Reklama

Reklama

Zima za války

všechny plakáty
Trailer

Ke konci druhé světové války pomohl třináctiletý Michiel zraněnému britskému vojákovi. Nedlouho poté se stal součástí odboje, kde zjistil, že surovost války se velmi odlišuje od jeho původních představ. Píše se rok 1945 a Holandsko okupují nacisti. V jedné zasněžené vesničce pomáhá třináctiletý Michiel (Martijn Lakemeier) zraněnému britskému výsadkáři a stane se tak součástí odboje. Michiel je plný chlapeckého vzdoru a touze po dobrodružství, jenže to se brzy změní. Michiel je nucen jednat, ale netuší, komu z dospělých může věřit. Chlapec se v nebezpečných situacích necítí dobře a začíná ho sžírat pocit zoufalství. Realita války je krutá a nemilosrdně ničí jeho dětskou nevinnost. Michiel se musí postavit dobru i zlu, sebrat odvahu, čelit pokrytectví i vlastnímu břemenu odpovědnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

shyster 

všechny recenze uživatele

V porovnání s jiným nizozemským snímkem, který se zabývá nešťastnou historií holandského kolaborantstvím, který má tak blízko naší historii, Černá kniha, tento film vyhrává ve své opravdovosti oproti umělosti Verhoevenova snímku. Je jasné, že Paul Verhoeven je zručnější režisér, který dokáže diváka jedním střihem upoutat, ale ve Winter in Wartime jsem našel, co jsem u Černé knihy nenašel - lidskost příběhu, který se mohl stát. ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Konečně! Téma války je asi nevyčerpatelné, ale konečně to někdo podal s takovou grácií. Opravdu hezký film z období války, ze kterého je cítit evropská tvorba na místo amerického patosu. Válka z pohledu malého chlapce, který se náhodou zaplete do místního odboje a okolnosti ho donutí dospět mnohem dřív, než na to byl připravený. Detektivní zápletka a zimní atmosféra dávají filmu závoj napětí a já tomu klukovi prostě strašně fandil. PS: Skvěle zahrané. Jo, a jsi debil :) ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pohled na válku očima dospívajícho chlapce, pro něhož je odboj pouhým dobrodružstvím. Deziluze se dostaví až mnohem později, když se tragédie pramenící z němeké okupace dotkne jeho nejbližších. Evropský pohled na válku mi bude vždycky bližší ať už svou atmosférou nebo specifičností podávání. Nezklamal jsem se ani teď. 80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Sníh a válka je spojení, které se mi zamlouvá, tudíž moji pozornost přilákal i tento snímek. Nemohu říct, že by byl špatný, ale ani mě neučaroval. Chování některých postav mi občas přišlo nelogické a napínavých okamžiků také nebylo mnoho. Zápletka kolem konfidenta ovšem nebyla marná. Celkově průměrná podívaná. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám hrozně rád evropské filmy a Nizozemsko mě film, co film, neuvěřitelně překvapuje. Zima za války je tak příběhem z 2. světové války, která má naprosto oprávněný název. Pokud se dá mluvit o skutečné zimě za druhé světové války, tak to pravděpodobně bude právě na přelomu roků 1944 a 1945, kdy si to plno z nich prožilo právě v Ardenách, které od tohoto příběhu nejsou daleko. Na zamrzlé Holandsko se tak velice pěkně koukalo a přidávalo to na atmosféře, která je ve válečných filmech neuvěřitelně potřeba. Druhá věc, která mě v tomhle filmu ještě sejmula byl pak herecký výkon toho kluka, na kterém si válka vybrala svojí daň. Zima za války je tak velice pěkný válečný film o jednou z příběhů války. Holandéři věděli, proč na ten film chodit do kina a udělat z něj v roce 2008 nejnavštěvovanější tuzemský film. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Martin Koolhoven je velkým fanouškem spaghetti westernů, což byl důvod, proč do filmu obsadil Dana van Husena. Ten v začátcích své kariéry v Itálii hrál ve více než dvaceti spaghetti westernech. (-bad-mad-wolf-)
  • Natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Holandsku, ale aj v Litve. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno