Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý muž odjíždí z města na odlehlou venkovskou samotu, kde žil jako dítě. Počáteční idylku však naruší vztah s místní dívkou, mladíkův návrat k malířství, zjištění, že se dříve v okolí děly kruté události spojené s vraždami nacistů na sklonku války a zapomenutá místa v domě, související se vzpomínkami na jeho dětství… (Devadesát Dva)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (352)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru se za tento snímek Juraj Herz rozhodně nemusí stydět. Tohle je Herz 21. století s perfektní kamerou, prostorovým zvukem a skvělým způsobem rozloženým dějem. Dobře napsaný, skvěle zpracovaný. Téma je rozhodně v normě únosnosti. Juraj Herz je skvělej od 60tých let dodnes, což je v současných poměrech českého filmu velmi ojedinělé. Nevím, kdo jiný, kromě mistra Švankmajera, by měl v Česku natočit horor. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Já už nic nechápu. Může mi někdo vysvětlit jak je možné, že tentýž člověk, co zrežíroval úžasného Spalovače mrtvol či obstojný Habermannův mlýn, jak takový člověk dokáže vytvořit takovou nepopsatelnou kokotinu, jako je T.M.A.? Tento film je totálně o ničem s velmi rozrostlou skupinkou neherců, kteří spolu závodí, kdo svoji roli zahraje nejhorším způsobem. Tady je škoda se zbytečně rozepisovat. Každý prvek filmu je totálně špatný. Lituji času, který jsem této sračce obětoval. A vás, kteří jste tento nesmysl ještě neviděli varuji, tak hlasitě, jak je to jen možné. ()

Reklama

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Začátek je naprostá krize - Herz se pokouší vytvářet horor ze sebemenší blbosti, takže například záběr na zatím obyčejnej starej dům ihned doprovází co nejvíc strašidelná hudba.. K tomu spousty nesmyslných střihů a nelogicky navazujících záběrů. Ty sice provázejí celý film, na druhou stranu po asi první čtvrt hodině se vnoříte do děje, který vás začne i bavit. A pokud jste strašpytlové jako já, budete se i bát a uhýbat pohledem všude možně. Chyb má tento film nespočetně, úsměvně trapných chvil také, ale na české poměry bych řekla docela dobrý a svižný horor. Jo..a z písně O du lieber Augustin mi myslím bude už vždycky běhat mráz po zádech=) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Psychadelický pokus o haunted house nadopovaný mixem několika dalších žánrů. Vyšlo to tak napůl. Herci někdy vynikající, jindy přehrávající či prkenní, atmosféra místy dobrá, občas nic neříkající a takhle by se dalo pokračovat. Plusem jsou reálie špinavého českého venkova, které každý více či méně zná a dokáže se s nimi identifikovat, což pro opuštěnou americkou samotu tak úplně neplatí. Herzovi určitě patří dík za to, že to zkusil, ale přesto jsem se na konci neubránil mírným rozpakům. 55% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak schválně. Ať se přihlásí ti, kdo by v tomto filmu poznali rukopis Juraje Herze, ať už jste od něj viděli třeba pouze jeho nejslavnější "Spalovačské" dílo. A nehlaste se všichni:) Dle komentářů jsem čekala naprostou "hrůzu." A myslím, že až tak děsivě hrozná TMA zase nebyla. Což je buď dobře, nebo nedobře. Podle toho, z jakého úhlu se to vezme. Poznatek č. 1: A zase tu máme ty šedivé, polorozpadlé, chátrající objekty s pochmurnou historií nacházející se kdesi uprostřed lesů či uprostřed samoty. K tomu ještě odehrávající se za naprosto depresivního a ponurého počasí. Atmosféra je tedy tímto vytvořena více než úspěšně. Poznatek č. 2: Chybka v logice se vloudila. Hlavní postava přijíždí na místo svého dávného dětství, vstoupí do budovy, která zřejmě již léta není využívána, přesto se však rozhodne vyzkoušet, jestli třeba jen čirou náhodou, nejde elektřina. Poznatek č. 3: Postava Lenky Krobotové ke konci filmu vlítne do baráku, který se pomalu začíná bortit díky puštěným vodovodním kohoutkům, které mají vadné těsnění a vůbec všechny trubky se už tak trochu začínají rozpadat. Hrdinka však nezastaví zběsile už tak skoro tryskající vodu na všechny strany, aby byl klid. Ale asi to chápu, nebylo to podstatné. Poznatek č. 4: Nudistické a erotické scény. Zcela nahá dívka se svíčkou v ruce schází dolů do sklepa, aby se z něj poté už samozřejmě nevrátila. Této scéně během celého děje předchází pár slibně "vzrušujících" sekvencí:) Závěr filmu zůstal mnou ne zcela pochopen. T.M.A. mohla být na české poměry mistrovským hororem. Zůstala se však houpat pouze mezi působivou atmosférou se spoustou zdařilých scén a mezi zcela nevyváženým příběhem a slabým scénářem. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Hlavním natáčecím místem byla Valeč v okrese Karlovy Vary. Jako Markův (Ivan Franěk) dům posloužil letohrádek ve valečském Zámeckém parku, jenž je i ve skutečnosti v havarijním stavu. (skudiblik)
  • Režisér Juraj Herz uvedl, že název vyplynul z interpretace amerických producentů, kteří film nazývali T. M. A., nikoli jako české slovo tma. (Ravi)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama