trochu se nám vymkla z rukou." (NIRO)
  • Gary Sinise hrající námořního velitele jménem Kevin Dunne se pokouší pro námořnictvo prosadit nové zbraňové systémy. Herec Kevin Dunn hrající reportéra byl ve Žhavých výstřelech námořní velitel, který se pokoušel do námořnictva vybrat nového bojovníka. (Satan)
  • Ve scéně, kdy Rick (Nicolas Cage) dostane zkrvavenou 100dolarovou bankovku, dá si jí do vnitřní kapsy saka. Poté ji však vytáhne z levé vnější kapsy saka. (Caaslav)

Reklama

Reklama