Reklama

Reklama

Snímek zasazený do kulis 1. světové války sleduje Michaela Dunneho (Paul Gross), který se s těžkým zraněním vrací z Francie domů do Calgary. V místní vojenské nemocnici pozná citově i fyzicky zubožený Michael krásnou a tajemnou ošetřovatelku Sarah (Caroline Dhavernas). Láska na sebe nenechá dlouho čekat. Krátce na to vstupuje mladší bratr jeho milenky David (Joe Dinicol) nečekaně do armády a odjíždí bojovat do Evropy. Michael cítí jako svoji povinnost vydat se za ním a chránit ho. Oba muži se tak spolu s mnohatisícovým zástupem svých krajanů ocitají na válečném poli u Ypres v bitvě známé jako bitva u Passchendaele. Filmový příběh vypráví o vášni, odvaze, odhodlání a hrdinství těch, kdo v ní tehdy bojovali, i těch, kdo milovali. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (66)

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Válečný film z první světové války, ale spíše romantické drama, které sledujeme prvních 60 minut. Zranění voják se vrací do Kanady, kdy se zamiluje do zravotní sestry, aby se nakonec setkali také na válečném bojišti. Film je věnován kanadským vojákům, kteří bojovali v první válce, hlavně pak u Passchendaele v roce 1917. Kromě té hodiny lásky a kecání je zde ale tak deset minut na začátku, kde ná Paul Gross snaží navnadit na válečnou vřavu. Ovšem do hlabní přichází v závěrečných 30 minutách. Naprosto depresivní a syrový pohled na zemi nikoho. Jen krev, bláto a déšť. Vůbec těm klukům nezávidím, v jakých sračkách museli bojovat. A bojové scény - brutální a výborné, které se v dnešních filmech o válce vidí jen v těch hollywoodských projektech. Takže lepší 3 hvězdičky. ()

arbitr 

všechny recenze uživatele

Válečná romance v kanadském podání jak má být. Té války tam zase tak moc není, ale o to výživnější a intenzivnější zážitek. Anglický pacient to není, ale i tak to stojí za shlédnutí. Téma do té doby pro mne neznámé mě doplnilo dějinné souvislosti a pouze potvrdilo, že válka ve všech podobách je něco co by si lidé měli odpustit. Ale jak zazní i ve filmu, ohně hoří protože musí, oceány se zvedají a klesají protože musí a lidé to dělají, protože jsou v tom dobří a dělají to celou dobu...nebo ne? ()

Reklama

Smok 

všechny recenze uživatele

Passchendaele ma zaujal realistickým zobrazením blatistých bojísk pri Ypres a priblížením témy 1. svetovej vojny divákovi. Predsa len dobrých filmov z tohto obdobia by človek zrátal na prstoch stolárovej ruky. Seriózny nekompromisný nástup hneď od začiatku síce čoskoro poľavil a prehupol sa do romantickejšej časti - už ani nepamätám, kedy som videl vojnový film bez vsuvky zaľúbenia sa do sestričky v nemocnici. Našťastie sa rejžo ku koncu trochu spamätal a zase si svoju reputáciu trošku poopravil nekompromisným zobrazením finálnej bitky o Passchendaele. Celkovo teda dobré. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Paul Gross a jeho one man show v roli režisérá, scénáristy a ještě hlavního herce. Snímek je kromě krátkého válečného úvodu a finálního půlhodinového bitevního tažení v zabláceném prostředí se zákopy přetékající vodou, jinak celkem civilním dramatem říznutým dvojitou love story. Boj na domácí půdě probíhá spíše formou slepé nenávisti, pohrdáním k jistým spoluobčanům a dále náborem nových vojáků, kterým je pověřen právě náš navrátivší se hrdina z války jménem Michael Dunne. Karty osudu se trochu zamíchají a než se naděje, Michael je zas zpět na bojišti, tentokrát však nejde jen o něj samotného, ale především o život bratra jeho lásky Sarah. Finální střet se blíží a bitevní vřava o vesničku Passchendaele rozhodne o životě a smrti všech zúčastněných vojáků na obou frontách. Film je naplněn vlastenectvím, hrdinstvím, láskou, zbytečné scény sexu za doprovodu dělostřelectva - když miluješ, není co řešit a v neposlední řadě symboliky - pasáž, při níž Michael na svých bedrech vláčí kříž s dalším raněným. Alespoň jedno malé překvapení nastane, když uslyšíte hlášku "storm troopers", kterou si Kanaďané vysloužili od svých německých protivníků, tu byste zde asi opravdu nečekali. Passchendaele je dalším z řady (anti)válečných filmů, který má však do epického vyobrazení historických události dost daleko a na rozdíl od Miracle at St. Anna, je na IMDB zas nadhodnocený… (6/10) ()

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Nazvat Passchendaele (v češtině dokonce BITVA o Passchendaele) snímek, který se ze 70 % odehrává v Calgary (nebo co to je za prdel v Kanadě), z 15 % všude možně jinde a z 15 % u zmiňované vesnice, to už chce řádně vyvinuté tento, uměleckou licenci. Varuju všechny zájemce o historický film nebo dokonce válečné dílo - budete smutní, je to téměř čistá romantika, s dějem průhledným jak anorektická panna. Ještě ke všemu se tam dost lidí chová jak idioti, takže v zásadě kromě posledních cca 15 minut (no dobře, a 5 minut na začátku) je film obtížně koukatelný. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (11)

  • Film byl inspirován vztahem režiséra Paula Grosse a jeho dědečka z matčiny strany. (Terva)
  • Zbraně použité ve filmu byly pušky Lee-enfild, revolver Webley a kulemet Lewis. (K98)
  • Na zhmotnění tohoto díla za 20 milionů amerických dolarů 5,5 miliony přispěla i vláda provincie Alberty. (Elleanor)

Reklama

Reklama